Čokoládový dort s mandlemi a karamelovou zmrzlinou
- Celkový čas:
- 95 minut
- Doba přípravy:
- 60 minut
- Doba vaření:
- 35 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 300 g
- Čokoláda 70% kakao
- 110 g
- Cukr moučka
- 70 g
- Mandle
- 230 g
- Máslo čerstvé
- 15 g
- Mouka pšeničná hladká T 650
- 0,5 kávová lžička
- Tresť mandlová
- 2 kávová lžička
- Tresť vanilková
- 6 ks
- Vejce slepičí
- 300 g
- Cukr moučkový
- 1 polévková lžíce
- Med včelí
- 1 špetka
- Sůl
- 1 kávová lžička
- Tresť vanilková
- 12 ks
- Vaječný žloutek slepičí
- 125 g
- Voda pitná
- 240 g
- Čokoláda hořká
- 200 g
- Cukr moučkový
- 65 g
- Kakao - prášek
- 625 ml
- Voda pitná
- 2 polévková lžíce
- Mandle
Postup
1 | Dortovou formu si vyložíme pečícím papírem. Čerstvá vejce rozklepneme a pečlivě oddělíme do dvou mís žloutky a bílky. Troubu si předehřejem na 180°C. |
2 | Do misky nalámeme čokoládu, přidáme k ní máslo a za stálého míchání ji ve vodní horké lázni rozpustíme a vymícháme hladký čokoládový krém. Misku vyjmeme z lázně a krém necháme vychladnout. Mezitím si vyšleháme do pěny žloutky s cukrem (odebereme z něj 2 lžíce, které použijeme do bílků). Postupně, za stálého šlehání, do žloutkové pěny přimícháme čokoládový krém a vanilkový extrakt. Bílky vyšleháme na sníh, asi v polovině šlehání přidáme do sněhu 2 lžíce cukru, aby sníh byl tuhý. Do krému budeme střídavě po lžicích zapracovávat sníh a hladkou mouku. Nakonec do vzniklého těsta přimícháme drcené mandle a mandlový extrakt. Těsto nalijeme do formy, kterou dáme na plech a do trouby. Pečeme 20 minut, poté upečený korpus necháme vychladnout. |
3 | Připravíme si karamelovou zmrzlinu: v misce vyšleháme žloutky. Do rendlíku dáme cukr, vodu a med. Za stálého míchání směs přivedeme k varu, pomalu uvaříme tmavší karamel. Mícháme, ale musíme dát pozor, aby se nepřipálil. Přilejeme k němu opatrně mléko a jakmile se směs znovu začne vařit, přimícháme vyšlehané žloutky. Mícháme a vaříme do zhoustnutí. Hustý krém odstavíme z plotny, nakonec přimícháme vanilkový extrakt a špetku soli. Krém dáme z rendlíku do misky a dáme ho do mrazáku zamrazit. |
4 | Uvaříme si ještě čokoládovou zmrzlinu. V druhém rendlíku přivedeme k varu vymíchané kakao v cukrové vodě. Jakmile se kakao začne vařit, nesmí se utvořit hrudky, odebereme rendlík z plotny a do horkého kakaa nalámeme čokoládu. Čokoládový krém pak dáme do misky a do mrazáku ztuhnout. |
5 | Když máme oba druhy zmrzliny ztuhnuté, upečený čokoládový korpus podélně rozřízneme na 3 díly. |
6 | Na spodní část čokoládového korpusu navršíme 1/2 karamelové zmrzliny, zakryjeme ji prostřední části korpusu. Tu potřeme 2/2 karamelové zmrzliny, zakryjeme ji posledním dílem korpusu, potřeme čokoládovou zmrzlinou, dozdobíme mandlemi a servírujeme. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 1 137 kcal |
Bílkoviny | 22 g |
Sacharidy | 107 g |
Tuky | 73 g |
Uhlovodany | 105 g |
Cholesterol | 776,2 mg |
Draslík | 501,9 mg |
Sodík | 128,0 mg |
Vláknina | 17 g |
Vitamín A | 875,9 mg |
Vitamín B6 | 0,3 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 0,0 mg |
Vitamín E | 5,5 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 37,8 mg |
Komentáře a hodnocení