Lanýžový koláč
- Celkový čas:
- 47 minut
- Doba přípravy:
- 12 minut
- Doba vaření:
- 35 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 200 g
- Čokoláda 70% kakao
- 150 g
- Cukr krupice
- 1 polévková lžíce
- Kakao - prášek
- 145 g
- Máslo čerstvé
- 20 g
- Mouka pšeničná hladká
- 3 ks
- Vejce slepičí
- 140 ml
- Voda pitná
Postup
1 | Troubu předehřejeme na 180°C. |
2 | Dortovou formu vymažeme 10 g rozpuštěného másla a dáme vychladit do ledničky (vy ztuhnutí másla vyložíme dno formy pečicím papírem). |
3 | Máslo a čokoládu nakrájíme na kousky. |
4 | V misce rozšleháme vejce. Ve větším rendlíku rozpustíme vodu s cukrem, necháme přejít varem a odstavíme. Do vody s cukrem vmícháme čokoládu a mícháme, až se čokoláda rozpustí. Poté přidáme máslo a mícháme, dokud se nerozpustí. Zhruba po 6 minutách přimícháme rozšlehaná vejce. Na závěr vmícháme pečlivě mouku, nejlépe metličkou. |
5 | Směs vlijeme do připravené formy. Vložíme do předehřáté trouby, pod mřížku dáme pekáč s horkou vodou, aby se koláč pekl „v páře“. |
6 | Upečený koláč necháme asi 6 minut zchladnout na mřížce, poté vyklopíme na servírovací talíř a necháme zcela vychladnout. Poté přikryjeme potravinovou fólií a uložíme v chladničce. |
7 | Před podáváním koláč posypeme přes sítko kakaem. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 606 kcal |
Bílkoviny | 8 g |
Sacharidy | 47 g |
Tuky | 44 g |
Uhlovodany | 44 g |
Cholesterol | 182,0 mg |
Draslík | 62,5 mg |
Sodík | 52,8 mg |
Vláknina | 5 g |
Vitamín A | 169,5 mg |
Vitamín B6 | 0,1 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 0,0 mg |
Vitamín E | 0,3 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 32,7 mg |
Komentáře a hodnocení