Domácí výroba těstovin
Kuchařská škola
Těstoviny se vyrábí z nekynutého a chemicky nekypřeného těsta. Rozlišujeme těstoviny vaječné a bezvaječné. Dále se můžeme setkat s těstovinami semolinovými, celozrnnými pšeničnými nebo špaldovými, ječnými nebo žitnými. V obchodech zdravé výživy jsou dnes k dostání také těstoviny z bezlepkové mouky - pohankové, kukuřičné nebo rýžové.
Domácí těstoviny
Doma vyrobené těstoviny mají nesrovnatelně lepší chuť a nutriční vlastnosti něž těstoviny kupované. Domácí těstoviny je vhodné upravovat vařené jako přílohu, ale i plněné jako hlavní jídlo, používají se do polévek, mohou se zapékat. Domácí těstoviny se samozřejmě dají kombinovat s mnoha dalšími ingrediencemi a potravinami - se zeleninou, s uzeným, se špenátem, sýrovou omáčkou…
Druhy domácích těstovin
Domácí těstoviny se připravují neplněné i plněné, poněkud atypické jsou gnocchi, které se mohou připravit v obou variantách.
Plněné
- Široké nudle jsou oblíbenými domácími těstovinami, které lze i plnit
 - Tortellini jsou italské semolinové těstoviny v podobě kroužku nebo prstýnku s různými náplněmi: masovou, sýrovou, houbovou nebo ricottovo/špenátovou
 - Ravioli jsou italské semolinové těstoviny v podobě čtverečku, zvané též taštičky, s masovou náplní
 - Cappelleti jsou plněné těstoviny ve tvaru malých kloboučků
 - Canelloni jsou závitky z nudlového těsta ve tvaru dutého válečku, které se plní většinou sýrem, ricottou, špenátem nebo mletým masem a zapékají v troubě s bešamelovou nebo rajčatovou omáčkou
 - Gnocchi jsou noky ze semolinového těsta plněné lanýžovou pastou
 
Neplněné
- Špagety jsou nejčastěji používané těstoviny
 - Makaróny jsou těstoviny podobné špagetám, ale silnější a duté
 - Tagliatelle jsou široké nudle
 - Tagliollini jsou také široké nudle (ale užší než tagliatelle)
 - Bavette jsou dlouhé nudle, podobné špagetám, ale s plochým tvarem
 - Bavettine jsou užší verze Bavette
 - Linguine jsou tenké italské těstoviny podobné špagetám
 - Lasagne jsou asi 2,5 cm široké a 8 cm dlouhé těstovinové pláty
 - Gnocchi se vyrábí z bramborového nebo semolinového těsta
 
Výrobu domácích těstovin zvládne skutečně každý a pak je možné je využít podle receptů na jídla s domácími těstovinami

Cukrářská škola
