Výroba domácích klobás

Kuchařská škola

Na výrobu klobás se používají různé druhy masa, a to jak samostatně, tak ve směsích. Velmi důležitá je volba vhodného koření, bylinek a dalších případných přísad.

Přípravu masa i plnění velmi snadní a urychlí speciální mlýnek na maso a plnička klobás

Obrázek

Klobásy ze syrového masa

K výrobě tenčích klobás použijeme skopová střívka. Pokud chceme čistě masovou klobásu, nepoužíváme pojiva jako ovesné vločky nebo strouhanku. Koření a bylinky do masové směsi zvolíme podle chuti. Klobásy jsou vhodné především na smažení a grilování.

Postup – maso a sádlo nakrájíme na kousky a zchladíme. Směs potom rozemeleme přes mlecí desku s většími otvory, přičemž do mlýnku vkládáme libové maso střídavě se sádlem. Směs meleme přímo do velké plastové mísy, potom ji posypeme kořenicí směsí, případně strouhankou nebo ovesnými vločkami. Vše ručně dobře promícháme, aby se chutě rovnoměrně rozdělily. Z připravené masové směsi nejdříve vytvarujeme malou placičku, kterou osmažíme na pánvi. Vyzkoušíme tak, zda je směs dostatečně ochucená. Nakonec masovou směs ještě meleme mlýnkem přes mlecí desku s malými otvory. Na mlýnek připevníme narážecí trubku a natáhneme střívko. Neplníme je příliš, aby neprasklo. Klobásy můžeme tvarovat ručním přetáčením. Pokud v nich zůstaly vzduchové bublinky, opatrně střívko propíchneme čistou jehlou.

Hotové klobásy zabalíme po jedné nebo po dvou do potravinářské fólie a uchováme je v mrazáku pro pozdější použití.

Domácí výroba vařených klobás

Domácí vařené masné výrobky jsou velmi oblíbené. Mnoho z nich se také udí, čímž získají typickou barvu a chuť. Vařené masné výrobky mají pevnou strukturu, kterou si zachovají i během následného ohřívání.

Postup – očištěné maso nahrubo nakrájíme a vychladíme. Mlýnkem na maso s kotoučem na jemné mletí střídavě meleme libové maso a sádlo do velké plastové mísy. V mističce smícháme cibuli s bylinkami, solí a kořením. Směsí posypeme mleté maso a vše důkladně promícháme, aby se chutě rovnoměrně rozdělily. Potom masovou směs v tenké vrstvě rozprostřeme do ploché mísy o velikosti pečicího plechu a vložíme asi na 40 minut do mrazáku. Nakonec směs ještě najemno umeleme a přidáme k ní mléko s vejci. Vše dobře promícháme a na zkoušku usmažíme ze lžíce směsi malou placičku. Pokud budeme směs ještě kořenit, znovu ji promícháme. Na mlýnek připevníme narážecí trubku a natáhneme střívko. Opatrně je naplníme, ne však příliš, aby neprasklo. Jednotlivé porce zavážeme provázkem a každou klobásu propíchneme čistou jehlou, aby unikly vzduchové bublinky. Celý věnec klobás ponoříme do vroucí vody v zavařovacím hrnci – klobásy oddělíme až po spaření.

Klobásy vaříme asi 20 minut, dokud vnitřní teplota nedosáhne 70 stupňů Celsia. Potom celý věnec přemístíme do nádoby se studenou vodou a zchladíme na vnitřní teplotu 40 stupňů Celsia. Nakonec klobásy opláchneme horkou vodou, zbavíme je tak mastnoty na povrchu. Po oschnutí klobásy zabalíme a uložíme do chladničky.

Vařené klobásy jsou vhodné ke grilování nebo k pozvolnému ohřívání. Podávají se nejčastěji s čerstvým chlebem a hořčicí.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.