Pralinky

Pralinky jsou velmi chutné sladké čokoládové plněné bonbóny. Pravděpodobně nejznámější jsou belgické pralinky, ale jim podobné se vyrábí v podstatě po celém světě. Poměrně snadná je i jejich domácí příprava.

Kuchařská škola

Pralinky  mají údajně původ v Belgii, ale prokázáno to není. V každém případě ale se jedná o jedny z nejchutnějších, nejoblíbenějších a nejžádanějších bonbónů.  Vzhledem k tomu, jak pralinky vypadají a chutnají si asi málokdo dokáže představit, že by se daly vyrobit i doma – ale možné to opravdu je a není to až tak složité. Aby i domácí pralinky měly správný tvar, je na ně potřeba mít správnou formu - naprosto ideální jsou formy silikonové.

Obrázek

Základní recept na domácí pralinky

Suroviny

  • hořká čokoláda s co nejvíce % kakaa - minimálně ale 70 %

na náplň

  • smetana na šlehání
  • bílá nebo mléčná čokoláda
  • na ochucení oříšky, případně mandle nebo kokos
  • trocha alkoholu - rum, griotka…

Postup

Hořkou čokoládu rozlámete na malé kousky a necháte – nejlépe ve vodní lázni – za občasného míchání rozpustit tak, aby byla hebká a jemná.

Formu na pralinky vypláchněte studenou vodou a pak do jednotlivých částí nejlépe úzkou silikonovou stěrkou naneste rozpuštěnou čokoládu. Čokoládu ve vymazané formě dejte do chladničky ztuhnout a připravte si náplň.

Smetanu nalijte do rendlíku a na malém žáru ji přiveďte k varu. Když se začnou tvořit bublinky, sejměte rendlík ze sporáku a do smetany dejte na malé kousky nalámanou bílou nebo mléčnou čokoládu. Směs pak důkladně vyšlehejte metlou a rozdělte do dvou misek. Do jedné části přimíchejte jemně nasekané mandle nebo oříšky, případně kokos, do druhé malé množství alkoholu.

Hořkou čokoládu, která zůstala v hrnci, dejte znovu rozehřát. Z chladničky vyndejte čokoládu ztuhlou ve formě a bonbony naplňte maximálně do tří čtvrtin připravenou směsí. Do bonbonů s alkoholovou směsí je možné dávat i celé mandle, oříšky nebo třeba kousky kandovaného ovoce.

Naplněné pralinky doplňte rozpuštěnou hořkou čokoládou a formu dejte zpět do chladničky. Pralinky nechte skutečně důkladně ztuhnout a pak je opatrně vyklopte z formy.

Hotové pralinky je možné ještě posypat například kakaem, mletým kokosem a dalšími podobnými ingediencemi.

Videorecept - višňové pralinky

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.