Slanečkové závitky s jablky po lotyšsku
- Celkový čas:
- 45 minut
- Doba přípravy:
- 40 minut
- Doba vaření:
- 5 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 1 ks
- Cibule
- 3 kávová lžička
- Cukr krupice
- 2 ks
- Hřebíček
- 3 ks
- Jablka
- 4 ks
- Nové koření celé
- 200 ml
- Ocet kvasný lihový
- 6 ks
- Pepř černý celý
- 3 kávová lžička
- Protlak rajčatový
- 3 ks
- Slaneček
- 200 ml
- Voda pitná
- 150 g
- Zakysaná smetana
- 3 ks
- Žemle tuková
Postup
1 | Vykuchané, přes noc vymáčené, stažené a vykostěné slanečky podélně rozkrojíme na půlky. |
2 | Dále nahrubo nastrouháme 1 jablko a nadrobno nasekáme cibuli a v misce důkladně promícháme se 2 lžičkami rajského protlaku a lžičkou cukru. Touto směsí potřeme slanečkové řezy, stočíme a propíchneme párátkem. Dvě oloupaná a jadřinců zbavená jablka nakrájíme na kostky a spolu se slanečkovými závitky vložíme do sklenice. |
3 | Potom připravíme nálev. Svaříme ocet zředěný s vodou v poměru 1:1 s kořením, 2 lžičkami cukru a se lžičkou rajského protlaku a necháme vychladnout. |
4 | Marinádou zalijeme slanečkové závitky a jablka a necháme dva dny v chladu stát. Závitky vyndáme z marinády a rozdělíme na servírovací ploché misky. |
5 | Podáváme je přelité zakysanou smetanou a ozdobené kostkami marinovaných jablek s bílým pečivem. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 638 kcal |
Bílkoviny | 31 g |
Sacharidy | 72 g |
Tuky | 24 g |
Uhlovodany | 40 g |
Cholesterol | 107,7 mg |
Draslík | 784,5 mg |
Sodík | 964,6 mg |
Vláknina | 9 g |
Vitamín A | 554,3 mg |
Vitamín B6 | 0,6 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 13,4 mg |
Vitamín E | 2,2 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 2,3 mg |
Komentáře a hodnocení