Bramborová zelná polévka - zelounka
- Celkový čas:
- 60 minut
- Doba přípravy:
- 20 minut
- Doba vaření:
- 40 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 1 ks
- Bobkový list
- 400 g
- Brambory
- 2 stroužek
- Česnek
- 1 ks
- Cibule
- 3 kávová lžička
- Cukr krupice
- 250 g
- Klobása vepřová
- 1 kávová lžička
- Kmín drcený
- 1 polévková lžíce
- Mouka pšeničná hladká T 650
- 0,5 kávová lžička
- Paprika mletá pálivá
- 1 kávová lžička
- Paprika mletá sladká
- 0,5 kávová lžička
- Pepř černý mletý
- 3 polévková lžíce
- Sádlo škvařené
- 1,2 dl
- Smetana 33% (šlehačka)
- 2,5 kávová lžička
- Sůl
- 2,5 l
- Voda pitná
- 400 g
- Zelí kysané
Postup
1 | Očištěné a omyté brambory nakrájíme na kostičky. Oloupanou cibuli drobně pokrájíme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Klobásu pokrájíme na silnější kolečka. |
2 | Brambory dáme do vody (1 litr), přidáme sůl (1 lžička), kmín a uvaříme doměkka, pak scedíme. Ve smetaně rozmícháme dohladka lžíci mouky. |
3 | V druhém hrnci na rozpáleném sádle orestujeme dozlatova cibuli, přimícháme sladkou a pálivou papriku, promícháme, přidáme kysané zelí, promícháme, zalijeme vodou (1,5 litru), přivedeme k varu. Přimícháme prolisovaný česnek, drcený kmín, nakrájenou klobásu, 1,5 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1 bobkový list a 2-3 lžičky cukru (podle kyselosti zelí). |
4 | Pomalu polévku vaříme přibližně 25 minut, přidáme do ní uvařené brambory, smetanu s moukou, promícháme a vše provaříme do zhoustnutí 2-3 minuty a podáváme. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 540 kcal |
Bílkoviny | 14 g |
Sacharidy | 29 g |
Tuky | 42 g |
Uhlovodany | 28 g |
Cholesterol | 88,0 mg |
Draslík | 891,3 mg |
Sodík | 1 g |
Vláknina | 10 g |
Vitamín A | 0,0 mg |
Vitamín B6 | 0,5 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 52,4 mg |
Vitamín E | 0,6 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 5,4 mg |
Komentáře a hodnocení