MilujiVaření.cz Recepty Hlavní ingredience Rýže
Rýže Rýže p atří mezi nejdůležitější potraviny na světě, je dokonce hlavním zdrojem potravy pro celou čtvrtinu obyvatel zeměkoule. Obilky rýže se používají neloupané i loupané, případně se z nich mletím připravuje rýžová mouka , ze zkvašené rýže se vyrábí alkoholické nápoje jako arak, rýžové pivo nebo víno.
Rýže je velmi oblíbená příloha, ale můžete z ní připravit i mnoho hlavních jídel a například rizoto nebo rýžový nákyp mohou být chutnou večeří. Recepty na jídla z rýže mohou být zajímavou inspirací a rýži si určitě budete připravovat i jinak, než jen prostým vařením.
Jablková řýže se skořicí Rýži propláchneme pod studenou vodou a necháme v sítu okapat.
Do hrnce nalijeme mléko, přisypeme rýži, přidáme vanilkový cukr a trochu soli, promícháme a přivedeme k varu. Na mírném ohni pak vaříme pod pokličkou 10 minut, během vaření občas zamícháme.
Jablka oloupeme, rozkrojíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na malé kousky. V misce je smícháme s citronovou šťávou, přidáme do rýže, promícháme a vaříme za občasného míchání ještě přibližně 10 minut, až rýže zcela změkne.
Rýži s jablky rozdělíme na servírovací talíře, posypeme cukrem se skořicí a podáváme.
Dušená rýže s houbami a paprikou Dobře propranou rýži krátce osmahneme v hrnci na oleji, osolíme, posypeme špetkou červené papriky, zalijeme studenou vodou a přidáme oloupanou cibuli a hřebíček. Zakryjeme pokličkou a při mírné teplotě dusíme 20 minut. Pak hrnec odstavíme a zakrytou rýži necháme 5 minut dojít.
Houby očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Jarní lahůdkovou cibuli omyjeme a pokrájíme na kroužky. Papriku omyjeme, rozkrojíme, zbavíme jádřinců a pokrájíme na proužky.
Ve woku na oleji zpěníme cibuli, přidáme houby, osolíme, opepříme, posypeme chilli kořením, promícháme a smažíme asi 2 minuty, pak přidáme nakrájenou papriku a vše osmažíme dozlatova.
Pak na houby dáme podušenou rýži, promícháme a dochutíme sójovou omáčkou. Podáváme s višňovým džemem.
Cukrářská škola V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.
N e j p r v e u v a ř í m e r ý ž i d l e s t a n d a r d n í h o p o s t u p u , h o t o v o u r ý ž i d á m e s t r a n o u .
V p á n v i o r e s t u j e m e n a d r o b n o n a k r á j e n o u c i b u l i , p ř i d á m e v e p ř o v é m a s o , k u k u ř i c i , m r k e v a h r á š e k .
K d y ž z e l e n i n a z m ě k n e , p ř i d á m e u v a ř e n o u r ý ž i , k r á t c e p r o m í c h á m e a s e r v í r u j e m e p o s y p a n é s ý r e m .
V h r n c i n a r o z e h ř á t é m m á s l e p o d u s í m e o č i š t ě n é , n a t e n k é p l á t k y n a k r á j e n é ž a m p i o n y . P ř i d á m e o m y t o u , n a n u d l i č k y n a k r á j e n o u k a p u s t u , c e l e r a p e t r ž e l . V š e k r á t c e o s m a h n e m e a z a l i j e m e v ý v a r e m .
P ř i d á m e v r o u c í v o d o u s p a ř e n o u r ý ž i a z v o l n a v a ř í m e d o m ě k k a .
H o t o v o u p o l é v k u p o d l e c h u t i o s o l í m e a o p e p ř í m e .
R ý ž i p ř e b e r e m e , n ě k o l i k r á t p r o p l á c h n e m e s t u d e n o u v o d o u , s p a ř í m e , z n o v u p r o p l á c h n e m e a n e c h á m e o k a p a t .
V k a s t r o l u r o z p u s t í m e t u k , p ř i d á m e o k a p a n o u r ý ž i a l e h c e j i o s m a h n e m e .
P o t o m r ý ž i z a l i j e m e h o r k o u v o d o u , o s o l í m e , v l o ž í m e c i b u l i s n a p í c h a n ý m h ř e b í č k e m , z v o l n a z a v a ř í m e a p o d p o k l i c í d u s í m e d o m ě k k a .
N a k o n e c z u d u š e n é r ý ž e o d s t r a n í m e c i b u l i s h ř e b í č k e m a p r o m í c h á m e j i v i d l i č k o u .
D o m í s y n a s y p e m e r ý ž i . P l á t k y ř a s y N o r i r o z d ě l í m e n a p o l o v i n u .
V h l u b š í m t a l í ř i s m í c h á m e m a s o z t u ň á k a a m a j o n é z u . N a k r á j í m e o k u r k u i h r u š k u n a s h i n a t e n k á k o l e č k a . K r a b í m a s o r o z k r á j í m e n a n u d l i č k y . S ó j o v o u o m á č k u , p a s t u w a s a b i a z á z v o r p ř i p r a v í m e n a s t ů l s p o l e č n ě s d a l š í m i s u r o v i n a m i . N a c h y s t á m e m i s k u s v o d o u a o c t e m k n a m o č e n í r u k o u p ř i t v a r o v á n í r ý ž e .
D o r u k y v e z m e m e p l á t ř a s y č t v e r c o v é h o t v a r u , d o p r o s t ř e d u m í s t í m e l ž í c í r ý ž i , p ř i d á m e m a s o z t u ň á k a , o k u r k u , h r u š k u a k r a b í m a s o , o p a t r n ě z a v i n e m e .
P o d á v á m e s e s ó j o v o u o m á č k o u , z á z v o r e m a p a s t o u w a s a b i .
O m y t á r a j č a t a n a k r á j í m e n a č t v r t k y a r o z m i x u j e m e . Č e s n e k s c i b u l í o l o u p e m e a n a k r á j í m e n a k o s t i č k y .
V p á n v i z a h ř e j e m e o l e j , p ř i d á m e č e s n e k a c i b u l i a o s m a h n e m e d o z l a t o v a . V l o ž í m e r a j č a t a a z a l i j e m e z e l e n i n o v ý m v ý v a r e m .
R ý ž i p r o p l á c h n e m e v o d o u a p ř i s y p e m e k z e l e n i n ě . P o d l e c h u t i o s o l í m e , o p e p ř í m e , p ř i d á m e t y m i á n a c u k r . Z a o b č a s n é h o z a m í c h á n í 2 0 m i n u t p o v a ř í m e .
V m í c h á m e d o p o l é v k y s m e t a n u a p ř í p a d n ě j e š t ě d o c h u t í m e .
P o l é v k u n a t a l í ř i o z d o b í m e n a h r u b o n a k r á j e n ý m i l í s t k y b a z a l k y .
C i b u l i o l o u p e m e , j e m n ě n a k r á j í m e a z p ě n í m e n a m á s l e . P ř i d á m e k o ř e n í , r a j č a t o v ý p r o t l a k , o s o l e n á k u ř e c í s t e h n a a p o d l i j e m e v o d o u . D u s í m e t é m ě ř d o m ě k k a .
P o t o m p ř i d á m e p ř e b r a n o u a s p a ř e n o u r ý ž i , s p a ř e n é , o l o u p a n é a n a k r á j e n é m a n d l e a o m y t é h r o z i n k y . P ř i l i j e m e v o d u a d u s í m e , a ž j e r ý ž e m ě k k á .
R ý ž i p r o p l á c h n e m e p o d s t u d e n o u v o d o u a n e c h á m e v s í t u o k a p a t .
D o h r n c e n a l i j e m e m l é k o , p ř i s y p e m e r ý ž i , p ř i d á m e v a n i l k o v ý c u k r a t r o c h u s o l i , p r o m í c h á m e a p ř i v e d e m e k v a r u . N a m í r n é m o h n i p a k v a ř í m e p o d p o k l i č k o u 1 0 m i n u t , b ě h e m v a ř e n í o b č a s z a m í c h á m e .
J a b l k a o l o u p e m e , r o z k r o j í m e , z b a v í m e j á d ř i n c ů a n a k r á j í m e n a m a l é k o u s k y . V m i s c e j e s m í c h á m e s c i t r o n o v o u š ť á v o u , p ř i d á m e d o r ý ž e , p r o m í c h á m e a v a ř í m e z a o b č a s n é h o m í c h á n í j e š t ě p ř i b l i ž n ě 1 0 m i n u t , a ž r ý ž e z c e l a z m ě k n e .
R ý ž i s j a b l k y r o z d ě l í m e n a s e r v í r o v a c í t a l í ř e , p o s y p e m e c u k r e m s e s k o ř i c í a p o d á v á m e .
O l o u p a n o u , n a d r o b n o n a k r á j e n o u c i b u l i s m a ž í m e n a r o z e h ř á t é m o l e j i a s i 5 m i n u t d o z l a t o v a .
P ř i s y p e m e p r o p l á c h n u t o u r ý ž i a 2 m i n u t y m í c h á m e . P ř i l i j e m e 1 2 0 m l v ý v a r u a d á l e m í c h á m e , d o k u d s e n e v s t ř e b á d o r ý ž e . Z a s t á l é h o m í c h á n í p ř i l i j e m e n a b ě r a č k u v ý v a r u a k d y ž s e v s t ř e b á , p ř i l i j e m e d a l š í . S t e j n ě p o s t u p u j e m e a s i 2 0 m i n u t , a ž r ý ž e z m ě k n e - n e s m í s e v š a k r o z v a ř i t .
N a p á n v i z p ě n í m e m á s l o a r e s t u j e m e n a n ě m o č i š t ě n é , n a p l á t k y n a k r á j e n é ž a m p i o n y a s i 1 0 m i n u t . H o u b y v m í c h á m e d o r ý ž e a v y p n e m e p ř í k o n t e p l a . V m í c h á m e 4 5 g n a s t r o u h a n é h o s ý r u a p o d p o k l i č k o u n e c h á m e p o k r m a s i 5 m i n u t o d p o č i n o u t .
R i z o t o p o d á v á m e p o s y p a n é z b y l ý m s ý r e m n a s t r o u h a n ý m n a h o b l i n k y .
D o b ř e p r o p r a n o u r ý ž i k r á t c e o s m a h n e m e v h r n c i n a o l e j i , o s o l í m e , p o s y p e m e š p e t k o u č e r v e n é p a p r i k y , z a l i j e m e s t u d e n o u v o d o u a p ř i d á m e o l o u p a n o u c i b u l i a h ř e b í č e k . Z a k r y j e m e p o k l i č k o u a p ř i m í r n é t e p l o t ě d u s í m e 2 0 m i n u t . P a k h r n e c o d s t a v í m e a z a k r y t o u r ý ž i n e c h á m e 5 m i n u t d o j í t .
H o u b y o č i s t í m e , o m y j e m e a p o k r á j í m e n a p l á t k y . J a r n í l a h ů d k o v o u c i b u l i o m y j e m e a p o k r á j í m e n a k r o u ž k y . P a p r i k u o m y j e m e , r o z k r o j í m e , z b a v í m e j á d ř i n c ů a p o k r á j í m e n a p r o u ž k y .
V e w o k u n a o l e j i z p ě n í m e c i b u l i , p ř i d á m e h o u b y , o s o l í m e , o p e p ř í m e , p o s y p e m e c h i l l i k o ř e n í m , p r o m í c h á m e a s m a ž í m e a s i 2 m i n u t y , p a k p ř i d á m e n a k r á j e n o u p a p r i k u a v š e o s m a ž í m e d o z l a t o v a .
P a k n a h o u b y d á m e p o d u š e n o u r ý ž i , p r o m í c h á m e a d o c h u t í m e s ó j o v o u o m á č k o u . P o d á v á m e s v i š ň o v ý m d ž e m e m .
K o ř e n o v o u z e l e n i n u o č i s t í m e , d r o b n ě n a k r á j í m e a o s m a h n e m e j i n a m á s l e .
P ř i d á m e p ř e b r a n o u a s p a ř e n o u r ý ž i , z a l i j e m e p ř i m ě ř e n ý m m n o ž s t v í m v ý v a r u , o s o l í m e a z a v a ř í m e . P o t o m r ý ž i d o d u s í m e v t r o u b ě d o m ě k k a .
V k a p i t o l á c h a l e k c í c h n a j d e t e v š e , c o p o t ř e b u j e t e z n á t a v ě d ě t o k u c h y n i , s u r o v i n á c h i s a m o t n é m v a ř e n í .
R a d y , t i p y , t r i k y . . . P o k u d s e v á m v k u c h y n i n ě c o n e p o v e d l o , n e b o c h c e t e j e n p o r a d i t , r á d c e j e t u p r o v á s .