Nejlepší recepty

Receptů na pečení velikonočního beránka z třeného, piškotového i kynutého těsta je poměrně mnoho. Při přípravě těsta je ale vždy potřeba používat kvalitní suroviny a dodržovat postupy, při pečení pak čas a teplotu.

Kuchařská škola

Velikonoční beránek se může upéct z různých druhů těst, do kterých se v některých případech přidávají i různé ingredience, ovlivňující jeho chuť, vůni a často i vzhled. Vybrali jsme pro vás i několik receptů a pokud by vám žádný z nich nevyhovoval, pak vás určitě  další recepty na velikonočního beránka uspokojí a toho svého si podle některého z nich upečete.

Obrázek

Jemný velikonoční beránek

Beránek, kterého dokáže připravit každý - a je jemný, nadýchaný, chutný…

Suroviny na těsto

  • 250 gramů polohrubá mouka
  • 200 gramů cukru krupice
  • 6 vajec
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • citronová šťáva
  • nastrouhaná citronová kůra

Suroviny do pečící formy

  • máslo
  • hrubá mouka

Ingredience na polevu

  • 100 gramů cukru moučka
  • 1 vaječný bílek
  • citronová šťáva

Suroviny na ozdobu

  • 2 celé mandle
  • 1 lískový oříšek

Postup

Čtyři vajíčka rozklepnete, oddělíte žloutky od bílků a z bílků vyšleháte tuhý sníh.

Do mísy rozklepnete dvě zbylá vajíčka, přidáte žloutky, krupicový i vanilkový cukr, podle chuti citronovou šťávu i nastrouhanou kůru a vše vyšleháte do pěny. Pak pomalu a opatrně postupně vmícháte mouku a sníh z bílků.

Pečící formu vymažete máslem a vysypete hrubou moukou, pak do ní nalijete těsto.

Beránka upečete v troubě při 190° Celsia do zlatova a z formy ho vyklopíte ještě horkého.

Připravíte si polevu. Bílek vyšleháte s moučkovým cukrem a postupně do polevy přimícháte podle chuti citronovou šťávu.

Vychladlého beránka potřete polevou, z mandlí nebo větších rozinek uděláte oči a z lískového oříšku nos.

Ze stejného těsta můžete upéct třeba i zajíčka nebo rybu

Dietní velikonoční beránek

Držíte dietu, obáváte se velikonočních kalorií a přesto by jste se neradi ošidili? Upečte si dietního beránka.

Suroviny

  • 750 gramů polohrubé mouky
  • 250 gramů rostlinného tuku
  • 60 gramů umělého sladidla
  • 75 gramů škrobové moučky
  • 50 gramů mletých mandlí
  • 2 vejce
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • sůl

Postup

Mandle umelete, krátce je osmahnete na malém množství rozpáleného tuku a necháte vychladnout. Vajíčka rozklepnete, oddělíte žloutky od bílků a z bílků vyšleháte tuhý sníh. Sníh osladíte umělým sladidlem, přimícháte do něj opražené mandle a mouku, pak přidáte škrobovou moučku a kypřící prášek a vše mírně osolíte. Tuk necháte rozpustit a přimícháte ho do těsta.

Těsto přendáte do vymazané a moukou vysypané formy, beránka pečete v troubě, předehřáté na 180° Celsia přibližně 20 minut až půl hodiny. Z mírně vychladlé formy beránka vyklopíte a po úplném vychladnutí ho ozdobíte.

Velikonoční beránek s banánového těsta

Trochu jiný beránek, ale proč péct každý rok stejného?

Suroviny

  • 250 gramů polohrubé mouky
  • 250 gramů cukru krupice
  • 250 gramů tuku
  • 250 gramů rozmixovaných banánů
  • 4 vejce
  • 1 balíček kypřícího prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru

Postup

Vajíčka rozklepnete, oddělíte žloutky od bílků a z bílků ušleháte tuhý sníh. V míse utřete tuk a cukr do pěny, pak do ní postupně vmícháte žloutky, rozmixované banány a mouku, smíchanou s práškem do pečiva. Na závěr opatrně přimícháte sníh z bílků.

Těsto nalijete do vymazané a moukou vysypané formy a upečete v troubě při 180° Celsia do zlatova.

Pokud se rozhodnete pro polevu, je v tomto případě nejlepší bílá, oči a čumáček můžete udělat třeba z kousků čokolády.

 

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.