Hrachová polévka se slaninou a zeleninou

Celkový čas:
100 minut
Doba přípravy:
10 minut
Doba vaření:
90 minut

Ingredience

Počet porcí
50 g
Celer bulvový
1 ks
Cibule
1 kávová lžička
Cukr krupice
400 g
Hrách loupaný
100 g
Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
100 g
Mrkev kořen
40 ml
Olej rostlinný
100 g
Petržel kořen
40 g
Slanina vepřová
1 kávová lžička
Sůl
1,2 l
Voda pitná
200 ml
Zakysaná smetana
60 g
Máslo čerstvé
3 ks
Rohlíky bílé

Postup

1

Hrách přebereme, zalijeme vodou, necháme přes noc namočený. Cibuli a kořenovou zeleninu oloupeme a nakrájíme na kostky, slaninu nakrájíme nadrobno. Hrášek scedíme a necháme okapat. Starší rohlíky nakrájíme na kostičky a osmažíme na másle.

2

Namočený hrách uvaříme na mírném plameni do měkka.

3

Na oleji rozpustíme slaninu, zpěníme s cibulí a zeleninou. Směs přidáme k poloměkkému hrachu, zamícháme a dovaříme.

4

Uvařenou polévku propasírujeme do čistého hrnce, osolíme, přidáme cukr a je-li polévka příliš hustá, přilijeme vroucí vodu. Chvíli povaříme, poté odstavíme, zašleháme smetanu, hrášek, necháme prohřát.

Nutriční hodnoty

Kalorie 674 kcal
Bílkoviny 24 g
Sacharidy 74 g
Tuky 32 g
Uhlovodany 8 g
Cholesterol 40,6 mg
Draslík 259,1 mg
Sodík 333,3 mg
Vláknina 15 g
Vitamín A 2 g
Vitamín B6 0,1 mg
Vitamín B12 0,0 mg
Vitamín C 30,7 mg
Vitamín E 1,1 mg
Vápník 0,0 mg
Železo 19,8 mg

Sdílet


Komentáře a hodnocení

Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz