MilujiVaření.cz Recepty Příležitost Náboženské
Náboženské Vánoce jsou stejně jako Velikonoce významné svátky a jejich součástí jsou různá tradiční jídla, ale i pekařské výrobky nebo cukroví. V této části najdete recepty, podle kterých se připravuje tradiční vánoční rybí polévka , smažený kapr i další úpravy ryb, bramborový salát , peče vánočka a vánoční cukroví . Nechybí velikonoční nádivka, mazanec, beránek, vajíčka…
Jsou zde i recepty pro židovské svátky Hunakah a Rosh Hashana a tato jídla se mohou stát velmi zajímavým zpestřením tradičního jídelníčku.
Vánoční čočka nakyselo Dobře propranou a probranou čočku dáme do hrnce a zalijeme vodou. Necháme nabobtnat na 60 minut ve vodě. Potom vodu scedíme, čočku dáme do hrnce, přidáme bobkový list, sůl a přivedeme k varu. Na mírnějším plamínku pod poklici povaříme přibližně 60 minut, do změknutí čočky.
V pánvi rozpálíme sádlo, osmahneme na něm doměkka oloupanou a drobně nakrájenou cibuli. Zasypeme moukou a mícháme do opražení mouky, aby se mohla připravit jíška. Potom stáhneme z ohně a necháme vychladnout.
Měkkou čočku scedíme, vyhodíme bobkový list, vývar zachytíme, čočku dáme zpátky do hrnce. Do vychladlé cibule přilijeme 2 dl vývaru z čočky, za stálého míchání na mírném ohni připravíme jíšku. Vlijeme ji do hrnce s čočkou, zamícháme a zalijeme zbylým čočkovým vývarem. Za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme ještě 5-10 minut. Nakonec podle vlastní chuti dochutíme octem, cukrem, pepřem, případně ještě solí a stáhneme ze sporáku.
Mazanec s kandovaným ovocem pro celiaky Ořechy nasekáme, vejce rozšleháme se špetkou soli, máslo rozpustíme a z vlažného mléka, droždí a lžičky cukru připravíme kvásek. Kvásek necháme chvilku vzejít na teplém místě a pak do něj přidáme rozpuštěné máslo, olej, ostatní cukr, 2/3 rozšlehaných vajec a citrónovou šťávu a kůru.
Směs dobře promícháme po částech do ní přimícháváme mouku, až nám vznikne vláčné a voňavé těsto, do kterého vmícháme větší část nasekaných ořechů a kandovaného ovoce. Z těsta utvoříme bochánek, který dáme do tukem vymazané, bezlepkovou moukou vysypané dortové formy, potřeme ho zbylým rozšlehaným vejcem, posypeme ho zbylými ořechy a kandovaným ovocem a necháme na teplém místě kynout 45 minut.
Než těsto vykyne, předehřejeme troubu na 180°C a pak bochánek pečeme do zlatova. Po upečení necháme mazanec vystydnout a podáváme ho jako pohoštění.
Domácí laskonky Bílky a polovinu dávky cukru dáme do kastrůlku. Vložíme do vodní lázně, šleháme přibližně 5 i více minut. Sundáme z vodní lázně, přisypeme zbylý cukr, vyšleháme tuhý sníh. Přidáme moučkový cukr, mícháme do jeho rozpuštění, nakonec vsypeme pomleté ořechy.
Plech vyložíme pečicím papírem, připravenou bílkovou hmotu naplníme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou. Nastříkáme na plech kolečka o průměru 7 - 8 cm. Vložíme do nahřáté trouby, při 120 stupňové teplotě pečeme 40 - 50 minut. Upečené laskonky necháme vychladnout a sundáme z papíru.
Mléko, cukr a pudinkový prášek dáme do kastrůlku, na mírném ohni za stálého míchání uvaříme hustý pudink. Stáhneme z ohně, ještě mícháme a necháme vychladnout. Potom šlehačem vyšleháme, přidáme rozpuštěnou čokoládu, za stálého šlehaní vložíme na kousky nakrájené máslo, vyšleháme tuhý a hladký krém.
Krémem potřeme jednu laskonku, přiklopíme druhou. V procesu pokračujeme až do spotřebovaní krému i laskonek. Naplněné laskonky necháme v lednici ztuhnout.
Krůta pečená s nádivkou Nejprve připravíme nádivku. Spařené mandle oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky. Pokrájenou veku přelijeme smetanou. Změklé máslo (100 g) utřeme se žloutky a dvěma špetkami soli. Poté vmícháme namočenou veku, krupici, strouhanku, mandle, muškátový květ, drobně usekanou petrželovou nať a na závěr vmícháme pevný sníh z bílků.
Očištěnou krůtu opláchneme, osušíme a osolíme a opepříme vně i uvnitř. Vnitřek krůty vyplníme nádivkou, zbude-li nádivka, naplníme i vole. Poté otvor zašijeme. Prsa a stehna krůty prošpikujeme klínky slaniny (100 g).
V pekáči vyškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, rozpustíme máslo, přilijeme vodu a vložíme krůtu. Nejprve ji zhruba hodinu pečeme přikrytou. Během pečení krůtu poléváme výpekem, podle potřeby podlijeme vodou. Pečeme krůtu dokud není měkká a povrch křupavý.
Cukrářská škola V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.
S m e t a n u k r á t c e p o v a ř í m e a o d s t a v í m e . D o h o r k é s m e t a n y v m í c h á m e r o z l á m a n o u č o k o l á d u a n e c h á m e v y c h l a d n o u t .
P o v y c h l a d n u t í v m í c h á m e m á s l o a 2 š p e t k y s k o ř i c e . S m ě s n e c h á m e 1 h o d i n u t u h n o u t v c h l a d n i č c e .
Z č o k o l á d o v é s m ě s i t v a r u j e m e h r u d k y , k t e r é o b a l í m e v m o u č k o v é m c u k r u s m í c h a n é m s e z b y l o u s k o ř i c í a v y t v a r u j e m e d o k u l i č e k .
C u k r o v í u l o ž í m e d o p a p í r o v ý c h k o š í č k ů a u c h o v á v á m e n a c h l a d n é m m í s t ě .
M o u k u s c u k r e m p r o s i j e m e n a v á l a p ř i d á m e k a k a o a n a s t r o u h a n ý t u k . V y p r a c u j e m e t ě s t o .
Z t ě s t a u k r a j u j e m e m a l é k o u s k y a v t l a č u j e m e j e d o f o r m i č e k . P e č e m e n a p l e c h u v e v y h ř á t é t r o u b ě .
P o v y k l o p e n í v y c h l a d l é p r a c n y p l n í m e š l e h a č k o u n e b o l i b o v o l n ý m k r é m e m . C u k r o v í m ů ž e m e p o l í t č o k o l á d o u n e b o o b a l i t v m o u č k o v é m c u k r u .
V r e n d l í k u s v a ř í m e v o d u s c u k r e m , h ř e b í č k e m a c i t r o n o v o u š ť á v o u . H r u š k y o l o u p e m e , r o z k r o j í m e , v y j m e m e j á d ř i n c e a v l o ž í m e d o s v a ř e n é v o d y a c h v í l i v a ř í m e . D b á m e , a b y s e h r u š k y n e r o z v a ř i l y . P o t é j e n e c h á m e o k a p a t a v y c h l a d n o u t .
P ř i p r a v í m e s i k r é m . Z m ě k l é m á s l o n a š l e h á m e , v m í c h á m e n a s t r o u h a n o u n i v u a j e m n ě n a k r á j e n o u p a ž i t k u .
P r o s t ř e d e k h r u š e k , z n ě h o ž j s m e v y k r o j i l i j á d ř i n c e , p l n í m e k r é m e m a z d o b í m e p ů l k o u v l a š s k é h o o ř e c h u .
P ř i p o k o j o v é t e p l o t ě t ř e m e p ě t m i n u t 1 2 0 g z m ě k l é h o t u k u s c u k r e m . P o t o m p o s t u p n ě z a s t á l é h o m í c h á n í p ř i d á v á m e v e j c e a t ř e m e d á l e a ž d o p ě n y . P ř i m í c h á m e n a m a l é k o u s k y p o k r á j e n é k a n d o v a n é o v o c e , m l e t é o ř e c h y , p ř i m í c h á v á m e p r o s á t o u m o u k u s k y p ř í c í m p r á š k e m a v a n i l k o v ý m c u k r e m .
P e č i c í f o r m u n a b e r á n k a v y m a ž e m e z b y l ý m t u k e m , v y s y p e m e h r u b o u m o u k o u . V l i j e m e p ř i p r a v e n é t ě s t o .
V l o ž í m e d o n a h ř á t é t r o u b y a p e č e m e p ř i 1 8 0 s t u p n í c h 4 0 - 4 5 m i n u t . U p e č e n é h o b e r á n k a m í r n ě v y c h l a d í m e v e f o r m ě , p o t é o p a t r n ě v y k l o p í m e .
B e r á n k a c e l é h o p o s y p e m e m o u č k o v ý m c u k r e m , o č i z h o t o v í m e z e z r n e k p e p ř e , n o v é h o k o ř e n í n e b o z h ř e b í č k ů a n e c h á m e ú p l n ě v y c h l a d n o u t .
V m í s e u t ř e m e t a v e n ý s ý r s e s o l í , p ř i m í c h á m e v e j c e , p r o s á t o u m o u k u s k y p ř i c í m p r á š k e m a k m í n e m . V y p r a c u j e m e h l a d k é t ě s t o , k t e r é v y v á l í m e n a s i l n ě j š í p l á t .
Z t ě s t a v y k r a j u j e m e t v o ř í t k e m t v a r y v a j í č e k , k t e r é s m a ž í m e p o o b o u s t r a n á c h v r o z p á l e n é m o l e j i . J e š t ě h o r k á v a j í č k a s y p e m e s t r o u h a n ý m s ý r e m .
D o b ř e p r o p r a n o u a p r o b r a n o u č o č k u d á m e d o h r n c e a z a l i j e m e v o d o u . N e c h á m e n a b o b t n a t n a 6 0 m i n u t v e v o d ě . P o t o m v o d u s c e d í m e , č o č k u d á m e d o h r n c e , p ř i d á m e b o b k o v ý l i s t , s ů l a p ř i v e d e m e k v a r u . N a m í r n ě j š í m p l a m í n k u p o d p o k l i c i p o v a ř í m e p ř i b l i ž n ě 6 0 m i n u t , d o z m ě k n u t í č o č k y .
V p á n v i r o z p á l í m e s á d l o , o s m a h n e m e n a n ě m d o m ě k k a o l o u p a n o u a d r o b n ě n a k r á j e n o u c i b u l i . Z a s y p e m e m o u k o u a m í c h á m e d o o p r a ž e n í m o u k y , a b y s e m o h l a p ř i p r a v i t j í š k a . P o t o m s t á h n e m e z o h n ě a n e c h á m e v y c h l a d n o u t .
M ě k k o u č o č k u s c e d í m e , v y h o d í m e b o b k o v ý l i s t , v ý v a r z a c h y t í m e , č o č k u d á m e z p á t k y d o h r n c e . D o v y c h l a d l é c i b u l e p ř i l i j e m e 2 d l v ý v a r u z č o č k y , z a s t á l é h o m í c h á n í n a m í r n é m o h n i p ř i p r a v í m e j í š k u . V l i j e m e j i d o h r n c e s č o č k o u , z a m í c h á m e a z a l i j e m e z b y l ý m č o č k o v ý m v ý v a r e m . Z a s t á l é h o m í c h á n í p ř i v e d e m e k v a r u a p o v a ř í m e j e š t ě 5 - 1 0 m i n u t . N a k o n e c p o d l e v l a s t n í c h u t i d o c h u t í m e o c t e m , c u k r e m , p e p ř e m , p ř í p a d n ě j e š t ě s o l í a s t á h n e m e z e s p o r á k u .
O ř e c h y n a s e k á m e , v e j c e r o z š l e h á m e s e š p e t k o u s o l i , m á s l o r o z p u s t í m e a z v l a ž n é h o m l é k a , d r o ž d í a l ž i č k y c u k r u p ř i p r a v í m e k v á s e k . K v á s e k n e c h á m e c h v i l k u v z e j í t n a t e p l é m m í s t ě a p a k d o n ě j p ř i d á m e r o z p u š t ě n é m á s l o , o l e j , o s t a t n í c u k r , 2 / 3 r o z š l e h a n ý c h v a j e c a c i t r ó n o v o u š ť á v u a k ů r u .
S m ě s d o b ř e p r o m í c h á m e p o č á s t e c h d o n í p ř i m í c h á v á m e m o u k u , a ž n á m v z n i k n e v l á č n é a v o ň a v é t ě s t o , d o k t e r é h o v m í c h á m e v ě t š í č á s t n a s e k a n ý c h o ř e c h ů a k a n d o v a n é h o o v o c e . Z t ě s t a u t v o ř í m e b o c h á n e k , k t e r ý d á m e d o t u k e m v y m a z a n é , b e z l e p k o v o u m o u k o u v y s y p a n é d o r t o v é f o r m y , p o t ř e m e h o z b y l ý m r o z š l e h a n ý m v e j c e m , p o s y p e m e h o z b y l ý m i o ř e c h y a k a n d o v a n ý m o v o c e m a n e c h á m e n a t e p l é m m í s t ě k y n o u t 4 5 m i n u t .
N e ž t ě s t o v y k y n e , p ř e d e h ř e j e m e t r o u b u n a 1 8 0 ° C a p a k b o c h á n e k p e č e m e d o z l a t o v a . P o u p e č e n í n e c h á m e m a z a n e c v y s t y d n o u t a p o d á v á m e h o j a k o p o h o š t ě n í .
B í l k y a p o l o v i n u d á v k y c u k r u d á m e d o k a s t r ů l k u . V l o ž í m e d o v o d n í l á z n ě , š l e h á m e p ř i b l i ž n ě 5 i v í c e m i n u t . S u n d á m e z v o d n í l á z n ě , p ř i s y p e m e z b y l ý c u k r , v y š l e h á m e t u h ý s n í h . P ř i d á m e m o u č k o v ý c u k r , m í c h á m e d o j e h o r o z p u š t ě n í , n a k o n e c v s y p e m e p o m l e t é o ř e c h y .
P l e c h v y l o ž í m e p e č i c í m p a p í r e m , p ř i p r a v e n o u b í l k o v o u h m o t u n a p l n í m e d o c u k r á ř s k é h o s á č k u s h l a d k o u t r u b i č k o u . N a s t ř í k á m e n a p l e c h k o l e č k a o p r ů m ě r u 7 - 8 c m . V l o ž í m e d o n a h ř á t é t r o u b y , p ř i 1 2 0 s t u p ň o v é t e p l o t ě p e č e m e 4 0 - 5 0 m i n u t . U p e č e n é l a s k o n k y n e c h á m e v y c h l a d n o u t a s u n d á m e z p a p í r u .
M l é k o , c u k r a p u d i n k o v ý p r á š e k d á m e d o k a s t r ů l k u , n a m í r n é m o h n i z a s t á l é h o m í c h á n í u v a ř í m e h u s t ý p u d i n k . S t á h n e m e z o h n ě , j e š t ě m í c h á m e a n e c h á m e v y c h l a d n o u t . P o t o m š l e h a č e m v y š l e h á m e , p ř i d á m e r o z p u š t ě n o u č o k o l á d u , z a s t á l é h o š l e h a n í v l o ž í m e n a k o u s k y n a k r á j e n é m á s l o , v y š l e h á m e t u h ý a h l a d k ý k r é m .
K r é m e m p o t ř e m e j e d n u l a s k o n k u , p ř i k l o p í m e d r u h o u . V p r o c e s u p o k r a č u j e m e a ž d o s p o t ř e b o v a n í k r é m u i l a s k o n e k . N a p l n ě n é l a s k o n k y n e c h á m e v l e d n i c i z t u h n o u t .
N e j p r v e p ř i p r a v í m e n á d i v k u . S p a ř e n é m a n d l e o l o u p e m e a n a k r á j í m e n a t e n k é n u d l i č k y . P o k r á j e n o u v e k u p ř e l i j e m e s m e t a n o u . Z m ě k l é m á s l o ( 1 0 0 g ) u t ř e m e s e ž l o u t k y a d v ě m a š p e t k a m i s o l i . P o t é v m í c h á m e n a m o č e n o u v e k u , k r u p i c i , s t r o u h a n k u , m a n d l e , m u š k á t o v ý k v ě t , d r o b n ě u s e k a n o u p e t r ž e l o v o u n a ť a n a z á v ě r v m í c h á m e p e v n ý s n í h z b í l k ů .
O č i š t ě n o u k r ů t u o p l á c h n e m e , o s u š í m e a o s o l í m e a o p e p ř í m e v n ě i u v n i t ř . V n i t ř e k k r ů t y v y p l n í m e n á d i v k o u , z b u d e - l i n á d i v k a , n a p l n í m e i v o l e . P o t é o t v o r z a š i j e m e . P r s a a s t e h n a k r ů t y p r o š p i k u j e m e k l í n k y s l a n i n y ( 1 0 0 g ) .
V p e k á č i v y š k v a ř í m e n a k o s t i č k y n a k r á j e n o u s l a n i n u , r o z p u s t í m e m á s l o , p ř i l i j e m e v o d u a v l o ž í m e k r ů t u . N e j p r v e j i z h r u b a h o d i n u p e č e m e p ř i k r y t o u . B ě h e m p e č e n í k r ů t u p o l é v á m e v ý p e k e m , p o d l e p o t ř e b y p o d l i j e m e v o d o u . P e č e m e k r ů t u d o k u d n e n í m ě k k á a p o v r c h k ř u p a v ý .
V m í s e u t ř e m e z m ě k l é m á s l o s c u k r e m , ž l o u t k y a v a n i l k o v ý m c u k r e m . P o t é s t ř í d a v ě p ř i m í c h á m e p r o s á t o u m o u k u s k y p ř í c í m p r á š k e m a m l é k o . P o t é v m í c h á m e c i t r o n o v o u k ů r u a „ z a b a l í m e “ p e v n ý s n í h z b í l k ů . Z h r u b a 2 / 3 t ě s t a n a l i j e m e d o v y m a z a n é a v y s y p a n é f o r m y , d o z b y l é h o t ě s t a v m í c h á m e k a k a o v ý p r á š e k a t ě s t o n a l i j e m e n a s v ě t l é t ě s t o . V i d l i č k o u v y k r o u ž í m e v t ě s t u s p i r á l y . V t r o u b ě p ř e d e h ř á t é n a 1 7 0 ° C p e č e m e z h r u b a 4 5 m i n u t , a ž s e t ě s t o n e l e p í n a š p e j l i a j e u p e č e n é d o r ů ž o v a . U p e č e n é h o b e r á n k a v y k l o p í m e , a ž t r o c h u p r o c h l a d n e .
V k a p i t o l á c h a l e k c í c h n a j d e t e v š e , c o p o t ř e b u j e t e z n á t a v ě d ě t o k u c h y n i , s u r o v i n á c h i s a m o t n é m v a ř e n í .
R a d y , t i p y , t r i k y . . . P o k u d s e v á m v k u c h y n i n ě c o n e p o v e d l o , n e b o c h c e t e j e n p o r a d i t , r á d c e j e t u p r o v á s .