Brusinková omáčka se srnčím masem

Celkový čas:
150 minut
Doba přípravy:
20 minut
Doba vaření:
130 minut

Ingredience

Počet porcí
2 ks
Bobkový list
80 g
Brusinky
2 krajíc
Chléb toastový
60 g
Cibule
8 ks
Jalovec
60 g
Karotka
100 g
Lišky čerstvé
5 g
Maizena - kukuřičný škrob
40 g
Máslo čerstvé
3 g
Muškátový oříšek
5 ks
Nové koření celé
40 ml
Olej olivový
5 g
Pepř černý mletý
1 polévková lžíce
Petržel - nať
40 g
Protlak rajčatový
50 g
Šalotka
100 g
Smetana 12% (konzumní)
800 g
Srnčí kýta
5 g
Sůl
750 ml
Víno červené
100 ml
Víno portské
800 ml
Vývar z hovězích kostí

Postup

1

Maso nakrájíme na 3 cm velké kostky, okořeníme a důkladně opečeme na oleji. Přidáme cibuli, zeleninu a koření a po 5 minutách vmícháme rajský protlak. Vše zalijeme 250 ml červeného vína, které necháme vyvařit. Tento postup 3x opakujeme. Zakryjeme pokličkou a v troubě dusíme při 180 °C asi 2 hodiny. Občas přelijeme zvěřinovým vývarem. Maso vyjmeme a omáčku propasírujeme. V portském víně rozmícháme škrobovou moučku a směs vlijeme do omáčky. Vaříme asi 10 minut a potom znovu vložíme maso.

2

Očistíme houby a opečeme je na 10 g másla. Přidáme šalotku a smetanu, povaříme, okořeníme a ochutíme petrželkou. Toastový chléb nakrájíme na proužky dlouhé 3 cm a silné 1 cm a pomalu je na zbývajícím másle opékáme dozlatova. Ragú podáváme s omáčkou, opečenými toasty a brusinkami.

Nutriční hodnoty

Kalorie 993 kcal
Bílkoviny 77 g
Sacharidy 49 g
Tuky 36 g
Uhlovodany 46 g
Cholesterol 32,0 mg
Draslík 1 g
Sodík 1 g
Vláknina 4 g
Vitamín A 0,0 mg
Vitamín B6 0,2 mg
Vitamín B12 0,0 mg
Vitamín C 7,7 mg
Vitamín E 0,3 mg
Vápník 0,0 mg
Železo 46,8 mg

Sdílet


Komentáře a hodnocení

Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz