- Úvod
- Recepty
- Kuchařky
- Meníčka a jídelníčky
- Gastrorádce
- Kuchařská škola
Naučte se s námi vařit. Od základu po složité postupy, poté zvládnete připravit vše!
- Zbožíznalství
Zjistěte, co dáváte do jídla. Znáte opravdu všechny suroviny, které používáte?
- Cukrářská škola
Naučte se s námi vařit. Od základu po složité postupy, poté zvládnete připravit vše!
- Kuchařův rádce
Něco se vám nepovedlo, nebo chcete jen poradit? Zobrazte jednoduše rady, které potřebujete.
- Gastroslovník
Všechny gastronomické výrazy, pojmy a názvy na jednom místě! Jednoduše, stručně, přehledně, srozumitelně...
- Kuchařská škola
- Články Silvestrovské pohoštění…
Silvestrovské oslavy mohou mít mnoho podob, ale vždy jsou ve znamení zábavy, dobrého jídla a pití. Občerstvení bývá…
- Komunita
- E-shop
- + Přidat recept
- Milujivaření.cz/
- /
- Kuchařův rádce
Kuchařův rádce
Nabízíme vám nejrůznější rady, tipy a triky, kterými si usnadníte vaření. Jsou od předních kuchařů minulosti i současnosti, ale také od laiků. Všechny byly vyzkoušeny v praxi a fungují! Ušetříte s nimi nejen čas, ale v mnoha případech i finance, a váš pobyt v kuchyni se stane víc zábavou, než nutností.
Rady z:
PečeníAby se slanina při pečení nekroutila
Slaninu před pečením na několika místech nařízneme, jedině tak se nebude kroutit.
Bábovka z mikrovlnky
V případě, že pospícháte, upečte bábovku v mikrovlnné troubě. Na webu naleznete spoustu receptů a rovněž ušetříte za energii.
Bílková pěna
Dejte do trouby bílkovou pěnu a upečte ji. Bude rychlá a chutná, můžete s ní ozdobit sladké pokrmy. Stačí, když ji před koncem posypete cukrem.
Bramborové placky jinak
Bramborové placky jsou pochoutka, kterou známe všichni. Zkuste si je udělat jinak a to v přístroji na vafle.
Bramborové placky různých tvarů
Chcete potěšit vaše malé děti? Udělejte jim z bramborového těsta na knedlíky placky. Tvary jsou skutečně na vaší fantazii. Uvidíte, že děti snědí mnohem více a ještě k tomu budou spokojené.
Buchty budou vláčnější
Buchty budou krásně nadýchané a vláčné, přidáme-li do těsta jeden nastrouhaný vařený brambor.
Chutná bábovka díky kokosu
Plech nevysypte moukou, ale strouhaným kokosem. Mouučník bude vážně chutnat skvěle.
Chutná maková náplň
Maková náplň bude chutná, pokud do ní přidáte jablečná povidla.
Chutné slané chuťovky
Vezměte listové těsto, nakrájejte je na malé plátky, posypte semínky, posolte a dejte péct.
Chutný perník díky čaji
Pro zlepšení samotné chuti tradičního perníku do něj místo mléka vlijte uvařený čaj.
Čím vymazat plech?
Plech vymažte raději sádlem a vysypte strouhankou, moučník vás svou chutí nadchne.
Domácí pečený čaj
Nakrájejte si doma ovoce podle chuti a dejte je zapéct. Domácí čaj je na světě!
Domácí vánočka i ostatní pletence mohou vypadat skvěle
Snažili jste se někdy o vánočku, tak aby byla pěkně upletená a v troubě se vám "nerozjela"? Vezměte pár špejlí a ve spojích je pořádně propíchněte skrz vánočku. Udrží tak svůj tvar a bude skvěle vypadat.
Drobenkový koláč plný chuti
Drobenkový koláč bude mnohem chutnější, pokud jej po upečení přizdobíme smetanou nebo rozpuštěným máslem.
Dýňové chipsy
Mlsáte rádi u televize? Upečte si domácí chuťovky z dýně Hokaido. Dýni oloupejte, nákrájejte a zakapte trochou olivového oleje. Pečte cca 15 - 25 minut.
I tvrdší bageta může skvěle chutnat
Máte doma tvrdší bagetu? Nakrájejte ji na kolečka, potřete kečupem, přidejte šunku a sýr. Nakonec zapečte!
Jak nahradit sezam?
Nemáte doma sezam a pustili jste se do pečení slaných dobrot? Nahraďte jej jemnou mletou paprikou nebo drceným kmínem.
Jak na měkkou pečínku?
Pečete pečínku a není pořád dostatečně měkká? Pokapejte ji octem. Uvidíte tu změnu.
Jak na popraskaný koláč
Pokud se vám náhodou rozlomí koláč, nebojte se ho dát do trouby, pořádně potřít marmeládou a dopéci.
Jak na tmavší kakao
Zalijte kakao horkým mlékem, poté nalijte do těsta. Kakao bude rázem tmavší.
Jak péct kynuté koláče?
Vše z kynutého těsta musíme vždy péct zprudka. Rychlým pečením těsto zkypří.
Jak péct medové těsto
Pokud pečete těsto, které je slazeno medem, zvyšte teplotu pečení až o 25 stupňů.
Jak poznáte dobře upečenou drůbež?
Dobře propečenou drůbež rozpoznáte podle vytékající šťávy a bezproblémového oddělení od kosti.
Jak uchovat rozpékané pečivo
Pokud rozpékáte pečivo, vložte je do košíčku vyloženého alobalem a ubrouskem, teplota se déle udrží.
Jak upéct drůbež?
Kuřecí maso a drůbež pečte raději na roštu, aby přebytečný tuk mohl odtékat.
Jak vyklopit pečivo z formiček
Pokud pečivo a cukroví nejde vyklopit, pomůžeme si vlhkou utěrkou. Na utěrku rozprostřeme formičky, pečivo se z formiček díky vlhku za chvilku uvolní.
Již nemusíte vymazávat plech, když pečete koláč z listové těsta
Pečete-li rádi z listového těsta, máme pro vás skvělý tip. Nemusíte plech ničím vymazávat, stačí, když jej omyjete ledovou vodou.
Košíčky na muffiny
Zapomněnili jste je koupit? Udělejte je z pečícího papíru. Jsou rychlé a také budou stejně funkční.
Kouzla s pečícím papírem
Pečící papír můžete ustřihnout podle vašeho pekáče, jak se vám zlíbí. Zároveň si s ním můžete pohrát i v nějakých tvarech. Například na malé marokánky jej můžete vystříhat do koleček a poklást na plech.
Krájení pečeného masa
Z trouby vyndáme upečené maso a před krájením je necháme 10 minut odpočinout. Šťáva se v mase rovnoměrně rozloží a při krájení nebude vytékat.
Křupavá bramborová krusta
Aby měly opékané brambůrky krásně křupavý povrch, zasypeme je hladkou moukou.
Křupavá kuřecí kůže
Aby mělo pečené kuře krásně křupavou kůžičku, potíráme kuře při pečení směsí piva s medem. Nemusíme se bát, že by kuře mělo nasládlou či nahořklou chuť.
Křupavá kůrka husí pečeni
Křupavější kůrky u husí pečeně dosáhnete tak, když husu přes noc namočíte do mléka.
Křupavá kůrka kuřete
Potřete občas při pečení kuře černým pivem.
Křupavé krutony bez kapky oleje
Máte-li ve zvyku osmažit vždy nakrájené pečivo na pánvičce s trochou oleje, zkuste dát plátek chleba do toustovače, pak jej nakrájejte na drobné kousky.
Kuře přímo křupavounké
Kůrka kuřete může být křupavá, pokud ji při pečení potřete medem.
Lepší a lehčí vyklepávání formiček
Nezapomeňte silikonové formičky vytřít máslem, půjdou hned snadněji vyklepnout.
Maso drůbeží naprosto bez tuku
Z drůbeže před pečením odkrojte tukovou část. Maso bude chutnat nejen skvěle, ale zároveň se sníží obsah cholesterolu.
Mikrovlnky: Už jste v nich pekli?
Použijte mikrovlnou troubu i na grilování a pečení. Jsou rychlejší a snadnější. Bude si moct upéci vaše kuřátko a zároveň ušetříte spoustu energie.
Nadýchaná bábovka
Stalo se vám, že třená bábovka v troubě spadla a vytratila se její nadýchanost? Příčinou mohlo být, že jste nedala bábovku péct ihned po vmíchání sněhu do těsta. Proto nezapomeňte dávat bábovku péct ihned, jak sníh z bílků do těsta přidáte.
Nadýchané pečivo z listového těsta
Aby bylo listové těsto po upečení nadýchané, propíchneme každý kousek pečiva na několika místech vidličkou. Po upečení těsto nezplihne.
Náplň plná chuti
Před pečením náplně nebo nákypu vymažte formu bylinkovým máslem.
Nedopečené maso
Stane-li se, že se vám nedopeče pečeně, pak nevěšte hlavu. Maso nakrájejte na tenčí plátky, povařte, a pak dopečte v troubě.
Nepodajný pečící papír
Nemůžete si poradit s pečícím papírem? Pomačkejte ho a po té narovnejte. Výsledek vás mile potěší.
Nepříliš tučná pečená husa
Dbejte na to, abyste při pečení propichovali pouze kůži (hlavně mezi stehny, tělem a křídly), pokud budete bodat až do masa, pak vyteče i šťáva a pečeně bude celkově sušší.
Nepropichujte maso
Při pečení nebo grilování masa je nikdy nepropichujte vidličkou, obracejte je speciálními kleštěmi. Maso tak bude mnohem šťavnatější.
Netradiční závin
Pokud vás již nudí jablkový závin, vsaďte na pudingový závin se skořicí. Můžete přidat jablka.
Netučné koláče
Pokud chcete mít méně tučné moučníky, spolehněte se na tuky s méně než 60%.
Opékaná slanina, špek
Vezměte slaninu a nakrájejte ji na požadované kousky. Vložte rychle do mikrovlnky, budete tak mít krásně opečenou slaninu podle vašich představ.
Pár rad při pečení husy
Při pečení husu podlévejte teplou vodou. Nezapomeňte však také vybírat tuk, který se vám v pekáčku hromadí.
Kuchařská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
vstoupitKuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.
vstoupitPřes 60800 receptů na jednom místě
Odběr novinek emailem
Mobilní aplikace
Desetitisíce receptů
do vašeho mobilu a tabletu
Miluji vaření mobilní aplikace je jedna z nejobsáhlejších aplikací na českém trhu. Na nic nečekejte a stahujte nekonečnou zásobu receptů do vašeho mobilu!
Stáhnout pro Android Mobilní verze webu