Zázvorovo-mrkvová polévka
- Celkový čas:
- 60 minut
- Doba přípravy:
- 25 minut
- Doba vaření:
- 35 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 1 ks
- Celer řapíkatý
- 2 stroužek
- Česnek
- 1 ks
- Cibule
- 0,5 ks
- Koriandr čerstvý
- 3 ks
- Mrkev kořen
- 2 polévková lžíce
- Olej olivový
- 1 špetka
- Pepř černý mletý
- 1 špetka
- Sůl
- 1 l
- Vývar zeleninový
- 2 polévková lžíce
- Zakysaná smetana
- 1 ks
- Zázvor celý
Postup
1 | Oloupeme cibuli, česnek a nakrájíme je nadrobno. Mrkev oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky, celer očistíme a nakrájíme nadrobno. Zázvor oloupeme a nastrouháme. |
2 | Ve velkém hrnci rozpálíme olivový olej a osmahneme na něm cibuli s česnekem. Přidáme mrkev, celer a zázvor a vše za občasného míchání podusíme 5 minut. |
3 | Zeleninu podlijeme zeleninovým vývarem a polévku vaříme asi 30 minut. Nakonec ji rozmixujeme na pyré. Koriandr opláchneme a nasekáme do polévky. Na závěr polévku osolíme, opepříme a dochutíme zakysanou smetanou. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 251 kcal |
Bílkoviny | 7 g |
Sacharidy | 32 g |
Tuky | 269 g |
Uhlovodany | 23 g |
Cholesterol | 6,2 mg |
Draslík | 435,2 mg |
Sodík | 1 g |
Vláknina | 13 g |
Vitamín A | 0,0 mg |
Vitamín B6 | 0,3 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 18,8 mg |
Vitamín E | 1,9 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 3,2 mg |
Komentáře a hodnocení