Lanýžový koláč

Celkový čas:
47 minut
Doba přípravy:
12 minut
Doba vaření:
35 minut

Ingredience

Počet porcí
200 g
Čokoláda 70% kakao
150 g
Cukr krupice
1 polévková lžíce
Kakao - prášek
145 g
Máslo čerstvé
20 g
Mouka pšeničná hladká
3 ks
Vejce slepičí
140 ml
Voda pitná

Postup

1

Troubu předehřejeme na 180°C.

2

Dortovou formu vymažeme 10 g rozpuštěného másla a dáme vychladit do ledničky (vy ztuhnutí másla vyložíme dno formy pečicím papírem).

3

Máslo a čokoládu nakrájíme na kousky.

4

V misce rozšleháme vejce. Ve větším rendlíku rozpustíme vodu s cukrem, necháme přejít varem a odstavíme. Do vody s cukrem vmícháme čokoládu a mícháme, až se čokoláda rozpustí. Poté přidáme máslo a mícháme, dokud se nerozpustí. Zhruba po 6 minutách přimícháme rozšlehaná vejce. Na závěr vmícháme pečlivě mouku, nejlépe metličkou.

5

Směs vlijeme do připravené formy. Vložíme do předehřáté trouby, pod mřížku dáme pekáč s horkou vodou, aby se koláč pekl „v páře“.

6

Upečený koláč necháme asi 6 minut zchladnout na mřížce, poté vyklopíme na servírovací talíř a necháme zcela vychladnout. Poté přikryjeme potravinovou fólií a uložíme v chladničce.

7

Před podáváním koláč posypeme přes sítko kakaem.

Nutriční hodnoty

Kalorie 606 kcal
Bílkoviny 8 g
Sacharidy 47 g
Tuky 44 g
Uhlovodany 44 g
Cholesterol 182,0 mg
Draslík 62,5 mg
Sodík 52,8 mg
Vláknina 5 g
Vitamín A 169,5 mg
Vitamín B6 0,1 mg
Vitamín B12 0,0 mg
Vitamín C 0,0 mg
Vitamín E 0,3 mg
Vápník 0,0 mg
Železo 32,7 mg

Sdílet


Komentáře a hodnocení

Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz