Srnčí na smetaně

Celkový čas:
60 minut
Doba přípravy:
20 minut
Doba vaření:
40 minut

Ingredience

Počet porcí
40 g
Celer bulvový
2 ks
Cibule
4 kávová lžička
Džem brusinkový
100 g
Hříbky čerstvé
3 polévková lžíce
Máslo čerstvé
1 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650
40 g
Mrkev kořen
2 polévková lžíce
Olej slunečnicový
1 kávová lžička
Pepř černý mletý
75 g
Slanina vepřová
1,5 dl
Smetana 33% (šlehačka)
800 g
Srnčí kýta
0,5 polévková lžíce
Sůl
0,5 dl
Víno bílé
1 polévková lžíce
Hořčice plnotučná

Postup

1

Slaninu nakrájíme na tenké hranolky. Srnčí kýtu (bez kosti) odblaníme, omyjeme, nakrájíme přes vlákno na plátky a plátky prošpikujeme slaninou. Maso osolíme podle chuti (přibližně 0,5 lžíce), posypeme čerstvě pomletým černým pepřem a dáme do chladničky na 1 hodinu odležet.

2

Očistíme a omyjeme mrkev, celer a cibuli. Cibuli pokrájíme nadrobno, mrkev s celerem pokrájíme na kostičky. Nakládané sladkokyselé hříbky scedíme z nálevu. Ve smetaně si rozmícháme hořčici. Na pánvi si na rozpálené máslo přimícháme 1 lžíci mouky a usmažíme světlou jíšku.

3

V hrnci si rozpálíme 2 lžíce oleje s 2 lžícemi másla. Maso obalíme v mouce a zprudka z každé strany restujeme dozlatova. Měkké maso vyjmeme a na ten samý omastek dáme pokrájenou zeleninu a osmažíme ji téměř dozlatova. Přidáme bobkový list, 4 kuličky jalovce, lžičku octa, 0,5 dl vody, promícháme a maso vložíme zpět. Pod pokličkou dusíme doměkka přibližně 15-20 minut. Do šťávy přimícháme jíšku a vaříme do zhoustnutí 2-4 minuty. Maso vyjmeme, vzniklou omáčku přecedíme do druhého hrnce, přilijeme víno, smetanu, promícháme a prohřejeme.

4

Porce srnčí kýty dáme na talíře, maso polijeme omáčkou, ozdobíme lžičkou brusinkového džemu a podáváme s přílohou podle chuti.

Nutriční hodnoty

Kalorie 726 kcal
Bílkoviny 65 g
Sacharidy 13 g
Tuky 67 g
Uhlovodany 7 g
Cholesterol 72,0 mg
Draslík 262,1 mg
Sodík 518,7 mg
Vláknina 3 g
Vitamín A 0,0 mg
Vitamín B6 0,1 mg
Vitamín B12 0,0 mg
Vitamín C 4,0 mg
Vitamín E 1,4 mg
Vápník 0,0 mg
Železo 26,0 mg

Sdílet


Komentáře a hodnocení

Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz