Kyperská žebírka
- Celkový čas:
- 125 minut
- Doba přípravy:
- 15 minut
- Doba vaření:
- 110 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 3 stroužek
- Česnek
- 160 g
- Cibule
- 250 ml
- Hovězí vývar základní
- 5 g
- Kmín římský
- 90 ml
- Olej olivový
- 750 g
- Vepřová žebra
- 250 ml
- Víno červené
- 2 polévková lžíce
- Koriandr čerstvý
- 5 g
- Pepř černý mletý
- 5 g
- Skořice mletá
- 5 g
- Sůl
- 250 ml
- Víno červené
Postup
1 | Žebírka nasekáme na 4 cm kostky. |
2 | Marináda: smícháme červené víno, semínka koriandru, skořici a pepř. Maso v marinádě obalíme, přikryjeme a necháme přes noc v chladničce marinovat. Poté maso vyjmeme z marinády. |
3 | V pánvi rozehřejeme olej, přidáme nasekanou cibuli, drcený česnek a za občasného míchání zvolna několik minut smažíme, až změknou, ale nezmění barvu. |
4 | Přidáme osolené maso a 5 minut je středně prudce dohněda smažíme. Vylijeme přebytečný tuk, přilijeme marinádu, vývar, víno a 1 hodinu zvolna podusíme, až maso změkne. |
5 | Maso vyndáme a přemístíme do mělké žáruvzdorné mísy, do níž se musí vejít pouze v 1 vrstvě. Ze šťávy sebereme tuk a přecedíme ji, aby v ní nezůstala semínka koriandru. Šťávou maso přelijeme a posypeme kmínem. Pečeme 40 minut v předehřáté troubě při 200°C, až povrch masa zhnědne a je křupavý. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 873 kcal |
Bílkoviny | 33 g |
Sacharidy | 11 g |
Tuky | 67 g |
Uhlovodany | 11 g |
Cholesterol | 151,9 mg |
Draslík | 757,6 mg |
Sodík | 799,2 mg |
Vláknina | 5 g |
Vitamín A | 165,6 mg |
Vitamín B6 | 0,9 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 5,6 mg |
Vitamín E | 0,1 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 2,9 mg |
Komentáře a hodnocení