Pralinky
Pralinky jsou velmi chutné sladké čokoládové plněné bonbóny. Pravděpodobně nejznámější jsou belgické pralinky, ale jim podobné se vyrábí v podstatě po celém světě. Poměrně snadná je i jejich domácí příprava.
Kuchařská škola
Pralinky mají údajně původ v Belgii, ale prokázáno to není. V každém případě ale se jedná o jedny z nejchutnějších, nejoblíbenějších a nejžádanějších bonbónů. Vzhledem k tomu, jak pralinky vypadají a chutnají si asi málokdo dokáže představit, že by se daly vyrobit i doma – ale možné to opravdu je a není to až tak složité. Aby i domácí pralinky měly správný tvar, je na ně potřeba mít správnou formu - naprosto ideální jsou formy silikonové.
Základní recept na domácí pralinky
Suroviny
- hořká čokoláda s co nejvíce % kakaa - minimálně ale 70 %
na náplň
- smetana na šlehání
- bílá nebo mléčná čokoláda
- na ochucení oříšky, případně mandle nebo kokos
- trocha alkoholu - rum, griotka…
Postup
Hořkou čokoládu rozlámete na malé kousky a necháte – nejlépe ve vodní lázni – za občasného míchání rozpustit tak, aby byla hebká a jemná.
Formu na pralinky vypláchněte studenou vodou a pak do jednotlivých částí nejlépe úzkou silikonovou stěrkou naneste rozpuštěnou čokoládu. Čokoládu ve vymazané formě dejte do chladničky ztuhnout a připravte si náplň.
Smetanu nalijte do rendlíku a na malém žáru ji přiveďte k varu. Když se začnou tvořit bublinky, sejměte rendlík ze sporáku a do smetany dejte na malé kousky nalámanou bílou nebo mléčnou čokoládu. Směs pak důkladně vyšlehejte metlou a rozdělte do dvou misek. Do jedné části přimíchejte jemně nasekané mandle nebo oříšky, případně kokos, do druhé malé množství alkoholu.
Hořkou čokoládu, která zůstala v hrnci, dejte znovu rozehřát. Z chladničky vyndejte čokoládu ztuhlou ve formě a bonbony naplňte maximálně do tří čtvrtin připravenou směsí. Do bonbonů s alkoholovou směsí je možné dávat i celé mandle, oříšky nebo třeba kousky kandovaného ovoce.
Naplněné pralinky doplňte rozpuštěnou hořkou čokoládou a formu dejte zpět do chladničky. Pralinky nechte skutečně důkladně ztuhnout a pak je opatrně vyklopte z formy.
Hotové pralinky je možné ještě posypat například kakaem, mletým kokosem a dalšími podobnými ingediencemi.