Humr

Mořské plody jsou stále víc oblíbené i v naší kuchyni. Mohou se připravovat mnoha způsoby - většinou například i oblíbeným grilováním, a servírovat s mnoha přílohami při různých příležitostech. Zde najdete recepty na humry a budete příjemně překvapeni nejen jejich snadnou přípravou, ale i konečnou chutí. Plody moře se zcela jistě stanou vítaným zpestřením vašeho jídelníčku.

Humr s lanýži a chřestem

Omyjeme petrželku, bazalku, meduňku, bylinky drobně nakrájíme a odložíme do misky. V hrnečku v 0.5 dl vody rozmícháme cukr se solí. V rendlíku přivedeme k varu přibližně 5 dl vody. Do rendlíku posadíme misku s olivovým olejem a když je teplý, důkladně zašleháme roztok s cukrem a solí. Následně zašleháme citrónovou šťávu. Dresing dochutíme čerstvě pomletým bílým pepřem a přimícháme bylinky. Nakonec do dresinku nastrouháme polovinu černého lanýže a polovinu nakrájíme na velmi tenké plátky. Čerstvý zelený chřest očistíme tak, že oloupeme přibližně jen 1/3 spodní části stonků. Chřest omyjeme. Do velkého hrnce dáme vařit 2-3 litry vody s lžicí másla, 1 lžičkou cukru a 2 plátky citrónu. Když se voda začne vařit, ponoříme do ní svazek chřestu a vaříme 7-12 minut. Poté chřest sítem opatrně vyjmeme a necháme okapat. Chřest nesmíme chladit pod tekoucí vodou, okapaný uchováme teplý. Dobře očištěné a omyté humry ponoříme do druhého velkého hrnce se 4 litry vody, do které jsme dali 2 lžíce soli a lžičku kmínu. Humry vaříme podle velikosti 15 minut (každý by měl mít v průměru přibližně 700 g). Uvařené humry vyjmeme a necháme trochu vychladnout. Odkroutíme jim nejdříve klepeta, poté i hlavu a ocas. Z ocasu odstraníme střívko a pomocí lžičky vybereme žaludek s játry. Břišní krunýř rozstřihneme nůžkami (na drůbež) a maso opatrně vyjmeme. Nastřihneme i klepeta a ze spodní části maso vyjmeme. Celou dobu, co budeme humra porcovat, musíme odkládat maso do mísy a uchovat teplé. Humří maso dáme na talíře s chřestem, ochutíme dresinkem, ozdobíme plátky lanýže (20 g) a servírujeme.
Zobrazit recept

Humrový bujon s bramborovými Gnocci

V míse vymícháme 100 g měkkého másla do pěny se 4 lžícemi Dolin-Vermouth. 1 lžíci nakládaných kaparů scedíme, necháme okapat a přimícháme je do máslové pěny. V hrnci přivedeme k varu 1 litr humrového bujonu, vmícháme máslovou pěnu, dochutíme solí, špetkou chilli, přidáme 100 g italské bramborové Gnocci, 200 g pokrájeného masa z vařeného humra, vše pomalu vaříme 6 minut a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou. Humrový bujon [30179]: Tygřím krevetám na zádech, kde bychom očekávali páteř, nařízneme jemně maso (otevřeme ji i prstem) a pod tekoucí vodou žilky odstraníme. Omyté krevety osušíme papírovou utěrkou. Krunýř mořského humra očistíme kartáčem a dobře omyjeme. Oloupanou mrkev a kedlubnu pokrájíme na kostky. Omyté a vyčištěné papriky pokrájíme na proužky. Omytý řapíkatý celer pokrájíme na kousky. V hrnci do rozehřátého másla přimícháme mletý pepř a zeleninu podusíme. Přilijeme 1,5 litru vody a 0,5 litru bílého vína, přidáme 2 lžičky rozdrceného barevného pepře, 5 kuliček nového koření, 0,5 lžičky kmínu a 2 lžíce rajského protlaku a 1,5 lžíce soli a vaříme 10 minut, pak přidáme humra a vaříme 20 až 25 minut. Před dovařením humra a zeleniny přidáme krevety, protože je vaříme 5 až 8 minut podle velikosti. Celková doba vaření je maximálně 35 minut. Vývar scedíme přes husté síto, křehké krevety upravíme na talíře a můžeme je podávat s bujonem.
Zobrazit recept

Humrový krémový bujon

Červené brambory omyjeme, oloupeme a pokrájíme na kostičky. Kostky brambor při mírné teplotě vaříme 10 minut. Svazek kopru vyjmeme a pak (mírně vychladlý) bujon rozmixujeme na pyré. Omyjeme svazek kopru (2 lžíce). Polovinu svazku svážeme nití a z poloviny kopru pokrájíme nadrobno. Omyjeme 3 feferonky, rozkrájíme, zbavíme zrníček a pokrájíme na nudličky. 1 litr humrového bujonu přivedeme k varu, vložíme do něj svázaný kopr, dochutíme solí a pepřem. Humří krémový bujon podáváme s kousky feferonky a pokrájeným koprem. Humrový bujon [30179]: Tygřím krevetám na zádech, kde bychom očekávali páteř, nařízneme jemně maso (otevřeme ji i prstem) a pod tekoucí vodou žilky odstraníme. Omyté krevety osušíme papírovou utěrkou. Krunýř mořského humra očistíme kartáčem a dobře omyjeme. Oloupanou mrkev a kedlubnu pokrájíme na kostky. Omyté a vyčištěné papriky pokrájíme na proužky. Omytý řapíkatý celer pokrájíme na kousky. V hrnci do rozehřátého másla přimícháme mletý pepř a zeleninu podusíme. Přilijeme 1,5 litru vody a 0,5 litru bílého vína, přidáme 2 lžičky rozdrceného barevného pepře, 5 kuliček nového koření, 0,5 lžičky kmínu a 2 lžíce rajského protlaku a 1,5 lžíce soli a vaříme 10 minut, pak přidáme humra a vaříme 20 až 25 minut. Před dovařením humra a zeleniny přidáme krevety, protože je vaříme 5 až 8 minut podle velikosti. Celková doba vaření je maximálně 35 minut. Vývar scedíme přes husté síto, křehké krevety upravíme na talíře a můžeme je podávat s bujonem.
Zobrazit recept

Humr ve smetanové omáčce

Dobře očištěného a omytého humra přivážeme na dřevěnou plochou vařečku, aby po uvaření neměl ocas stočený pod sebe a dáme jej do chladničky na 20-30 minut. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu a čerstvé bylinky: řapíkatý celer, lahůdkovou cibulku, bazalku, petrželku, fenyklovou nať, kterou odložíme na ozdobu a oloupeme česnek. Očistíme, omyjeme a na plátky pokrájíme malé žampióny. Očistíme a drobně pokrájíme šalotku. V rendlíku ve 4 dl vody uvaříme vajíčka natvrdo, vaříme je 10 minut. Pak je zchladíme, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Ve velkém kastrolu přivedeme 3-4 litry vody k varu s 0.5 lžíci soli, přidáme zeleninu s bylinkami kterou jsme svázali, přilijeme půl litru vína. Vaříme 5-7 minut, vložíme humra do vroucího vývaru, kde krásně zčervená. Vaříme maximálně 10 minut (podle váhy). Nesmí se převařit, protože by maso ztuhlo. Humra vyjmeme z vývaru a silným ostrým nožem jej rozpůlíme podél páteře a rozevřeme na 2 poloviny. Vyjmeme střívko. Nejchutnější maso mají klepeta, která musíme nakřápnout špičatou hranou ostrého nože. V pánvi na másle zpěníme šalotku dorůžova, přidáme žampióny a krátce restujeme. Ochutíme 2 špetkami mořské soli, bílým pepřem, poprášíme moukou, sladkou paprikou a za stálého míhání přilijeme smetanu a dochutíme Sherry Brandy. Maso z humra vložíme do zapékací mísy, přidáme vajíčka, přelijeme omáčkou a v předehřáté troubě na 200° pečeme asi 15 minut. Humra s omáčkou ozdobíme před podáváním fenyklovou natí, jako přílohu podáváme bílé křupavé pečivo.
Zobrazit recept

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.