Jehněčí maso s olivovou krustou na rýži
- Celkový čas:
- 80 minut
- Doba přípravy:
- 20 minut
- Doba vaření:
- 60 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 6 ks
- Bazalka
- 1 stroužek
- Česnek
- 1 ks
- Cibule
- 1 kávová lžička
- Citronová kůra
- 500 g
- Jehněčí hřbet
- 10 g
- Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce
- Olej olivový
- 100 g
- Olivy zelené
- 2 špetka
- Pepř černý mletý
- 1 polévková lžíce
- Petržel - nať
- 2 ks
- Rajčata
- 250 g
- Rýže dlouhozrnná
- 2 špetka
- Sůl
- 0,5 l
- Voda pitná
- 450 ml
- Vývar zeleninový
Postup
1 | Cibuli a česnek oloupeme, nasekáme. V pánvi rozehřejeme 2 polévkové lžíce olivového oleje, cibuli a česnek v něm osmahneme do zlatova. Ne však příliš dlouho, aby česnek nezhořkl. Přidáme rýži, uvařenou ve slané vodě, dobře promícháme. Rýžovou směs zalijeme horkým vývarem, zvýšíme teplotu a nepřikryté necháme asi 1 minutu probublávat. Vypneme hořák, pánev zakryjeme poklicí a rýži necháme na horké plotýnce asi 20 minut dojít. |
2 | Rajčata nařízneme křížem, přelijeme vroucí vodou, oloupeme, rozpůlíme a zbavíme zbytků po stopkách i semínek. Dužinu nakrájíme na kostky, lehce osolíme, bazalku opláchneme, otřepeme, silnější konce stonků odstraníme, nasekáme a přidáme k rajčatům. |
3 | Troubu předehřejeme na 225 stupňů. Vykoštěný jehněčí hřbet krátce opláchneme studenou vodou, osušíme. Olivy nasekáme, smícháme s ostrouhanou citrónovou kůrou, petrželkou, pepřem a zbylým olivovým olejem. Směs rozložíme na hřbet a dáme ho do vymaštěné ohnivzdorné mísy. Vložíme do předehřáté trouby, teplotu snížíme na 170 stupňů a pečeme přibližně 20 minut. Hřbet vyjmeme z mísy, zakryjeme alobalem a necháme 10 minut odpočívat. Výpek zalijeme 50 ml vody, krátce povaříme, ještě horkou rýži smícháme s rajčatovo-bazalkovou směsí a rozděláme na talíře. Maso nakrájíme na silnější plátky a pokládáme na rýži. Pokapeme masovou šťávou a ihned podáváme. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 770 kcal |
Bílkoviny | 30 g |
Sacharidy | 65 g |
Tuky | 44 g |
Uhlovodany | 15 g |
Cholesterol | 95,0 mg |
Draslík | 635,6 mg |
Sodík | 1 g |
Vláknina | 6 g |
Vitamín A | 1 g |
Vitamín B6 | 0,4 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 19,6 mg |
Vitamín E | 2,1 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 6,3 mg |
Komentáře a hodnocení