MilujiVaření.cz Recepty Hlavní ingredience Maso Drůbež Krůta Stehna krůta
Stehna krůta Krůtí stehna si můžete připravit i jinak než jen pečená v troubě nebo grilovaná . V této části najdete mnoho receptů, podle kterých si připravíte například krůtí stehna na česneku nebo chilli , pečená na pivu i zelenině. Velmi chutné je třeba i krůtí ragú na víně. Krůtí stehna podle našich receptů se szela jistě stanou vítaným zpestřením vašeho jídelníčku.
Segedínský krůtí guláš Krůtí maso bez kůže (nejlépe ze stehen) omyjeme, osušíme a pokrájíme na kostky. Očistíme větší cibuli, kterou pokrájíme nadrobno. V hrnci na rozehřátém oleji osmažíme cibuli dozlatova, přidáme maso, ochutíme ho solí, kmínem, pepřem a restujeme i s cibulí asi 3-4 minuty. Stále směs promícháváme, jakmile se zredukuje z masa šťáva, přidáme mletou sladkou i pálivou papriku, promícháme a krátce osmažíme. Dáváme pozor, aby se paprika nezačala připalovat. Pak přilijeme horkou vodu a pod poklicí maso dusíme asi 20 minut doměkka. Poté přidáme kysané zelí (podle kyselosti ho můžeme promít v sítu pod tekoucí vodou). Maso se zelím dusíme dalších 5-8 minut.
Ve smetaně rozmícháme lžičku Maizeny a smetanu přimícháme do guláše. Povaříme 1-2 minuty a hrnec s gulášem odstavíme z plotny. Podle chuti ho můžeme dosolit nebo i dochutit cukrem.
Segedínský guláš podáváme teplý, je výborný druhý den.
Krůtí stehna pečená na pivu Slaninu nakrájíme na proužky. Cibule a stroužky česneku oloupeme a nakrájíme nadrobno. Mrkev oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Celer oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky.
Krůtí stehna omyjeme, osušíme, opepříme, osolíme, na několika místech prořízneme a do řezů vložíme plátky slaniny, poprášíme je moukou a dáme do pekáče nebo žáruvzdorné mísy. Přidáme k nim nakrájenou cibuli, česnek, mrkev a celer, přilijeme olej a pivo a pečeme přikryté v předehřáté troubě, až je maso měkké.
Během pečení stehna poléváme vypečenou šťávou a v případě potřeby přilijeme vodu.
Krůtí stehna na kari s jablky Z krůtích stehen odsekáme klouby, vytáhneme kostice a stehna nasekáme na větší kusy.
Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme kari a pálivou papriku, opečeme dorůžova, zalijeme cca 1/4 l vody, osolíme, přidáme nasekané krůtí maso, přikryjeme pokličkou a dusíme doměkka.
Smícháme smetanu s moukou, vlijeme ke krůtě do omáčky, zamícháme a povaříme.
Středně velká nakyslá jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na čtvrtky, přidáme do omáčky a 3 minuty povaříme.
Podáváme s dušenou rýží.
Cukrářská škola V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.
O m y t á k r ů t í s t e h n a r o z s e k n e m e n a 4 p o r c e , z n o v u o m y j e m e , p r o t k n e m e p o l o v i n o u s l a n i n y a o s o l í m e .
Z b y l o u s l a n i n u n a k r á j í m e n a k o s t i č k y a r o z š k v a ř í m e . P ř i d á m e o l o u p a n o u , n a d r o b n o n a k r á j e n o u c i b u l i a u s m a ž í m e j i d o z l a t o v a . V l o ž í m e p ř i p r a v e n á s t e h n a , o p e č e m e j e p o o b o u s t r a n á c h a p o d l i j e m e t r o c h o u v o d y . P ř i d á m e k o ř e n í a d u s í m e v t r o u b ě p o d p o k l i č k o u d o m ě k k a . B ě h e m d u š e n í m a s o p o l é v á m e v y p e č e n o u š ť á v o u a p o d l é v á m e t r o c h o u v o d y .
C h v í l i p ř e d k o n c e m d u š e n í p o k l i č k u o d s t r a n í m e p ř i d á m e m á s l o a s t e h n a d o p e č e m e d o z l a t o v a .
P o d á v á m e s v a ř e n ý m i b r a m b o r a m i .
K r ů t í m a s o b e z k ů ž e ( n e j l é p e z e s t e h e n ) o m y j e m e , o s u š í m e a p o k r á j í m e n a k o s t k y . O č i s t í m e v ě t š í c i b u l i , k t e r o u p o k r á j í m e n a d r o b n o . V h r n c i n a r o z e h ř á t é m o l e j i o s m a ž í m e c i b u l i d o z l a t o v a , p ř i d á m e m a s o , o c h u t í m e h o s o l í , k m í n e m , p e p ř e m a r e s t u j e m e i s c i b u l í a s i 3 - 4 m i n u t y . S t á l e s m ě s p r o m í c h á v á m e , j a k m i l e s e z r e d u k u j e z m a s a š ť á v a , p ř i d á m e m l e t o u s l a d k o u i p á l i v o u p a p r i k u , p r o m í c h á m e a k r á t c e o s m a ž í m e . D á v á m e p o z o r , a b y s e p a p r i k a n e z a č a l a p ř i p a l o v a t . P a k p ř i l i j e m e h o r k o u v o d u a p o d p o k l i c í m a s o d u s í m e a s i 2 0 m i n u t d o m ě k k a . P o t é p ř i d á m e k y s a n é z e l í ( p o d l e k y s e l o s t i h o m ů ž e m e p r o m í t v s í t u p o d t e k o u c í v o d o u ) . M a s o s e z e l í m d u s í m e d a l š í c h 5 - 8 m i n u t .
V e s m e t a n ě r o z m í c h á m e l ž i č k u M a i z e n y a s m e t a n u p ř i m í c h á m e d o g u l á š e . P o v a ř í m e 1 - 2 m i n u t y a h r n e c s g u l á š e m o d s t a v í m e z p l o t n y . P o d l e c h u t i h o m ů ž e m e d o s o l i t n e b o i d o c h u t i t c u k r e m .
S e g e d í n s k ý g u l á š p o d á v á m e t e p l ý , j e v ý b o r n ý d r u h ý d e n .
K r ů t í s t e h n o u m y j e m e , p o l o ž í m e n a p e k á č , o s o l í m e , o p e p ř í m e , n a k r á j í m e n a k o l e č k a č e s n e k , n a s k l á d á m e n a m a s o , v e v o d ě r o z p u s t í m e b u j o n a s t e h n o p o l i j e m e .
V n a h ř á t é t r o u b ě z a o b č a s n é h o p o l é v á n í p e č e m e 1 2 0 m i n u t . U p e č e n é m a s o n a p o r c u j e m e .
S t u d e n o u t e k o u c í v o d o u o p l á c h n e m e k r ů t í s t e h n a , o s u š í m e , o s o l í m e , o p e p ř í m e , p o s y p e m e č e s n e k e m a m a j o r á n k o u .
R o z p á l í m e v t l a k o v é m h r n c i o l e j , s t e h n a o s m a h n e m e , p ř i l i j e m e č e r v e n é v í n o a h r n e c u z a v ř e m e . 3 5 m i n u t m a s o d u s í m e . P o t é h r n e c o d s t a v í m e a j a k m i l e v n ě m k l e s n e t l a k , m ů ž e m e j e j o t e v ř í t . H o t o v á s t e h n a v y j m e m e a p o l o ž í m e n a s e r v í r o v a c í p o d n o s .
D o v y p e č e n é š ť á v y p ř i d á m e z a k y s a n o u s m e t a n u a m i n u t u p o v a ř í m e .
P o d á v á m e s m a s e m .
O č i š t ě n á k r ů t í s t e h n a o r e s t u j e m e n a t r o š e v o d y v k a s t r o l u s n e p ř i l n a v ý m d n e m , p o t o m z v o l n a d u s í m e p o d p o k l i č k o u a s i 4 0 m i n u t . B ě h e m d u š e n í s t e h n a p r ů b ě ž n ě o b r a c í m e .
P a p r i k y s p a ř í m e , o l o u p e m e a z b a v í m e z r n í č e k . D u ž i n u n a k r á j í m e n a k o u s k y a r o z m i x u j e m e n a p y r é .
P o d u š e n á s t e h n a v y j m e m e z k a s t r o l u a š ť á v u v k a s t r o l u r o z m í c h á m e s v i n n ý m o c t e m . P ř i d á m e t v a r o h , p a p r i k o v é p y r é , o s o l í m e , o p e p ř í m e a p ř i v e d e m e k v a r u .
K r ů t í s t e h n a u p r a v í m e n a t a l í ř e a p ř e l i j e m e p o v a ř e n o u o m á č k o u .
K r ů t í s t e h n o z b a v e n é k ů ž e a k o s t í n a k r á j í m e n a m e n š í k o u s k y . K a ž d ý k o u s e k m a s a p o t ř e m e p r o l i s o v a n ý m č e s n e k e m , m í r n ě o s o l í m e a o p e p ř í m e .
P ř i p r a v e n é m a s o u r o v n á m e d o m á s l e m v y m a z a n é r e m o s k y , p o s y p e m e n a s t r o u h a n ý m s ý r e m a z a l i j e m e s m e t a n o u .
P o k r m p e č e m e a s i 4 0 m i n u t .
J a k o p r v n í p ř i p r a v í m e m a s o . K r ů t í s t e h n o o m y j e m e , n e c h á m e o k a p a t . P o t o m r o z p u s t í m e m á s l o a t í m s t e h n o p o t ř e m e . O s o l í m e a c e l é p o s y p e m e m a j o r á n k o u . J e š t ě p o k a p e m e š ť á v o u z c i t r ó n u a n e j m é n ě 2 h o d i n y m a r i n u j e m e .
R o z v a ř í m e z e l e n i n o v o u k o s t k u , a b y c h o m m ě l i p ř i p r a v e n ý v ý v a r .
P e k á č e k n e b o z a p é k a c í m i s k u v y m a ž e m e m á s l e m a v l o ž í m e d o n ě j s t e h n o . M a s o z a l i j e m e č á s t í v ý v a r u . D o p e k á č e v y s y p e m e n a k o l e č k a n a k r á j e n o u c i b u l i a n a t e n k é p l á t k y p o k r á j e n ý č e s n e k . P e k á č p ř i k l o p í m e a v t r o u b ě p e č e m e .
K d y ž j e s t e h n o t é m ě ř m ě k k é , p ř i d á m e d o p e k á č k u n a k r á j e n á r a j č a t a a p a p r i k u .
P ř i p e č e n í p o d l é v á m e s t e h n o v ý v a r e m a o t á č í m e . D o p é k á m e o d k r y t é .
C h c e m e - l i k m a s u š ť á v u , m a s o v y n d á m e , r o z m í c h á m e t r o c h u v o d y s e l ž í c í s o l a m y l u a p r o h ř e j e m e .
S l a n i n u n a k r á j í m e n a p r o u ž k y . C i b u l e a s t r o u ž k y č e s n e k u o l o u p e m e a n a k r á j í m e n a d r o b n o . M r k e v o š k r á b e m e , o m y j e m e a n a k r á j í m e n a k o l e č k a . C e l e r o š k r á b e m e , o m y j e m e a n a k r á j í m e n a k o s t i č k y .
K r ů t í s t e h n a o m y j e m e , o s u š í m e , o p e p ř í m e , o s o l í m e , n a n ě k o l i k a m í s t e c h p r o ř í z n e m e a d o ř e z ů v l o ž í m e p l á t k y s l a n i n y , p o p r á š í m e j e m o u k o u a d á m e d o p e k á č e n e b o ž á r u v z d o r n é m í s y . P ř i d á m e k n i m n a k r á j e n o u c i b u l i , č e s n e k , m r k e v a c e l e r , p ř i l i j e m e o l e j a p i v o a p e č e m e p ř i k r y t é v p ř e d e h ř á t é t r o u b ě , a ž j e m a s o m ě k k é .
B ě h e m p e č e n í s t e h n a p o l é v á m e v y p e č e n o u š ť á v o u a v p ř í p a d ě p o t ř e b y p ř i l i j e m e v o d u .
Z k r ů t í c h s t e h e n o d s e k á m e k l o u b y , v y t á h n e m e k o s t i c e a s t e h n a n a s e k á m e n a v ě t š í k u s y .
N a m á s l e z p ě n í m e n a d r o b n o n a k r á j e n o u c i b u l i , p ř i d á m e k a r i a p á l i v o u p a p r i k u , o p e č e m e d o r ů ž o v a , z a l i j e m e c c a 1 / 4 l v o d y , o s o l í m e , p ř i d á m e n a s e k a n é k r ů t í m a s o , p ř i k r y j e m e p o k l i č k o u a d u s í m e d o m ě k k a .
S m í c h á m e s m e t a n u s m o u k o u , v l i j e m e k e k r ů t ě d o o m á č k y , z a m í c h á m e a p o v a ř í m e .
S t ř e d n ě v e l k á n a k y s l á j a b l k a o l o u p e m e , z b a v í m e j á d ř i n c ů , n a k r á j í m e n a č t v r t k y , p ř i d á m e d o o m á č k y a 3 m i n u t y p o v a ř í m e .
P o d á v á m e s d u š e n o u r ý ž í .
N a s á d l e o s m a ž í m e j e m n ě n a k r á j e n o u c i b u l i , p ř i d á m e n a k o s t k y n a k r á j e n o u s l a n i n u , o m y t á k r ů t í s t e h n a a n a k r á j e n o u k o ř e n o v o u z e l e n i n u . D u s í m e v e v l a s t n í š ť á v ě .
P o t o m p ř i d á m e s ů l , p e p ř , p o d l i j e m e v ý v a r e m a d u s í m e d o m ě k k a . Š ť á v u p r o c e d í m e .
V k a p i t o l á c h a l e k c í c h n a j d e t e v š e , c o p o t ř e b u j e t e z n á t a v ě d ě t o k u c h y n i , s u r o v i n á c h i s a m o t n é m v a ř e n í .
R a d y , t i p y , t r i k y . . . P o k u d s e v á m v k u c h y n i n ě c o n e p o v e d l o , n e b o c h c e t e j e n p o r a d i t , r á d c e j e t u p r o v á s .