Mozečkové krokety smažené (minutka)
- Celkový čas:
- 45 minut
- Doba přípravy:
- 15 minut
- Doba vaření:
- 30 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 75 g
- Cibule
- 75 g
- Máslo čerstvé
- 75 ml
- Mléko polotučné
- 40 g
- Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 g
- Muškátový květ
- 150 ml
- Olej rostlinný
- 1 g
- Pepř černý mletý
- 35 g
- Strouhanka
- 25 g
- Sůl
- 750 g
- Telecí mozek
- 60 g
- Vejce slepičí
- 75 g
- Žemle tuková
Postup
1 | Telecí mozek vložíme do teplé vody, odblaníme jej, zbavíme žilek a opláchneme. Potom jej drobně rozsekáme. |
2 | Cibuli oloupeme, jemně nakrájíme a zpěníme na polovině másla. Přidáme rozsekaný mozek, osolíme, opepříme a za stálého míchání vydusíme dosucha. |
3 | Ze zbylého másla a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku, zalijeme ji mlékem a rozšleháme. Za stálého míchání uvaříme hustý bešamel. |
4 | Do bešamelu přidáme mozek, žemli, kterou jsme namočili ve vodě a rozmačkali, květ, sůl a promícháme. Potom vmícháme strouhanku a vejce a necháme směs prochladnout. |
5 | Ze směsi tvarujeme malé válečky-krokety-2ks na porci. Obalíme je v hladké mouce, ve vejcích rozšlehaných s mlékem a ve strouhance. |
6 | Krokety v horkém oleji zvolna smažíme dozlatova. |
7 | Ihned podáváme. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 243 kcal |
Bílkoviny | 10 g |
Sacharidy | 10 g |
Tuky | 18 g |
Uhlovodany | 3 g |
Cholesterol | 1 g |
Draslík | 260,7 mg |
Sodík | 1 g |
Vláknina | 768,4 mg |
Vitamín A | 30,2 mg |
Vitamín B6 | 0,2 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 11,1 mg |
Vitamín E | 0,5 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 10,3 mg |
Komentáře a hodnocení