Suflé

Suflé je lehký nadýchaný dezert, připravovaný z čokolády, různých druhů ovoce i jiných ingrediencí a našlehaných vaječných bílků. Servíruje se při nejrůznějších příležitostech.

Kuchařská škola

Suflé je vynikající, chutná, lehká pěna, nakypřená sněhem z vaječných bílků. Na jeho přípravu se nejčastěji používá čokoláda, může se ale využít i ovoce, smetana a různé další ingredience. Suflé může být teplé i mražené.

Na přípravu suflé se používají zapékací formy, vhodné jsou i porcelánové, keramické, případně i skleněné hrnky nebo misky s rovnými stěnami.

Obrázek

Recepty na suflé

Základní recept na čokoládové suflé

Suroviny na těsto

  • 100 gramů kvalitní hořké čokolády – minimálně 70% kakaa
  • 90 gramů másla
  • 3 vejce
  • 120 gramů cukru krupice
  • 40 gramů hladké mouky

Ostatní ingredience

  • máslo na vymazání formiček
  • vanilková zmrzlina
  • vanilková omáčka - créme anglaise

Postup

Na kousky nalámanou čokoládu smíchejte s máslem a nechte rozpustit ve hrnci na vaření ve vodní lázni. Vajíčka rozšlehejte s cukrem do nadýchané pěny, do ní pak  postupně přimíchejte rozpuštěnou čokoládu a mouku a vytvořte řídké hladké těsto.

Šest forem na suflé, případně hrnky nebo misky, vymažte máslem a vysypte moukou a pak do nich nalijte těsto. Připravené suflé dejte na 30 minut až hodinu do chladničky a vyndejte ho z ní 15 minut před pečením. Chlazení je možné vynechat, ale suflé pak bude méně nadýchané. 

Chlazené suflé se peče přibližně 15 minut v troubě, předehřáté na 200° Celsia. Nechlazené suflé upečete za 10 minut.

Upečené má na povrchu kůrku, uvnitř by mělo být měkké, případně třeba i mírně tekuté. Z formiček se lépe vyjme, když se okolo stěn ořízne nožem, může ale zůstat ve formičkách.

Servíruje se s kopečkem vanilkové zmrzliny, přelité vanilkovou omáčkou.

Obrázek

Čokoládové suflé s polevou

Suroviny na těsto

  • 150 gramů hořké čokolády na vaření
  • 4 lžíce silné černé kávy
  • 4 vajíčka
  • 100 gramů cukru krupice
  • 2 lžičky hladké mouky

Ingedience na polevu

  • 100 gramů hořké čokolády na vaření
  • 1,5 decilitru smetany ke šlehání

Ostatní

  • máslo na vymazání formiček
  • 1 lžíce mletých mandlí
  • vanilková zmrzlina

Postup

Troubu rozehřejete na 190° Celsia, horkovzdušnou na 170° Celsia. Šest formiček na suflé nebo hrníčků s rovnými stěnami s obsahem přibližně 2 decilitry vymažete máslem a vysypete mletými mandlemi. Vajíčka rozklepnete a oddělíte žloutky od bílků.

Do mísy nebo hrnce na vaření ve vodní lázni nalámete čokoládu a zalijete ji kávou. V hrnci na vodní lázeň čokoládu za stálého míchání rozehřejete, pokud jste použili misku, můžete čokoládu nechat roztavit v mikrovlnné troubě. Vzniklou lesklou hladkou směs nechte mírně vychladnout a pak ji smíchejte s moukou, polovinou cukru a žloutky.

Z bílků ušleháte tuhý sníh, postupně do něj vmícháte zbylou část cukru a lesklé sněhové těsto pak promícháte s čokoládovou směsí. Obě části smíchejte postupně a pomalu, tím se zachová kyprost suflé.

Směs rozdělte do formiček, hrnečků nebo misek a v troubě ji pečte 15 až 20 minut. Směs by měla nabobtnat a na povrchu mít pevnou kůrku – pokud je horní část měkká, pokračujte ještě přibližně 5 minut v pečení. Upečené suflé nechte mírně vychladnout a pak vyklopte z forem.

V průběhu pečení si připravte polevu. Do kastrůlku nalijete smetanu a necháte ji dojít na sporáku do varu. Pak do ní nalámete čokoládu a mícháním vytvoříte hladkou polevu, kterou můžete ještě dochutit přimícháním kávy.

Při servírování horní část suflé mírně rozlomte, do uvolněného místa dejte lžíci zmrzliny a celou horní část přelijte teplou čokoládovou polevou.

Mražené suflé

Suroviny

  • 1 pomeranč
  • 4 vajíčka
  • 2 decilitry smetany ke šlehání
  • 100 gramů cukru krupice
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 3 lžíce mandlí
  • lístky máty

Postup

Z pečícího nebo pergamenového papíru vystřihnete proužky, které vložíte do formiček – měly by vyčnívat přibližně 3 centimetry nad horní okraj formy.

Z pomeranče nastrouháte kůru a vymačkáte šťávu. Vajíčka rozklepnete a oddělíte žloutky od bílků.

Bílky ušleháte se smetanou do pěny, žloutky smícháte ve vodní lázni s krupicovým i vanilkovým cukrem. Po vychladnutí žloutkové směsi do ní přidáte 3 lžíce šťávy z pomeranče, pomerančovou kůru a šlehačkovou pěnu. Směs rozdělíte do formiček a dáte přes noc do mrazničky.

Před servírováním odstraníte papír, suflé posypete jemně nasekanými mandlemi, přidáte lístky máty a případně měsíček pomeranče. Mandle mohou být i krátce orestované.  

 

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.