Germknödel - šumavské knedlíčky s mákem

Celkový čas:
22 minut
Doba přípravy:
15 minut
Doba vaření:
7 minut

Ingredience

Počet porcí
2 polévková lžíce
Cukr moučkový
5 polévková lžíce
Mák mletý
70 g
Máslo čerstvé
2 kávová lžička
Sůl
3 l
Voda pitná
1,2 dl
Mléko plnotučné
250 g
Mouka pšeničná hrubá
0,5 kávová lžička
Sůl
1 ks
Vaječný žloutek slepičí
1 ks
Vejce slepičí
1 špetka
Cukr krupice
10 g
Droždí
0,6 dl
Mléko plnotučné

Postup

1

Do mísy dáme hrubou mouku, uděláme si do mouky důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice se špetkou cukru a zalijeme je vlahým mlékem (0.6 dl). V teple necháme mouku s kváskem vykynout. K mouce přidáme žloutek, vejce, sůl, 1.2 dl vlahého mléka, dobře těsto promícháme a následně důkladně prohněteme. Vypracované těsto je tuhé a nesmí se lepit na vařečku. Těsto zakryjeme čistou utěrkou a necháme ho 1 hodinu kynout na teplém místě.

2

Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál, rozdělíme na 3 díly, z každého utvoříme váleček, překryjeme je utěrkou a necháme 10-15 minut kynout. Mezitím do většího hrnce dáme vařit 2-3 l vody se 2 lžičkami soli. Jakmile se voda začne vařit, snížíme teplotu, dáme do ní knedlíky a velmi pomalu je vaříme 7 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme z vody, ihned je propícháme špejlí (aby unikla pára). Horké knedlíky nakrájíme na plátky, dáme na talíře, posypeme pomletým mákem smíchaným s cukrem, polijeme je rozpuštěným máslem a podáváme.

Nutriční hodnoty

Kalorie 526 kcal
Bílkoviny 14 g
Sacharidy 60 g
Tuky 26 g
Uhlovodany 11 g
Cholesterol 179,4 mg
Draslík 191,7 mg
Sodík 632,1 mg
Vláknina 9 g
Vitamín A 0,0 mg
Vitamín B6 0,1 mg
Vitamín B12 0,0 mg
Vitamín C 0,0 mg
Vitamín E 0,6 mg
Vápník 0,0 mg
Železo 300,8 mg

Sdílet


Komentáře a hodnocení

Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz