Těsta pro "slanou" kuchyni

Kuchařská škola

Těsto se vyrábí smícháním několika surovin, nejčastěji mouky, vody a dalších přísad. Těsta se hnětou rukama, případně v elektrickém hnětači, v některých případech se tzv. rozvalují válečkem. Většina se tepelně upravuje pečením.

Obrázek

Základní druhy těst pro tzv. slanou kuchyni jsou:

  • kynuté
  • bramborové
  • listové
  • tukové
  • křehké
  • palačinkové

Kynuté těsto je z kuchařského pohledu asi nejvíce náročné, a existuje ho dokonce i několik druhů. Základem všech kynutých těst je kvásek a po vypracování jejich kynutí.

  • Polotuhé kynuté těsto je vhodné na slané rohlíky a různé koláče
  • Tuhé kynuté těsto se používá na pečení housek, tyček nebo briošků
  • Lité kynuté těsto je vhodné na lité buchty a koláče se slanou náplní, při přípravě nesmí tzv. „překynout“.
  • Překládané kynuté těsto - plundrové - je ideální pro závinů nebo šátečků se slanou náplní a preclíků
  • Slané kynuté těsto je nejvhodnější na rohlíky a housky, dalamánky, slané tyčinky a podobné pečivo

Bramborové těsto se používá na výrobu knedlíků, placek, noků, šišek nebo taštiček. Základní suroviny jsou uvařené brambory, mouka a vejce, z kterých se smíchá tvárné vláčné těsto.

Listové těsto je lehké, křehké kynuté těsto, které obsahuje několik vrstev tuku. Jeho příprava je složitější, dá se ale koupit již hotové v zmrazeném stavu.

Tukové těsto patří mezi těžší a náročnější, má i vyšší kalorickou hodnotu. Pečou se z něho různé druhy slaného pečiva.

Křehké těsto se připravuje z hladké mouky, másla, cukru a vajec, po jejich smíchání se před další úpravou nechá tzv. odpočinout. Používá se především na pečení slaných moučníků.

Palačinkové těsto připravíme velmi jednoduše a rychle z několika základních surovin. Používá se - jak je zřejmé z jeho pojmenování - na přípravu palačinek se slanou náplní.

Těsto na pizzu

Každý druh těsta se připravuje z jiného poměru různých surovin, které se ve většině případů přidávají k základním ingrediencím, kterými jsou mouka a voda. Některá těsta se mohou dále zpracovat ihned po jejich vytvoření, jiná se nechávají nějakou dobu odpočinout nebo kynout. Každý druh těsta je tak vzhledem k svému složení a přípravě vhodný jen pro určité pekařské produkty, a když se tedy rozhodujeme, co budeme péct, musíme zvolit správné těsto.

Receptury na přípravu těst jsou osvědčené a v praxi vyzkoušené. Měnit množství surovin nebo postupy přípravy nemá žádný význam.

 

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.