Hovězí guláš s jablky
- Celkový čas:
- 75 minut
- Doba přípravy:
- 15 minut
- Doba vaření:
- 60 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 1 ks
- Bobkový list
- 400 g
- Hovězí maso přední
- 2 dl
- Hovězí vývar základní
- 2 ks
- Jablka
- 1 špetka
- Majoránka
- 1 polévková lžíce
- Med včelí
- 2 ks
- Mrkev kořen
- 1 špetka
- Paprika mletá pálivá
- 1 kávová lžička
- Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička
- Pepř černý mletý
- 2 ks
- Šalotka
- 1 dl
- Šťáva jablečná 100%
- 1 kávová lžička
- Sůl
- 1 kávová lžička
- Tuk
Postup
1 | Hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kousky. |
2 | V hrnci rozehřejeme tuk a maso na něm za stálého míchání prudce osmažíme. Během smažení maso ochutíme majoránkou, paprikou, pepřem a solí. K osmaženému masu přilijeme vývar a jablečnou šťávu, přidáme bobkový list a pod pokličkou 40 minut vaříme na středním ohni. |
3 | Mrkev oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na malé kostičky. Šalotky oloupeme a rozpůlíme. Jablka rozkrojíme na čtvrtiny, vyřízneme jádřince, oloupeme a čtvrtky ještě rozkrojíme. |
4 | Po 40 minutách vaření masa k němu přidáme nakrájenou mrkev se šalotkou, promícháme a vaříme dalších 10 minut. Pak do hrnce přisypeme nakrájená jablka a vše necháme vařit ještě 5 minut. Guláš na závěr dochutíme medem, pepřem a solí. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 718 kcal |
Bílkoviny | 50 g |
Sacharidy | 82 g |
Tuky | 21 g |
Uhlovodany | 66 g |
Cholesterol | 129,2 mg |
Draslík | 2 g |
Sodík | 841,2 mg |
Vláknina | 18 g |
Vitamín A | 2 g |
Vitamín B6 | 1,6 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 23,8 mg |
Vitamín E | 1,2 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 8,9 mg |
Komentáře a hodnocení