Brusinková omáčka se srnčím masem
- Celkový čas:
- 150 minut
- Doba přípravy:
- 20 minut
- Doba vaření:
- 130 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 2 ks
- Bobkový list
- 80 g
- Brusinky
- 2 krajíc
- Chléb toastový
- 60 g
- Cibule
- 8 ks
- Jalovec
- 60 g
- Karotka
- 100 g
- Lišky čerstvé
- 5 g
- Maizena - kukuřičný škrob
- 40 g
- Máslo čerstvé
- 3 g
- Muškátový oříšek
- 5 ks
- Nové koření celé
- 40 ml
- Olej olivový
- 5 g
- Pepř černý mletý
- 1 polévková lžíce
- Petržel - nať
- 40 g
- Protlak rajčatový
- 50 g
- Šalotka
- 100 g
- Smetana 12% (konzumní)
- 800 g
- Srnčí kýta
- 5 g
- Sůl
- 750 ml
- Víno červené
- 100 ml
- Víno portské
- 800 ml
- Vývar z hovězích kostí
Postup
1 | Maso nakrájíme na 3 cm velké kostky, okořeníme a důkladně opečeme na oleji. Přidáme cibuli, zeleninu a koření a po 5 minutách vmícháme rajský protlak. Vše zalijeme 250 ml červeného vína, které necháme vyvařit. Tento postup 3x opakujeme. Zakryjeme pokličkou a v troubě dusíme při 180 °C asi 2 hodiny. Občas přelijeme zvěřinovým vývarem. Maso vyjmeme a omáčku propasírujeme. V portském víně rozmícháme škrobovou moučku a směs vlijeme do omáčky. Vaříme asi 10 minut a potom znovu vložíme maso. |
2 | Očistíme houby a opečeme je na 10 g másla. Přidáme šalotku a smetanu, povaříme, okořeníme a ochutíme petrželkou. Toastový chléb nakrájíme na proužky dlouhé 3 cm a silné 1 cm a pomalu je na zbývajícím másle opékáme dozlatova. Ragú podáváme s omáčkou, opečenými toasty a brusinkami. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 993 kcal |
Bílkoviny | 77 g |
Sacharidy | 49 g |
Tuky | 36 g |
Uhlovodany | 46 g |
Cholesterol | 32,0 mg |
Draslík | 1 g |
Sodík | 1 g |
Vláknina | 4 g |
Vitamín A | 0,0 mg |
Vitamín B6 | 0,2 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 7,7 mg |
Vitamín E | 0,3 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 46,8 mg |
Komentáře a hodnocení