Suflé
Suflé je lehký nadýchaný dezert, připravovaný z čokolády, různých druhů ovoce i jiných ingrediencí a našlehaných vaječných bílků. Servíruje se při nejrůznějších příležitostech.
Kuchařská škola
Suflé je vynikající, chutná, lehká pěna, nakypřená sněhem z vaječných bílků. Na jeho přípravu se nejčastěji používá čokoláda, může se ale využít i ovoce, smetana a různé další ingredience. Suflé může být teplé i mražené.
Na přípravu suflé se používají zapékací formy, vhodné jsou i porcelánové, keramické, případně i skleněné hrnky nebo misky s rovnými stěnami.
Recepty na suflé
Základní recept na čokoládové suflé
Suroviny na těsto
- 100 gramů kvalitní hořké čokolády – minimálně 70% kakaa
- 90 gramů másla
- 3 vejce
- 120 gramů cukru krupice
- 40 gramů hladké mouky
Ostatní ingredience
- máslo na vymazání formiček
- vanilková zmrzlina
- vanilková omáčka - créme anglaise
Postup
Na kousky nalámanou čokoládu smíchejte s máslem a nechte rozpustit ve hrnci na vaření ve vodní lázni. Vajíčka rozšlehejte s cukrem do nadýchané pěny, do ní pak postupně přimíchejte rozpuštěnou čokoládu a mouku a vytvořte řídké hladké těsto.
Šest forem na suflé, případně hrnky nebo misky, vymažte máslem a vysypte moukou a pak do nich nalijte těsto. Připravené suflé dejte na 30 minut až hodinu do chladničky a vyndejte ho z ní 15 minut před pečením. Chlazení je možné vynechat, ale suflé pak bude méně nadýchané.
Chlazené suflé se peče přibližně 15 minut v troubě, předehřáté na 200° Celsia. Nechlazené suflé upečete za 10 minut.
Upečené má na povrchu kůrku, uvnitř by mělo být měkké, případně třeba i mírně tekuté. Z formiček se lépe vyjme, když se okolo stěn ořízne nožem, může ale zůstat ve formičkách.
Servíruje se s kopečkem vanilkové zmrzliny, přelité vanilkovou omáčkou.
Čokoládové suflé s polevou
Suroviny na těsto
- 150 gramů hořké čokolády na vaření
- 4 lžíce silné černé kávy
- 4 vajíčka
- 100 gramů cukru krupice
- 2 lžičky hladké mouky
Ingedience na polevu
- 100 gramů hořké čokolády na vaření
- 1,5 decilitru smetany ke šlehání
Ostatní
- máslo na vymazání formiček
- 1 lžíce mletých mandlí
- vanilková zmrzlina
Postup
Troubu rozehřejete na 190° Celsia, horkovzdušnou na 170° Celsia. Šest formiček na suflé nebo hrníčků s rovnými stěnami s obsahem přibližně 2 decilitry vymažete máslem a vysypete mletými mandlemi. Vajíčka rozklepnete a oddělíte žloutky od bílků.
Do mísy nebo hrnce na vaření ve vodní lázni nalámete čokoládu a zalijete ji kávou. V hrnci na vodní lázeň čokoládu za stálého míchání rozehřejete, pokud jste použili misku, můžete čokoládu nechat roztavit v mikrovlnné troubě. Vzniklou lesklou hladkou směs nechte mírně vychladnout a pak ji smíchejte s moukou, polovinou cukru a žloutky.
Z bílků ušleháte tuhý sníh, postupně do něj vmícháte zbylou část cukru a lesklé sněhové těsto pak promícháte s čokoládovou směsí. Obě části smíchejte postupně a pomalu, tím se zachová kyprost suflé.
Směs rozdělte do formiček, hrnečků nebo misek a v troubě ji pečte 15 až 20 minut. Směs by měla nabobtnat a na povrchu mít pevnou kůrku – pokud je horní část měkká, pokračujte ještě přibližně 5 minut v pečení. Upečené suflé nechte mírně vychladnout a pak vyklopte z forem.
V průběhu pečení si připravte polevu. Do kastrůlku nalijete smetanu a necháte ji dojít na sporáku do varu. Pak do ní nalámete čokoládu a mícháním vytvoříte hladkou polevu, kterou můžete ještě dochutit přimícháním kávy.
Při servírování horní část suflé mírně rozlomte, do uvolněného místa dejte lžíci zmrzliny a celou horní část přelijte teplou čokoládovou polevou.
Mražené suflé
Suroviny
- 1 pomeranč
- 4 vajíčka
- 2 decilitry smetany ke šlehání
- 100 gramů cukru krupice
- 1 balíček vanilkového cukru
- 3 lžíce mandlí
- lístky máty
Postup
Z pečícího nebo pergamenového papíru vystřihnete proužky, které vložíte do formiček – měly by vyčnívat přibližně 3 centimetry nad horní okraj formy.
Z pomeranče nastrouháte kůru a vymačkáte šťávu. Vajíčka rozklepnete a oddělíte žloutky od bílků.
Bílky ušleháte se smetanou do pěny, žloutky smícháte ve vodní lázni s krupicovým i vanilkovým cukrem. Po vychladnutí žloutkové směsi do ní přidáte 3 lžíce šťávy z pomeranče, pomerančovou kůru a šlehačkovou pěnu. Směs rozdělíte do formiček a dáte přes noc do mrazničky.
Před servírováním odstraníte papír, suflé posypete jemně nasekanými mandlemi, přidáte lístky máty a případně měsíček pomeranče. Mandle mohou být i krátce orestované.