Jehněčí maso s olivovou krustou na rýži

Celkový čas:
80 minut
Doba přípravy:
20 minut
Doba vaření:
60 minut

Ingredience

Počet porcí
6 ks
Bazalka
1 stroužek
Česnek
1 ks
Cibule
1 kávová lžička
Citronová kůra
500 g
Jehněčí hřbet
10 g
Máslo čerstvé
4 polévková lžíce
Olej olivový
100 g
Olivy zelené
2 špetka
Pepř černý mletý
1 polévková lžíce
Petržel - nať
2 ks
Rajčata
250 g
Rýže dlouhozrnná
2 špetka
Sůl
0,5 l
Voda pitná
450 ml
Vývar zeleninový

Postup

1

Cibuli a česnek oloupeme, nasekáme. V pánvi rozehřejeme 2 polévkové lžíce olivového oleje, cibuli a česnek v něm osmahneme do zlatova. Ne však příliš dlouho, aby česnek nezhořkl. Přidáme rýži, uvařenou ve slané vodě, dobře promícháme. Rýžovou směs zalijeme horkým vývarem, zvýšíme teplotu a nepřikryté necháme asi 1 minutu probublávat. Vypneme hořák, pánev zakryjeme poklicí a rýži necháme na horké plotýnce asi 20 minut dojít.

2

Rajčata nařízneme křížem, přelijeme vroucí vodou, oloupeme, rozpůlíme a zbavíme zbytků po stopkách i semínek. Dužinu nakrájíme na kostky, lehce osolíme, bazalku opláchneme, otřepeme, silnější konce stonků odstraníme, nasekáme a přidáme k rajčatům.

3

Troubu předehřejeme na 225 stupňů. Vykoštěný jehněčí hřbet krátce opláchneme studenou vodou, osušíme. Olivy nasekáme, smícháme s ostrouhanou citrónovou kůrou, petrželkou, pepřem a zbylým olivovým olejem. Směs rozložíme na hřbet a dáme ho do vymaštěné ohnivzdorné mísy. Vložíme do předehřáté trouby, teplotu snížíme na 170 stupňů a pečeme přibližně 20 minut. Hřbet vyjmeme z mísy, zakryjeme alobalem a necháme 10 minut odpočívat. Výpek zalijeme 50 ml vody, krátce povaříme, ještě horkou rýži smícháme s rajčatovo-bazalkovou směsí a rozděláme na talíře. Maso nakrájíme na silnější plátky a pokládáme na rýži. Pokapeme masovou šťávou a ihned podáváme.

Nutriční hodnoty

Kalorie 770 kcal
Bílkoviny 30 g
Sacharidy 65 g
Tuky 44 g
Uhlovodany 15 g
Cholesterol 95,0 mg
Draslík 635,6 mg
Sodík 1 g
Vláknina 6 g
Vitamín A 1 g
Vitamín B6 0,4 mg
Vitamín B12 0,0 mg
Vitamín C 19,6 mg
Vitamín E 2,1 mg
Vápník 0,0 mg
Železo 6,3 mg

Sdílet


Komentáře a hodnocení

Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz