Dorty
Dort je velmi oblíbené a často připravované sladké pečivo, které se peče především z piškotového těsta. Dorty se promazávají mnoha druhy náplní a povrchově různými způsoby zdobí.
Kuchařská škola
Dorty patří k druhům sladkého pečiva, které se používá hlavně při slavnostnějších příležitostech. Nejvíce zdobené jsou dorty svatební, nechybí ale i při oslavách narozenin a při mnoha dalších významných výročích a událostech. Jednodušší druhy dortů jsou chutným dezertem třeba po nedělním obědě. K přípravě dortů budete potřebovat nejrůznější cukrářské potřeby, které můžete zakoupit v ověřených kamených obchodech či e-shopech, například ozdobdort.cz, nebo vsenavareni.cz
Dort se většinou skládá z několika částí, které jsou spojeny náplní. Ta může být máslová, krémová, ovocná, pudinková, z marmelády nebo džemu, čokoládová, medová… Povrch dortu se potahuje polevou nebo potírá krémem, pak se na něj přidávají další ingredience. Na zdobení se používá různé ovoce, čokoláda, ořechy, mandle, karamel, džem, ale i ozdoby z marcipánu a fondánu. Chutě dortů jsou různé, záleží na použitých náplních, krémech a povrchových úpravách.
V minulosti měly dorty především kulatý tvar, v současné době se vzhledem k velkému množství různých dortových forem pečou i dorty v jiných tvarech – čtvercové, kónické a mnohé další. Výjimkou nejsou například dětské dorty ve tvaru lokomotivy nebo auta, různých zvířátek, lidských postav nebo i netradičních geometrických tvarů.
Dorty podle cukrářky Ivety Fabešové
Připravit piškotové těsto a upéct korpus není většinou nic složitého, mnohem větší zručnost a fantazie jsou potřeba především při konečných úpravách a zdobení dortu.