Čokoládový dort s mandlemi a karamelovou zmrzlinou

Celkový čas:
95 minut
Doba přípravy:
60 minut
Doba vaření:
35 minut

Ingredience

Počet porcí
300 g
Čokoláda 70% kakao
110 g
Cukr moučka
70 g
Mandle
230 g
Máslo čerstvé
15 g
Mouka pšeničná hladká T 650
0,5 kávová lžička
Tresť mandlová
2 kávová lžička
Tresť vanilková
6 ks
Vejce slepičí
300 g
Cukr moučkový
1 polévková lžíce
Med včelí
1 špetka
Sůl
1 kávová lžička
Tresť vanilková
12 ks
Vaječný žloutek slepičí
125 g
Voda pitná
240 g
Čokoláda hořká
200 g
Cukr moučkový
65 g
Kakao - prášek
625 ml
Voda pitná
2 polévková lžíce
Mandle

Postup

1

Dortovou formu si vyložíme pečícím papírem. Čerstvá vejce rozklepneme a pečlivě oddělíme do dvou mís žloutky a bílky. Troubu si předehřejem na 180°C.

2

Do misky nalámeme čokoládu, přidáme k ní máslo a za stálého míchání ji ve vodní horké lázni rozpustíme a vymícháme hladký čokoládový krém. Misku vyjmeme z lázně a krém necháme vychladnout. Mezitím si vyšleháme do pěny žloutky s cukrem (odebereme z něj 2 lžíce, které použijeme do bílků). Postupně, za stálého šlehání, do žloutkové pěny přimícháme čokoládový krém a vanilkový extrakt. Bílky vyšleháme na sníh, asi v polovině šlehání přidáme do sněhu 2 lžíce cukru, aby sníh byl tuhý. Do krému budeme střídavě po lžicích zapracovávat sníh a hladkou mouku. Nakonec do vzniklého těsta přimícháme drcené mandle a mandlový extrakt. Těsto nalijeme do formy, kterou dáme na plech a do trouby. Pečeme 20 minut, poté upečený korpus necháme vychladnout.

3

Připravíme si karamelovou zmrzlinu: v misce vyšleháme žloutky. Do rendlíku dáme cukr, vodu a med. Za stálého míchání směs přivedeme k varu, pomalu uvaříme tmavší karamel. Mícháme, ale musíme dát pozor, aby se nepřipálil. Přilejeme k němu opatrně mléko a jakmile se směs znovu začne vařit, přimícháme vyšlehané žloutky. Mícháme a vaříme do zhoustnutí. Hustý krém odstavíme z plotny, nakonec přimícháme vanilkový extrakt a špetku soli. Krém dáme z rendlíku do misky a dáme ho do mrazáku zamrazit.

4

Uvaříme si ještě čokoládovou zmrzlinu. V druhém rendlíku přivedeme k varu vymíchané kakao v cukrové vodě. Jakmile se kakao začne vařit, nesmí se utvořit hrudky, odebereme rendlík z plotny a do horkého kakaa nalámeme čokoládu. Čokoládový krém pak dáme do misky a do mrazáku ztuhnout.

5

Když máme oba druhy zmrzliny ztuhnuté, upečený čokoládový korpus podélně rozřízneme na 3 díly.

6

Na spodní část čokoládového korpusu navršíme 1/2 karamelové zmrzliny, zakryjeme ji prostřední části korpusu. Tu potřeme 2/2 karamelové zmrzliny, zakryjeme ji posledním dílem korpusu, potřeme čokoládovou zmrzlinou, dozdobíme mandlemi a servírujeme.

Nutriční hodnoty

Kalorie 1 137 kcal
Bílkoviny 22 g
Sacharidy 107 g
Tuky 73 g
Uhlovodany 105 g
Cholesterol 776,2 mg
Draslík 501,9 mg
Sodík 128,0 mg
Vláknina 17 g
Vitamín A 875,9 mg
Vitamín B6 0,3 mg
Vitamín B12 0,0 mg
Vitamín C 0,0 mg
Vitamín E 5,5 mg
Vápník 0,0 mg
Železo 37,8 mg

Sdílet


Komentáře a hodnocení

Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz