Základy
Základem chutného a kvalitního jídla jsou kvalitní potraviny, ale i správné vybavení kuchyně. Samozřejmě je také nutné dodržovat receptury a doporučené tepelné zpracování. V některých případech se používají i speciální kuchařské techniky.
Kuchařská škola
V této části jsou všechny důležité informace o vybavení kuchyně, běžných surovinách v kuchyni, vážení, měření a teplotách, organizaci práce, možnostech tepelných úprav, speciálních kuchařských technikách a správném krátkodobém skladování i dlouhodobém uchování potravin.
Vybavení kuchyně musí být praktické a účelné. Mimo sporáku, ledničky, mrazáku a mikrovlnné trouby je v kuchyni potřeba mít i hrnce, pánve, pekáče, nože a další kuchyňské potřeby. V této kapitole zjistíte, co budete určitě potřebovat, jaké jsou výhody a nevýhody různých materiálů a tvarů i jak, kdy a které vybavení používat.
Základní suroviny pro běžné vaření nesmí chybět v žádné kuchyni. Základní sortiment surovin a potravin pro okamžité použití je potřeba mít vždy k dispozici. Zde najdete přehled všeho, co by mělo trvale být v kuchyňské skříni, spíži, chladničce i mrazáku.Kupovat vše potřebné, když chcete vařit, se nevyplatí finančně ani časově.
Vážení, odměřování i teploty jsou součástí mnoha receptur. Přesné množství sypkých nebo tekutých surovin je potřeba dodržovat, stejně jako doporučené teploty trouby a dobu pečení nebo vaření.
Organizace práce v kuchyni by se také neměla podceňovat. Pokud je ale kuchyně správně a účelně zařízená i vybavená, a práce zorganizovaná, je na kuchyňské činnosti potřeba mnohem méně námahy i času.
Druhy tepelných úprav - vaření, dušení, pečení, smažení, grilování, zapékání a další zajišťují nejen stravitelnost, ale i konečnou chuť, aroma i vzhled jídel. Vždy je samozřejmě potřeba používat správní a kvalitní varné nebo pečící nádobí. V této části se o tepelných úpravách dozvíte úplně vše.
Speciální kuchařské techniky jsou složitější postupy při různých přípravách a úpravách potravin a surovin. Marinování, pošírování nebo flambování zná asi každý, ale používá se i mnoho dalších – např. macerování, blanšírování, glazování…Jejich použití pozitivně mění u surovin i jídel stravitelnost, vzhled, chuť i aroma.
Skladování surovin a potravin by se v žádném případě nemělo podceňovat. Nejen že budete mít vždy dokonalý přehled o jejich stavu a množství, ale můžete ušetřit i peníze. Ukládání potravin v kuchyni, spíži nebo ve sklepě, ale i v chladničce a mrazáku má osvědčená pravidla, která se vyplatí dodržovat. Důležité jsou samozřejmě i obaly.
Dlouhodobé uchování potravin různých surovin a potravin je možné několika způsoby. Nejčastěji se využívá zamražení, ale můžeme je i nakládat, zavařovat, udit nebo sušit. Vždy záleží na druhu potraviny a také na době, po kterou ji chceme uchovat. V této části najdete všechny důležité informace a zásady, které se opravdu vyplatí dodržovat.
I v gastronomii je stejně jako v ostatních činnostech potřeba mít základní informace a určité vědomosti, které při činnostech v kuchyni šetří námahu, čas a finance.