Stolování a servírování

Stolování a servírování je souhrn různých pravidel přípravy a úpravy stolu, používání příborů i  správného pořadí servírovaných jídel a jejich konzumace. Patří sem samozřejmě také zasedací pořádek u stolu a chování. 

Kuchařská škola

I to nejchutnější jídlo může být „znehodnoceno“ jeho servírováním, například použitím nevhodného jídelního nádobí nebo příboru.

Jídelní stůl by také měl vždy být správně upraven. Pro běžné obědy nebo večeře stačí základní úprava, zcela jinak je to ale v případě slavnostních příležitostí, jako je například svatba.

Při stolování se dodržují i zásady etikety a slušného chování.

Obrázek

Základní zásady úpravy stolu

  • Stůl by měl být vždy upravený, ubrus čistý
  • Jídelní nádobí, příbory i sklo by měly být jednotné, vše samozřejmě důkladně umyté
  • Talíře, příbory, sklenice a vše ostatní se na stůl pokládá podle pravidel správného stolování

Základy správného chování u stolu

  • Při usedání pomáhá ženě muž nebo obsluhující personál
  • Usedá se až když usedne hlavní osoba u stolu
  • Jako první začíná jíst hlavní osoba u stolu, pak se přidávají ostatní
  • Nikdy se nezačíná jíst dříve, než mají jídlo před sebou všichni přítomní
  • Při jídle jsou obě ruce na stole a neopírají se o něj lokty
  • Během konzumace se nemluví a necinká příborem o talíř
  • Po jídle se příbor na talíř položí držadly směrem vpravo
  • Příbor, položený na talíři křížem, znamená, že stolovník bude v jídle později pokračovat
  • Ústa se otírají ubrouskem, použitý plátěný ubrousek se odkládá vedle talíře vlevo, papírový přímo na talíř
  • Od stolu se vstává až po hlavní osobě  

Základní zásady obsluhy

  • Obsluhovat se začíná od hlavní osoby a pokračuje se k dalším stolovníkům směrem vpravo od hlavní osoby
  • Mísy a ostatní nádobí, které není prázdné, zůstávají na stole
  • Prázdné servírovací nádobí, použité talíře i příbory a sklo, které se již nebude používat, se ihned odnáší
  • Jídla se servírování zleva a použité nádobí se sbírá a odnáší zprava. Obsluhujícímu personálu se nepomáhá

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.