Pečené jehněčí s křupavou strouhankou z jarních bylinek
- Celkový čas:
- 155 minut
- Doba přípravy:
- 20 minut
- Doba vaření:
- 135 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 3 ks
- Ančovička - filety
- 4 ks
- Bobkový list
- 5 stroužek
- Česnek
- 100 g
- Chléb pšeničný (bílý)
- 2 ks
- Cibule
- 1 ks
- Citrony
- 3 kg
- Jehněčí kýta
- 5 polévková lžíce
- Mouka pšeničná hladká T 650
- 5 ks
- Mrkev kořen
- 2 polévková lžíce
- Olej olivový extra panenský
- 1 polévková lžíce
- Petržel - nať
- 3 polévková lžíce
- Rozmarýn čerstvý
- 1 kávová lžička
- Tymián sušený
- 200 ml
- Víno bílé
- 600 ml
- Vývar jehněčí
Postup
1 | Mrkev a cibuli oloupeme a nakrájíme je na velikost sousta. |
2 | Smícháme nasekaný rozmarýn a zastříkeneme olivovým olejem a přidáme tři stroužky česneku. |
3 | Ostrým nožem nařízneme na jehněčí kýtě několik zářezů a vetřeme do nich bylinkovou směs. |
4 | Poté dáme jehněčí maso, mrkev, cibuli a bobkový list do pekáče, podlijeme vínem a pečeme 2 hodiny 15 minut na 160 °C. Poté zabalíme do alobalu a necháme 45 minut odpočívat. |
5 | Mezitím slijeme výpek z jehněčího masa – ale bez zeleniny a bobkového listu. Vmícháme mouku a vývar a vaříme, dokud omáčka nezhoustne. |
6 | Chléb natrháme na kousky, smícháme ho s kousky česneku, citronovou šťávou a kůrou, tymiánem, petrželkou a ančovičkami. Rozmixujeme to co nejvíc to půjde. Pečeme 10-15 minut na 220 °C. |
7 | Jehněčí maso podáváme nakrájené, přelité omáčkou a posypané bylinkovou strouhankou. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 1 017 kcal |
Bílkoviny | 80 g |
Sacharidy | 23 g |
Tuky | 63 g |
Uhlovodany | 15 g |
Cholesterol | 273,2 mg |
Draslík | 1 g |
Sodík | 423,9 mg |
Vláknina | 11 g |
Vitamín A | 77,0 mg |
Vitamín B6 | 1,6 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 17,6 mg |
Vitamín E | 0,3 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 9,2 mg |
Komentáře a hodnocení