Germknödel - šumavské knedlíčky s mákem
- Celkový čas:
- 22 minut
- Doba přípravy:
- 15 minut
- Doba vaření:
- 7 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 2 polévková lžíce
- Cukr moučkový
- 5 polévková lžíce
- Mák mletý
- 70 g
- Máslo čerstvé
- 2 kávová lžička
- Sůl
- 3 l
- Voda pitná
- 1,2 dl
- Mléko plnotučné
- 250 g
- Mouka pšeničná hrubá
- 0,5 kávová lžička
- Sůl
- 1 ks
- Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks
- Vejce slepičí
- 1 špetka
- Cukr krupice
- 10 g
- Droždí
- 0,6 dl
- Mléko plnotučné
Postup
1 | Do mísy dáme hrubou mouku, uděláme si do mouky důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice se špetkou cukru a zalijeme je vlahým mlékem (0.6 dl). V teple necháme mouku s kváskem vykynout. K mouce přidáme žloutek, vejce, sůl, 1.2 dl vlahého mléka, dobře těsto promícháme a následně důkladně prohněteme. Vypracované těsto je tuhé a nesmí se lepit na vařečku. Těsto zakryjeme čistou utěrkou a necháme ho 1 hodinu kynout na teplém místě. |
2 | Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál, rozdělíme na 3 díly, z každého utvoříme váleček, překryjeme je utěrkou a necháme 10-15 minut kynout. Mezitím do většího hrnce dáme vařit 2-3 l vody se 2 lžičkami soli. Jakmile se voda začne vařit, snížíme teplotu, dáme do ní knedlíky a velmi pomalu je vaříme 7 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme z vody, ihned je propícháme špejlí (aby unikla pára). Horké knedlíky nakrájíme na plátky, dáme na talíře, posypeme pomletým mákem smíchaným s cukrem, polijeme je rozpuštěným máslem a podáváme. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 526 kcal |
Bílkoviny | 14 g |
Sacharidy | 60 g |
Tuky | 26 g |
Uhlovodany | 11 g |
Cholesterol | 179,4 mg |
Draslík | 191,7 mg |
Sodík | 632,1 mg |
Vláknina | 9 g |
Vitamín A | 0,0 mg |
Vitamín B6 | 0,1 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 0,0 mg |
Vitamín E | 0,6 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 300,8 mg |
Komentáře a hodnocení