Hrachová polévka se slaninou a zeleninou
- Celkový čas:
- 100 minut
- Doba přípravy:
- 10 minut
- Doba vaření:
- 90 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 50 g
- Celer bulvový
- 1 ks
- Cibule
- 1 kávová lžička
- Cukr krupice
- 400 g
- Hrách loupaný
- 100 g
- Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
- 100 g
- Mrkev kořen
- 40 ml
- Olej rostlinný
- 100 g
- Petržel kořen
- 40 g
- Slanina vepřová
- 1 kávová lžička
- Sůl
- 1,2 l
- Voda pitná
- 200 ml
- Zakysaná smetana
- 60 g
- Máslo čerstvé
- 3 ks
- Rohlíky bílé
Postup
1 | Hrách přebereme, zalijeme vodou, necháme přes noc namočený. Cibuli a kořenovou zeleninu oloupeme a nakrájíme na kostky, slaninu nakrájíme nadrobno. Hrášek scedíme a necháme okapat. Starší rohlíky nakrájíme na kostičky a osmažíme na másle. |
2 | Namočený hrách uvaříme na mírném plameni do měkka. |
3 | Na oleji rozpustíme slaninu, zpěníme s cibulí a zeleninou. Směs přidáme k poloměkkému hrachu, zamícháme a dovaříme. |
4 | Uvařenou polévku propasírujeme do čistého hrnce, osolíme, přidáme cukr a je-li polévka příliš hustá, přilijeme vroucí vodu. Chvíli povaříme, poté odstavíme, zašleháme smetanu, hrášek, necháme prohřát. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 674 kcal |
Bílkoviny | 24 g |
Sacharidy | 74 g |
Tuky | 32 g |
Uhlovodany | 8 g |
Cholesterol | 40,6 mg |
Draslík | 259,1 mg |
Sodík | 333,3 mg |
Vláknina | 15 g |
Vitamín A | 2 g |
Vitamín B6 | 0,1 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 30,7 mg |
Vitamín E | 1,1 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 19,8 mg |
Komentáře a hodnocení