Meruňkový táč bezlepkový
- Celkový čas:
- 80 minut
- Doba přípravy:
- 50 minut
- Doba vaření:
- 30 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 60 g
- Cukr moučkový
- 20 g
- Cukr vanilka
- 30 g
- Máslo čerstvé
- 80 g
- Mouka bezlepková Mantler
- 1 ks
- Vaječný bílek slepičí
- 40 g
- Cukr krystal
- 20 g
- Droždí sušené
- 300 ml
- Kompot meruňkový
- 200 ml
- Mléko polotučné
- 280 g
- Mouka bezlepková Mantler
- 100 ml
- Olej stolní
- 1 polévková lžíce
- Šťáva citrónová
- 2 g
- Sůl
- 2 ks
- Vaječný žloutek slepičí
Postup
1 | Nejprve přelijeme meruňkový kompot do síta, ovoce necháme okapat, poté připravíme cukrovou drobenku, kterou před pečením též rovnoměrně posypeme, nakonec připravíme těsto. |
2 | Cukrová drobenka: na 30 g másla nasypeme 60 g moučkového cukru, 60 g bezlepkové mouky, 20 g vanilkového cukru a jeden vaječný bílek. Směs hněteme rukama tak dlouho, až se v drobence objeví hrudky o velikosti 0,5cm. |
3 | Těsto: nejprve připravíme kvásek - v hrnku mléka rozmícháme 40 g krystalového cukru a jeden balíček droždí. Mléko s cukrem a droždím důkladně promícháme, necháme na teplém místě vzkypět. Mezitím odvážíme mouku, do které přidáme špetku soli, 100 ml oleje, dva žloutky a lžíci citrónové šťávy, nakonec vzkypělý kvásek. Suroviny důkladně prohněteme, až získáme hladké těsto. Hotové těsto rozetřeme na plech, vyložený pečicím papírem. Na těsto rozložíme okapané meruňky a na ovoce rozsypeme rovnoměrně, po celé ploše těsta, připravenou cukrovou drobenku. Připravený táč necháme na plechu vykynout, poté ho upečeme do zlatova v troubě, vyhřáté na 180°C. Koláč podáváme vychladlý, rozkrájený na obdélníky. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 694 kcal |
Bílkoviny | 12 g |
Sacharidy | 94 g |
Tuky | 31 g |
Uhlovodany | 92 g |
Cholesterol | 170,5 mg |
Draslík | 148,8 mg |
Sodík | 178,8 mg |
Vláknina | 9 g |
Vitamín A | 0,0 mg |
Vitamín B6 | 0,1 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 1,9 mg |
Vitamín E | 0,9 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 7,5 mg |
Komentáře a hodnocení