Jehněčí kýta na červeném víně
- Celkový čas:
- 125 minut
- Doba přípravy:
- 15 minut
- Doba vaření:
- 110 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 2 kg
- Jehněčí kýta
- 1 polévková lžíce
- Mouka pšeničná hladká
- 3 g
- Pepř černý mletý
- 10 g
- Rozmarýn čerstvý
- 5 g
- Sůl
- 10 g
- Tymián čerstvý
- 100 ml
- Víno červené
- 300 ml
- Vývar jehněčí
Postup
1 | Do kýty uděláme zářezy. Pokud používáme teploměr, zapíchneme jej doprostřed masa. Kýtu osolíme a položíme tučnou stranou vzhůru na pekáč roštem, posypeme ji pepřem a bylinkami. Pečeme, teplotu v troubě snížíme na 180 °C, aby byla kýta dobře propečená, pečeme ji 20 minut na každých 500 g váhy, případně tak, aby teploměr ukazoval 80 °C. Lůj musí být křupavý a dozlatova vypečený. |
2 | Vyjmeme z trouby, zakryjeme alobalem a necháme 10 minut stát. |
3 | Omáčka: z pekáče sebereme kromě polévkové lžíce všechen tuk. Pekáč postavíme na sporák, přisypeme mouku, mícháme a 2 minuty ji necháme osmahnout. Přilijeme vývar, víno, vaříme a mícháme, aby se rozpustily všechny připečeniny ode dna. Povaříme 3 minuty, dokořeníme a omáčku přecedíme. |
4 | Kýtu dáme na mísu, ozdobíme ji snítkami rozmarýnu a tymiánu. Vinnou omáčku podáváme zvlášť. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 929 kcal |
Bílkoviny | 77 g |
Sacharidy | 5 g |
Tuky | 63 g |
Uhlovodany | 4 g |
Cholesterol | 276,4 mg |
Draslík | 1 g |
Sodík | 711,3 mg |
Vláknina | 3 g |
Vitamín A | 0,0 mg |
Vitamín B6 | 1,5 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 6,6 mg |
Vitamín E | 0,1 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 6,9 mg |
Komentáře a hodnocení