Kuchařův rádce

Nabízíme vám nejrůznější rady, tipy a triky, kterými si usnadníte vaření. Jsou od předních kuchařů minulosti i současnosti, ale také od laiků. Všechny byly vyzkoušeny v praxi a fungují! Ušetříte s nimi nejen čas, ale v mnoha případech i finance, a váš pobyt v kuchyni se stane víc zábavou, než nutností.

Rady z:

Pečení

Aby se slanina při pečení nekroutila

Slaninu před pečením na několika místech nařízneme, jedině tak se nebude kroutit.

Bábovka z mikrovlnky

V případě, že pospícháte, upečte bábovku v mikrovlnné troubě. Na webu naleznete spoustu receptů a rovněž ušetříte za energii.

Bílková pěna

Dejte do trouby bílkovou pěnu a upečte ji. Bude rychlá a chutná, můžete s ní ozdobit sladké pokrmy. Stačí, když ji před koncem posypete cukrem.

Bramborové placky jinak

Bramborové placky jsou pochoutka, kterou známe všichni. Zkuste si je udělat jinak a to v přístroji na vafle.

Bramborové placky různých tvarů

Chcete potěšit vaše malé děti? Udělejte jim z bramborového těsta na knedlíky placky. Tvary jsou skutečně na vaší fantazii. Uvidíte, že děti snědí mnohem více a ještě k tomu budou spokojené.

Buchty budou vláčnější

Buchty budou krásně nadýchané a vláčné, přidáme-li do těsta jeden nastrouhaný vařený brambor.

Chutná bábovka díky kokosu

Plech nevysypte moukou, ale strouhaným kokosem. Mouučník bude vážně chutnat skvěle.

Chutná maková náplň

Maková náplň bude chutná, pokud do ní přidáte jablečná povidla.

Chutné slané chuťovky

Vezměte listové těsto, nakrájejte je na malé plátky, posypte semínky, posolte a dejte péct.

Chutný perník díky čaji

Pro zlepšení samotné chuti tradičního perníku do něj místo mléka vlijte uvařený čaj.

Čím vymazat plech?

Plech vymažte raději sádlem a vysypte strouhankou, moučník vás svou chutí nadchne.

Domácí pečený čaj

Nakrájejte si doma ovoce podle chuti a dejte je zapéct. Domácí čaj je na světě!

Domácí vánočka i ostatní pletence mohou vypadat skvěle

Snažili jste se někdy o vánočku, tak aby byla pěkně upletená a v troubě se vám "nerozjela"? Vezměte pár špejlí a ve spojích je pořádně propíchněte skrz vánočku. Udrží tak svůj tvar a bude skvěle vypadat.

Drobenkový koláč plný chuti

Drobenkový koláč bude mnohem chutnější, pokud jej po upečení přizdobíme smetanou nebo rozpuštěným máslem.

Dýňové chipsy

Mlsáte rádi u televize? Upečte si domácí chuťovky z dýně Hokaido. Dýni oloupejte, nákrájejte a zakapte trochou olivového oleje. Pečte cca 15 - 25 minut.

I tvrdší bageta může skvěle chutnat

Máte doma tvrdší bagetu? Nakrájejte ji na kolečka, potřete kečupem, přidejte šunku a sýr. Nakonec zapečte!

Jak nahradit sezam?

Nemáte doma sezam a pustili jste se do pečení slaných dobrot? Nahraďte jej jemnou mletou paprikou nebo drceným kmínem.

Jak na měkkou pečínku?

Pečete pečínku a není pořád dostatečně měkká? Pokapejte ji octem. Uvidíte tu změnu.

Jak na popraskaný koláč

Pokud se vám náhodou rozlomí koláč, nebojte se ho dát do trouby, pořádně potřít marmeládou a dopéci.

Jak na tmavší kakao

Zalijte kakao horkým mlékem, poté nalijte do těsta. Kakao bude rázem tmavší.

Jak péct kynuté koláče?

Vše z kynutého těsta musíme vždy péct zprudka. Rychlým pečením těsto zkypří.

Jak péct medové těsto

Pokud pečete těsto, které je slazeno medem, zvyšte teplotu pečení až o 25 stupňů.

Jak poznáte dobře upečenou drůbež?

Dobře propečenou drůbež rozpoznáte podle vytékající šťávy a bezproblémového oddělení od kosti.

Jak uchovat rozpékané pečivo

Pokud rozpékáte pečivo, vložte je do košíčku vyloženého alobalem a ubrouskem, teplota se déle udrží.

Jak upéct drůbež?

Kuřecí maso a drůbež pečte raději na roštu, aby přebytečný tuk mohl odtékat.

Jak vyklopit pečivo z formiček

Pokud pečivo a cukroví nejde vyklopit, pomůžeme si vlhkou utěrkou. Na utěrku rozprostřeme formičky, pečivo se z formiček díky vlhku za chvilku uvolní.

Již nemusíte vymazávat plech, když pečete koláč z listové těsta

Pečete-li rádi z listového těsta, máme pro vás skvělý tip. Nemusíte plech ničím vymazávat, stačí, když jej omyjete ledovou vodou.

Košíčky na muffiny

Zapomněnili jste je koupit? Udělejte je z pečícího papíru. Jsou rychlé a také budou stejně funkční.

Kouzla s pečícím papírem

Pečící papír můžete ustřihnout podle vašeho pekáče, jak se vám zlíbí. Zároveň si s ním můžete pohrát i v nějakých tvarech. Například na malé marokánky jej můžete vystříhat do koleček a poklást na plech.

Krájení pečeného masa

Z trouby vyndáme upečené maso a před krájením je necháme 10 minut odpočinout. Šťáva se v mase rovnoměrně rozloží a při krájení nebude vytékat.

Křupavá bramborová krusta

Aby měly opékané brambůrky krásně křupavý povrch, zasypeme je hladkou moukou.

Křupavá kuřecí kůže

Aby mělo pečené kuře krásně křupavou kůžičku, potíráme kuře při pečení směsí piva s medem. Nemusíme se bát, že by kuře mělo nasládlou či nahořklou chuť.

Křupavá kůrka husí pečeni

Křupavější kůrky u husí pečeně dosáhnete tak, když husu přes noc namočíte do mléka.

Křupavá kůrka kuřete

Potřete občas při pečení kuře černým pivem.

Křupavé krutony bez kapky oleje

Máte-li ve zvyku osmažit vždy nakrájené pečivo na pánvičce s trochou oleje, zkuste dát plátek chleba do toustovače, pak jej nakrájejte na drobné kousky.

Kuře přímo křupavounké

Kůrka kuřete může být křupavá, pokud ji při pečení potřete medem.

Lepší a lehčí vyklepávání formiček

Nezapomeňte silikonové formičky vytřít máslem, půjdou hned snadněji vyklepnout.

Maso drůbeží naprosto bez tuku

Z drůbeže před pečením odkrojte tukovou část. Maso bude chutnat nejen skvěle, ale zároveň se sníží obsah cholesterolu.

Mikrovlnky: Už jste v nich pekli?

Použijte mikrovlnou troubu i na grilování a pečení. Jsou rychlejší a snadnější. Bude si moct upéci vaše kuřátko a zároveň ušetříte spoustu energie.

Nadýchaná bábovka

Stalo se vám, že třená bábovka v troubě spadla a vytratila se její nadýchanost? Příčinou mohlo být, že jste nedala bábovku péct ihned po vmíchání sněhu do těsta. Proto nezapomeňte dávat bábovku péct ihned, jak sníh z bílků do těsta přidáte.

Nadýchané pečivo z listového těsta

Aby bylo listové těsto po upečení nadýchané, propíchneme každý kousek pečiva na několika místech vidličkou. Po upečení těsto nezplihne.

Náplň plná chuti

Před pečením náplně nebo nákypu vymažte formu bylinkovým máslem.

Nedopečené maso

Stane-li se, že se vám nedopeče pečeně, pak nevěšte hlavu. Maso nakrájejte na tenčí plátky, povařte, a pak dopečte v troubě.

Nepodajný pečící papír

Nemůžete si poradit s pečícím papírem? Pomačkejte ho a po té narovnejte. Výsledek vás mile potěší.

Nepříliš tučná pečená husa

Dbejte na to, abyste při pečení propichovali pouze kůži (hlavně mezi stehny, tělem a křídly), pokud budete bodat až do masa, pak vyteče i šťáva a pečeně bude celkově sušší.

Nepropichujte maso

Při pečení nebo grilování masa je nikdy nepropichujte vidličkou, obracejte je speciálními kleštěmi. Maso tak bude mnohem šťavnatější.

Netradiční závin

Pokud vás již nudí jablkový závin, vsaďte na pudingový závin se skořicí. Můžete přidat jablka.

Netučné koláče

Pokud chcete mít méně tučné moučníky, spolehněte se na tuky s méně než 60%.

Opékaná slanina, špek

Vezměte slaninu a nakrájejte ji na požadované kousky. Vložte rychle do mikrovlnky, budete tak mít krásně opečenou slaninu podle vašich představ.

Pár rad při pečení husy

Při pečení husu podlévejte teplou vodou. Nezapomeňte však také vybírat tuk, který se vám v pekáčku hromadí.

 

počet položek na stránku

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist