Jahelník se sušenými meruňkami a brusinkami
- Celkový čas:
- 80 minut
- Doba přípravy:
- 30 minut
- Doba vaření:
- 50 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 100 g
- Brusinky
- 150 g
- Cukr moučkový
- 200 g
- Jáhly - loupané proso
- 200 g
- Meruňky
- 100 g
- Ořechy lískové
- 0,5 kávová lžička
- Skořice mletá
- 1 špetka
- Sůl
- 4 ks
- Vaječný bílek slepičí
- 4 ks
- Vaječný žloutek slepičí
- 0,8 l
- Voda pitná
Postup
1 | Jáhly nasypeme do cedníku a spaříme je horkou vodou. V hrnci přivedeme k varu 3/4 litru vody, přidáme špetku soli, spařené jáhly a 20 minut povaříme. Musí vzniknout hustá kaše. Pak ji necháme zchladnout. |
2 | V misce smícháme žloutky, cukr, skořici, sušené brusinky, lískové ořechy a pak vše přimícháme do jáhlové kaše. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně ho zamícháme do jáhlové kaše. |
3 | Pekáč vyložíme pečícím papírem a rozetřeme na něj polovinu těsta. Pak poklademe sušené meruňky a zakryjeme druhou polovinou těsta. Vložíme do trouby a pečeme v troubě předehřáté na 160 stupňů Celsia 30 minut. |
4 | Po upečení necháme zchladnout, posypeme moučkovým cukrem a podáváme. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 675 kcal |
Bílkoviny | 19 g |
Sacharidy | 95 g |
Tuky | 26 g |
Uhlovodany | 85 g |
Cholesterol | 370,2 mg |
Draslík | 496,2 mg |
Sodík | 150,2 mg |
Vláknina | 15 g |
Vitamín A | 1 g |
Vitamín B6 | 0,5 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 6,6 mg |
Vitamín E | 5,0 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 3,8 mg |
Komentáře a hodnocení