Sýr v teplé kuchyni
Kuchařská škola
Pro tepelné úpravy je nutné používat opravdu kvalitní sýry a samozřejmě dodržovat i vyzkoušené kuchařské postupy.
Smažený sýr je oblíbené české a slovenské jídlo, které se připravuje smažením obaleného sýru typu eidam nebo ementál. Jer typickým jídlem v mnoha českých hostincích a rychlých občerstveních. V oblibě ho mají i cizinci a tak smažený sýr nabízí i lepší restaurace především v pohraničí a dokonce i v Praze. Je snadný a rychlý na přípravu, podávaný s přílohou dobře zasytí.
Grilované sýry dodají jídlům zvláštní chutě i specifické aroma, vegetariáni pak mají v sýrech další chuťovou alternativu. Grilované sýry se ale samozřejmě připravují i jako samostatný chod, využívají se jako chutná příloha a to nejen ke grilovaným, ale i jinak upraveným masům.
Ractelle nebo fondue patří k dalším oblíbeným způsobům tepelných úprav sýrů. V těchto případech je ale skutečně bezpodmínečně nutné používat kvalitní sýry a také potřebné vybavení. Sýrové fondue se připravovalo se dřív, než fondue masové nebo čokoládové.
Sýrové omáčky, do kterých se přidávají další ingredience, se připravují méně často.