Sněžné kopce se zmrzlinovým středem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Sněžné kopce se zmrzlinovým středem
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | Foglarka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 1759 |
Kategorie: | Poháry, ovoce |
Ingredience
225 g | Cukr krupice |
200 g | Džem višňový |
0,5 ks | Kypřicí prášek do pečiva |
100 g | Mandle |
100 g | Máslo čerstvé |
85 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce | Sherry brandy |
3 ks | Vaječný bílek slepičí |
2 ks | Vejce slepičí |
500 ml | Zmrzlina vanilková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 93g |
---|---|
Cholesterol | 207,7mg |
Draslík | 665,4mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,8mg |
Vitamín E | 7,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 29,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Kypřicí prášek do pečiva, Mandle, Olej slunečnicový, Vaječný bílek slepičí, Vejce slepičí, Zmrzlina vanilková mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Džem višňový, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Sherry brandy mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Sněžné kopce se zmrzlinovým středem postup přípravy receptu:
1 | Čtyři kusy formiček ve tvaru báboviček nebo misek vymažeme olejem a vyložíme potravinářskou folií, rozdělíme do nich zmrzlinu a uprostřed uděláme důlek. Směsí z džemu a dvou lžiček griotky naplníme důlky. Zakryjeme a dáme na noc do mrazáku. |
2 | Dáme stranou dvě lžíce oloupaných mandlí a zbytek umeleme. Smícháme s moukou, kypřícím práškem, máslem, vejci, a 100 g cukru. Vyšleháme hladké těsto které nalijeme do čtvercové formy o hraně 20 cm, vymazané máslem. Pečeme dozlatova. Necháme vychladnout a zabalené můžeme nechat den odpočívat. Z těsta vykrajujeme kolečka nebo jiné tvary asi o 1-2 cm větší než formičky se zmrzlinou. |
3 | Pokropíme je zbytkem griotky a rozložíme na plech s pečícím papírem. Ušlehaný sníh spojíme se zbytkem cukru v pevnou pěnu. |
4 | Těsně před podáváním dezertu předehřejeme troubu na 220°C. Vyklopíme zmrzlinu na piškoty a odstraníme fólii. |
5 | Zmrzlinové kopce pokryjeme celé sněhem, posypeme plátky mandlí a dáme zapéct do rozpálené trouby na 3 minuty, špičky sněhu musí zhnědnout. Okamžitě servírujeme. |
Poznámka
Griotku můžeme nahradit třešňovou pálenkou. Bílek má výborné tepelněizolační vlastnosti, díky němu se zmrzlina uvnitř kopců nerozteče. Na dezert používáme jen ty nejkvalitnější suroviny.