Nejlepší recepty
Receptů na pečení velikonočního beránka z třeného, piškotového i kynutého těsta je poměrně mnoho. Při přípravě těsta je ale vždy potřeba používat kvalitní suroviny a dodržovat postupy, při pečení pak čas a teplotu.
Kuchařská škola
Velikonoční beránek se může upéct z různých druhů těst, do kterých se v některých případech přidávají i různé ingredience, ovlivňující jeho chuť, vůni a často i vzhled. Vybrali jsme pro vás i několik receptů a pokud by vám žádný z nich nevyhovoval, pak vás určitě další recepty na velikonočního beránka uspokojí a toho svého si podle některého z nich upečete.
Jemný velikonoční beránek
Beránek, kterého dokáže připravit každý - a je jemný, nadýchaný, chutný…
Suroviny na těsto
- 250 gramů polohrubá mouka
- 200 gramů cukru krupice
- 6 vajec
- 1 balíček vanilkového cukru
- citronová šťáva
- nastrouhaná citronová kůra
Suroviny do pečící formy
- máslo
- hrubá mouka
Ingredience na polevu
- 100 gramů cukru moučka
- 1 vaječný bílek
- citronová šťáva
Suroviny na ozdobu
- 2 celé mandle
- 1 lískový oříšek
Postup
Čtyři vajíčka rozklepnete, oddělíte žloutky od bílků a z bílků vyšleháte tuhý sníh.
Do mísy rozklepnete dvě zbylá vajíčka, přidáte žloutky, krupicový i vanilkový cukr, podle chuti citronovou šťávu i nastrouhanou kůru a vše vyšleháte do pěny. Pak pomalu a opatrně postupně vmícháte mouku a sníh z bílků.
Pečící formu vymažete máslem a vysypete hrubou moukou, pak do ní nalijete těsto.
Beránka upečete v troubě při 190° Celsia do zlatova a z formy ho vyklopíte ještě horkého.
Připravíte si polevu. Bílek vyšleháte s moučkovým cukrem a postupně do polevy přimícháte podle chuti citronovou šťávu.
Vychladlého beránka potřete polevou, z mandlí nebo větších rozinek uděláte oči a z lískového oříšku nos.
Ze stejného těsta můžete upéct třeba i zajíčka nebo rybu…
Dietní velikonoční beránek
Držíte dietu, obáváte se velikonočních kalorií a přesto by jste se neradi ošidili? Upečte si dietního beránka.
Suroviny
- 750 gramů polohrubé mouky
- 250 gramů rostlinného tuku
- 60 gramů umělého sladidla
- 75 gramů škrobové moučky
- 50 gramů mletých mandlí
- 2 vejce
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- sůl
Postup
Mandle umelete, krátce je osmahnete na malém množství rozpáleného tuku a necháte vychladnout. Vajíčka rozklepnete, oddělíte žloutky od bílků a z bílků vyšleháte tuhý sníh. Sníh osladíte umělým sladidlem, přimícháte do něj opražené mandle a mouku, pak přidáte škrobovou moučku a kypřící prášek a vše mírně osolíte. Tuk necháte rozpustit a přimícháte ho do těsta.
Těsto přendáte do vymazané a moukou vysypané formy, beránka pečete v troubě, předehřáté na 180° Celsia přibližně 20 minut až půl hodiny. Z mírně vychladlé formy beránka vyklopíte a po úplném vychladnutí ho ozdobíte.
Velikonoční beránek s banánového těsta
Trochu jiný beránek, ale proč péct každý rok stejného?
Suroviny
- 250 gramů polohrubé mouky
- 250 gramů cukru krupice
- 250 gramů tuku
- 250 gramů rozmixovaných banánů
- 4 vejce
- 1 balíček kypřícího prášku do pečiva
- 1 balíček vanilkového cukru
Postup
Vajíčka rozklepnete, oddělíte žloutky od bílků a z bílků ušleháte tuhý sníh. V míse utřete tuk a cukr do pěny, pak do ní postupně vmícháte žloutky, rozmixované banány a mouku, smíchanou s práškem do pečiva. Na závěr opatrně přimícháte sníh z bílků.
Těsto nalijete do vymazané a moukou vysypané formy a upečete v troubě při 180° Celsia do zlatova.
Pokud se rozhodnete pro polevu, je v tomto případě nejlepší bílá, oči a čumáček můžete udělat třeba z kousků čokolády.