Jehněčí kýta na červeném víně

Celkový čas:
125 minut
Doba přípravy:
15 minut
Doba vaření:
110 minut

Ingredience

Počet porcí
2 kg
Jehněčí kýta
1 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká
3 g
Pepř černý mletý
10 g
Rozmarýn čerstvý
5 g
Sůl
10 g
Tymián čerstvý
100 ml
Víno červené
300 ml
Vývar jehněčí

Postup

1

Do kýty uděláme zářezy. Pokud používáme teploměr, zapíchneme jej doprostřed masa. Kýtu osolíme a položíme tučnou stranou vzhůru na pekáč roštem, posypeme ji pepřem a bylinkami. Pečeme, teplotu v troubě snížíme na 180 °C, aby byla kýta dobře propečená, pečeme ji 20 minut na každých 500 g váhy, případně tak, aby teploměr ukazoval 80 °C. Lůj musí být křupavý a dozlatova vypečený.

2

Vyjmeme z trouby, zakryjeme alobalem a necháme 10 minut stát.

3

Omáčka: z pekáče sebereme kromě polévkové lžíce všechen tuk. Pekáč postavíme na sporák, přisypeme mouku, mícháme a 2 minuty ji necháme osmahnout. Přilijeme vývar, víno, vaříme a mícháme, aby se rozpustily všechny připečeniny ode dna. Povaříme 3 minuty, dokořeníme a omáčku přecedíme.

4

Kýtu dáme na mísu, ozdobíme ji snítkami rozmarýnu a tymiánu. Vinnou omáčku podáváme zvlášť.

Nutriční hodnoty

Kalorie 929 kcal
Bílkoviny 77 g
Sacharidy 5 g
Tuky 63 g
Uhlovodany 4 g
Cholesterol 276,4 mg
Draslík 1 g
Sodík 711,3 mg
Vláknina 3 g
Vitamín A 0,0 mg
Vitamín B6 1,5 mg
Vitamín B12 0,0 mg
Vitamín C 6,6 mg
Vitamín E 0,1 mg
Vápník 0,0 mg
Železo 6,9 mg

Sdílet


Komentáře a hodnocení

Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz