Bramborová zelná polévka - zelounka

Celkový čas:
60 minut
Doba přípravy:
20 minut
Doba vaření:
40 minut

Ingredience

Počet porcí
1 ks
Bobkový list
400 g
Brambory
2 stroužek
Česnek
1 ks
Cibule
3 kávová lžička
Cukr krupice
250 g
Klobása vepřová
1 kávová lžička
Kmín drcený
1 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650
0,5 kávová lžička
Paprika mletá pálivá
1 kávová lžička
Paprika mletá sladká
0,5 kávová lžička
Pepř černý mletý
3 polévková lžíce
Sádlo škvařené
1,2 dl
Smetana 33% (šlehačka)
2,5 kávová lžička
Sůl
2,5 l
Voda pitná
400 g
Zelí kysané

Postup

1

Očištěné a omyté brambory nakrájíme na kostičky. Oloupanou cibuli drobně pokrájíme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Klobásu pokrájíme na silnější kolečka.

2

Brambory dáme do vody (1 litr), přidáme sůl (1 lžička), kmín a uvaříme doměkka, pak scedíme. Ve smetaně rozmícháme dohladka lžíci mouky.

3

V druhém hrnci na rozpáleném sádle orestujeme dozlatova cibuli, přimícháme sladkou a pálivou papriku, promícháme, přidáme kysané zelí, promícháme, zalijeme vodou (1,5 litru), přivedeme k varu. Přimícháme prolisovaný česnek, drcený kmín, nakrájenou klobásu, 1,5 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1 bobkový list a 2-3 lžičky cukru (podle kyselosti zelí).

4

Pomalu polévku vaříme přibližně 25 minut, přidáme do ní uvařené brambory, smetanu s moukou, promícháme a vše provaříme do zhoustnutí 2-3 minuty a podáváme.

Nutriční hodnoty

Kalorie 540 kcal
Bílkoviny 14 g
Sacharidy 29 g
Tuky 42 g
Uhlovodany 28 g
Cholesterol 88,0 mg
Draslík 891,3 mg
Sodík 1 g
Vláknina 10 g
Vitamín A 0,0 mg
Vitamín B6 0,5 mg
Vitamín B12 0,0 mg
Vitamín C 52,4 mg
Vitamín E 0,6 mg
Vápník 0,0 mg
Železo 5,4 mg

Sdílet


Komentáře a hodnocení

Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz