Muffiny a cupcakes
Muffiny tvarově připomínají malé dortíky, nejsou ale tak sladké a většinou nemají polevu. Cupkake jsou muffiny s různými dekoračními úpravami na povrchu.
Kuchařská škola
Muffiny jsou pečivo menších rozměrů které se vejde do dlaně člověka. Jsou konzumovány jednou osobou a to po částech za sebou. Mají tvar malého dortíku, servírují se v speciálních papírových košíčcích. Muffiny se nejčastěji konzumují k snídani nebo k svačině, mohou se ale využít i při mnoha dalších příležitostech.
Pečou se ve speciálních papírových košících nebo formičkách.
Chuť muffinů je různá podle ingrediencí, kterými se ochucují, na povrchu nemají krém, ani polevu nebo topping.
Cupcake jsou v podstatě muffiny, které se ale na povrchu různým způsobem dekorují. Nejčastěji se používají polevy, posypy nebo topping. Velmi zdobené cupcake se používají i při zvláštních slavnostních příležitostech.
Základní těsto na muffiny
Množství surovin vystačí na 12 ks muffinů průměrné velikosti
Suroviny
- 135 gramů hladké mouky
- 80 gramů másla
- 80 gramů cukru krystal
- 1 decilitr mléka
- 1 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- přísady podle chuti – čokoláda, kakao, ovoce…
Postup
Měkké máslo vyšleháme se špetkou soli a postupně do něj přidáme krystalový a vanilkový cukr, vejce, mouku, mléko a prášek do pečiva. Nakonec se do těsta přidají zvolené přísady.
Formu na muffiny vymažeme, naplníme je do 2/3 těstem a muffiny pečeme v troubě, předehřáté na 180° Celsia přibližně 15 minut.
Ochucení těsta na muffiny
Možností ochucení základního těsta je poměrně mnoho. Nejvíce se používá
- čokoláda
- kakao
- borůvky
- maliny
- jahody
- ostružiny
- broskev,
- pomeranč
- banán
- oříšky
- mandle
- datle
- citron
- skořice
ale třeba i zelenina – například mrkev, okurka, dýně…
Košíčky na muffiny
Košíčky na muffiny se vyrábí především z papíru, v poslední době i z fólií. Jsou na okrajích pravidelně zpřehýbané, muffiny v nich mají nejen správný tvar a také se v nich servírují.
Vyrábí se i košíčky, v kterých se muffiny přímo pečou, těsto se v nich vkládá přímo do formy.
Typy muffinů
Po celém světě se připravuje, peče a konzumuje několik základních typů muffinů, které se od sebe liší především použitými ingrediencemi, v některých případech ale i velikostí a tvarem.
Anglický muffin se pekl dříve než Americký. Je to v podstatě světlý kynutý chléb s kvasnicemi, většinou pečený v ploché kulaté formě s průměrem přibližně 8 centimetrů. Anglické muffiny se servírují většinou s máslem a jsou rozdělené na dvě poloviny. Někdy se servírují studené s horkým nápojem, případně se rozkrojené plní jako sendvič. Původní tradiční Anglické muffiny se pekly na otevřeném ohni nebo kamnech.
Kukuřičné – Americké – muffiny sevyrábí z kukuřičné mouky a jsou oblíbené především v USA. I když se v podstatě jedná o tvarovaný malý kukuřičný chléb, jsou tyto muffiny sladké. Často se připravují s máslem, ale také s chilli a dušeným masem.
Košonky – koszonki – se pečou především na Moravě a ve Slezsku, kde jsou o nich i první písemné záznamy. Název má pravděpodobně původ ve francouzském slově cochon a tento druh muffinů se do Slezska zřejmě dostal už v době napoleonských válek. Jejich základem je celozrnná mouka, ovesné otruby a med, mohou se přidávat i další ochuzující ingredience.