Meruňkový táč bezlepkový

Celkový čas:
80 minut
Doba přípravy:
50 minut
Doba vaření:
30 minut

Ingredience

Počet porcí
60 g
Cukr moučkový
20 g
Cukr vanilka
30 g
Máslo čerstvé
80 g
Mouka bezlepková Mantler
1 ks
Vaječný bílek slepičí
40 g
Cukr krystal
20 g
Droždí sušené
300 ml
Kompot meruňkový
200 ml
Mléko polotučné
280 g
Mouka bezlepková Mantler
100 ml
Olej stolní
1 polévková lžíce
Šťáva citrónová
2 g
Sůl
2 ks
Vaječný žloutek slepičí

Postup

1

Nejprve přelijeme meruňkový kompot do síta, ovoce necháme okapat, poté připravíme cukrovou drobenku, kterou před pečením též rovnoměrně posypeme, nakonec připravíme těsto.

2

Cukrová drobenka: na 30 g másla nasypeme 60 g moučkového cukru, 60 g bezlepkové mouky, 20 g vanilkového cukru a jeden vaječný bílek. Směs hněteme rukama tak dlouho, až se v drobence objeví hrudky o velikosti 0,5cm.

3

Těsto: nejprve připravíme kvásek - v hrnku mléka rozmícháme 40 g krystalového cukru a jeden balíček droždí. Mléko s cukrem a droždím důkladně promícháme, necháme na teplém místě vzkypět. Mezitím odvážíme mouku, do které přidáme špetku soli, 100 ml oleje, dva žloutky a lžíci citrónové šťávy, nakonec vzkypělý kvásek. Suroviny důkladně prohněteme, až získáme hladké těsto. Hotové těsto rozetřeme na plech, vyložený pečicím papírem. Na těsto rozložíme okapané meruňky a na ovoce rozsypeme rovnoměrně, po celé ploše těsta, připravenou cukrovou drobenku. Připravený táč necháme na plechu vykynout, poté ho upečeme do zlatova v troubě, vyhřáté na 180°C. Koláč podáváme vychladlý, rozkrájený na obdélníky.

Nutriční hodnoty

Kalorie 694 kcal
Bílkoviny 12 g
Sacharidy 94 g
Tuky 31 g
Uhlovodany 92 g
Cholesterol 170,5 mg
Draslík 148,8 mg
Sodík 178,8 mg
Vláknina 9 g
Vitamín A 0,0 mg
Vitamín B6 0,1 mg
Vitamín B12 0,0 mg
Vitamín C 1,9 mg
Vitamín E 0,9 mg
Vápník 0,0 mg
Železo 7,5 mg

Sdílet


Komentáře a hodnocení

Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz