Náplně
Na koláče, do buchet a další druhy pečiva se používají různé druhy náplní – nejčastěji tvarohové, makové a ovocné. Jejich příprava je poměrně jednoduchá, vždy je ale nutné používat kvalitní suroviny.
Kuchařská škola
Náplně se mohou umístit jak na povrch, tak do vnitřní části pečiva. Na koláče a buchty, kde je náplň rozprostřená jen na povrchu, se používá většinou jiné těsto, než u pečiva s náplní uvnitř – například u klasických kynutých buchet.
Druh náplně je nutné zvolit i podle toho, zda se koláč bude péct nebo jestli se jedná například o tzv. nepečené řezy, kdy se náplň jen ponechá nejčastěji v chladu ztuhnout. V případě klasického pečení s náplní uzavřenou mezi vrstvami těsta je nutné počítat s tím, že uvnitř se tvoří pára, která musí unikat. Aby horní část nepopraskala a náplň nevytekla, nařízněte horní část těsta ostrým nožem.