Vodní lázeň

Vaření ve vodní lázni je velmi jednoduchý způsob tepelné úpravy, kdy se nádoba s potravinami vloží do hrnce s vodou, která se zahřívá. Používají se i speciální hrnce s dvojitým dnem. Většinou se tak ohřívá čokoláda, některé druhy omáček, vaječné krémy, bramborová kaše a podobné potraviny.

Kuchařská škola

Vaření ve vodní lázninení vůbec nic složitého. Používají se na něj buď speciální hrnce na vaření ve vodní lázni s dvojítým dnem, nebo se celkem jednoduše může do většího hrnce s vodou vložit menší hrnec s ohřívanou potravinou. Jídlo se vaří mírným a rovnoměrným teplem, nedochází k jeho přehřátí ani k připálení. Nejčastěji se tímto způsobem rozpouští čokoláda nebo sýry, ohřívají některé druhy omáček, vaječné krémy, kaše… Čokoláda ani sýr se nepřipečou, omáčky se nesrazí, krémy a kaše se rovnoměrně ohřejí, kondenzované mléko rovnoměrně zhoustne…Můžeme tak i ohřívat mléko, které není nutné hlídat proti přetečení a míchat.

Vaření ve vodní lázni je také velmi dobrá možnost dlouhodobějšího ohřívání hotových jídel, kdy je zaručena stálá optimální teplota, která nepřesahuje bod varu.

Obrázek

Hrnce pro vaření ve vodní lázni

Francouzské označení pro vaření ve vodní lázni je bain-marie, a stejně se odborně nazývá i kuchyňské náčiní, v kterém se provádí. Anglický termín je double-boiler, v překladu dvojitý vařič.

Hrnce se vyrábí v různých velikostech, nejčastěji jsou širší a z nerezu. Na větším hrnci pro vaření vody jsou úchyty, vnitřní do většího zapadá tak, aby byl ve vodě přibližně do poloviny ponořený. Vyrábí se i hrnce s dvojitým dnem, u kterých se z boční venkovní strany mezi venkovní a vnitřní plášť nalije voda.

V současnosti jsou k dispozici i elektrické hrnce. U nich je vyhřívaná spodní část, vaření je rychlejší a i energeticky úspornější.

V domácnosti si vystačíme i se dvěma běžnými hrnci, které do sebe zapadají.

Vaření ve vodní lázni zvládne každý. Pokud ale používáte improvizovanou sestavu dvou hrnců, vždy musíte dbát na to, aby do sebe opravdu dobře zapadly. Menší by v žádném případě neměl mít možnost překlopení do většího s vařící vodou.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.