- Úvod
- Recepty
- Kuchařky
- Meníčka a jídelníčky
- Gastrorádce
- Kuchařská škola
Naučte se s námi vařit. Od základu po složité postupy, poté zvládnete připravit vše!
- Zbožíznalství
Zjistěte, co dáváte do jídla. Znáte opravdu všechny suroviny, které používáte?
- Cukrářská škola
Naučte se s námi vařit. Od základu po složité postupy, poté zvládnete připravit vše!
- Kuchařův rádce
Něco se vám nepovedlo, nebo chcete jen poradit? Zobrazte jednoduše rady, které potřebujete.
- Gastroslovník
Všechny gastronomické výrazy, pojmy a názvy na jednom místě! Jednoduše, stručně, přehledně, srozumitelně...
- Kuchařská škola
- Články Silvestrovské pohoštění…
Silvestrovské oslavy mohou mít mnoho podob, ale vždy jsou ve znamení zábavy, dobrého jídla a pití. Občerstvení bývá…
- Komunita
- E-shop
- + Přidat recept
- Činnosti
- Dochucení
- Grilování
- Jak nakupovat
- Jak uchovávat potraviny
- Konzervování
- Mléčné kvašení
- Mražení
- Nakládání do alkoholu
- Nakládání do octa
- Nakládání do oleje
- Nakládání do soli
- Sušení
- Uzení
- Zavařování
- Ostatní
- Pečení
- Příprava
- Skladování
- Úklid, čištění
- Vaření
- Druh pokrmu
- Dorty a moučníky
- Dorty
- Koblihy
- Koláče
- Pečivo
- Knedlíky
- Nápoje
- Omáčky
- Polévky
- Přílohy
- Příprava chleba
- Saláty
- Těsta
- Kynuté
- Listové
- Piškotové
- Třené
- Těstoviny
- Zavářky
- Suroviny
- Bylinky
- Houby
- Koření
- Luštěniny
- Máslo
- Maso
- Drůbež
- Guláše
- Hovězí
- Mleté
- Pečení
- Uzeniny
- Vepřové
- Vnitřnosti
- Zvěřina
- Mléko
- Ořechy
- Ovoce
- Banány
- Citrusy
- Drobné ovoce
- Hroznové víno
- Hrušky
- Jablka
- Melouny
- Ryby a plody
- Rýže
- Tuky
- Vejce
- Zelenina
- Brambory
- Brokolice
- Celer
- Červená řepa
- Česnek
- Chřest
- Cibule
- Cukety
- Kedlubna
- Křen
- Kukuřice
- Květák
- Lilek
- Mrkev
- Okurka
- Olivy
- Papriky
- Pórek
- Rajčata
- Ředkvička
- Tykev, dýně
- Zelenolisté
- Hlávkový salát
- Kapusta
- Mangold
- Rukola
- Špenát
- Zelí
1 rad
- Milujivaření.cz/
- /
- Kuchařův rádce
Kuchařův rádce
Nabízíme vám nejrůznější rady, tipy a triky, kterými si usnadníte vaření. Jsou od předních kuchařů minulosti i současnosti, ale také od laiků. Všechny byly vyzkoušeny v praxi a fungují! Ušetříte s nimi nejen čas, ale v mnoha případech i finance, a váš pobyt v kuchyni se stane víc zábavou, než nutností.
Rady z:
Úklid, čištěníBanánová slupka a její využití
Pochutnejte si na bánánu, bánánovou slupkou přetřete lístky rostlinám. Budou se krásně lesknout.
Barvy koberce jako nové díky soli
Posypte koberec hrubou solí. Vydrhněte pomocí hrubého kartáče a nakonec vysajte. Barvy koberce se oživý a bude vypadat, jako nový.
Bělostné záclony
Den předem namočte záclony do vody se solí, další den vyperte. Záclony budou nádherně bílé.
Čistá varná deska
Stane se vám, že se občas na vaší varnou desku něco přilepí? Fólie nebo kousek nějakého pokrmu. Pomůže vám odlakovač na nehty a vatový tampón.
Čištění hořáku na sporáku
Vyčistěte hořáky na sporáku velice rychle a jednoduše, používejte prášek na čistění.
Čisté vařečky
Do roztoku jedlé sody ponoříme přes noc zašlé vařečky. Druhý den vařečky důkladně opláchneme a necháme vyschnout.
Čisté vařečky díky jedlé sodě
Mějte i vy čisté vařečky, namočte je do roztoku jedlé sody a nechejte působit. Po té vařečky položte na topení.
Čistý nerezový dřez.
Nerezové dřezy můžeme vyčistit syrovým bramborem. Budou téměř jako nové.
Citrón na zápachy
Vaše prkénko zapáchá od všech surovin, které jste na nich krájela? Může být pryč. Stačí, když ho potřete citrónem a bude hotovo.
Co s připáleným hrncem?
Když se hrnec při vaření připálí, stačí do něj nalít trochu coly a dát krátce vařit, poté stačí umýt běžným saponátem.
Domácí prostředek na nádobí
Pustili jste se do mytí nádobí a zjistili jste, že prostředek na mytí vám došel? Spolehněte se na plátek citrónu, který posypte jedlou sodou. Mastné nádobi jím jednoduše potírejte.
Jak na chromové nádobí
Chromové nádobí se bude bezchybně lesknout, když jej přetřete hadříkem poprášeným v mouce.
Jak na čisté sítka?
Sítka a podobné skvěle vyčistíte pomocí zubního kartáčku. Budete nadšeni!
Jak nahradit drátěnku?
Nemáte při ruce drátěnku a potřebujete vydrhnout hrnce? Pokrčte alobalovou fólii, které skvrny spolehlivě odstraní.
Jak na kuchyňské výpary
Nepříjemné kuchyňské vůně se lehce zbavíte, když povaříte vodu v hrnci s octem a špetkou skořice.
Jak na mastnotu v kuchyni
Máte v kuchyni mastné dlaždičky? Vyfénujte a utřete hadříkem, mastnota bude pryč.
Jak na připálený hrnec
Připálený hrnec vyčistíte tak, že do něj nalijete vodu, přisypete sůl a dáte vařit.
Jak na přischlé těsto
Přemýšlíte, jak odstraníte přischlé těsto na pracovní desce? Spolehněte se na obracečku.
Jak na rybí odér?
Rybí oder odstraníte výplachem s octem.
Jak na skvrnu na keramické plotně?
Skvrny na keramické plotýnce odstraníte šťávou z citrónu.
Jak na skvrny od čaje
Usazené skvrny od čaje zaženete jedlou sodou.
Jak na skvrny od čokolády
Skvrny od čokolády odstraníte pomocí ohřátého glycerínu, po té jednoduše vyperte.
Jak na skvrny od hořčice
Zašpinili jste si oděv od hořčice nebo asfaltu? Odstraníte jej pomoci glycerinu.
Jak na skvrny od kečupu
Zamazali jste se kečupem? Namočte skvrnu do vody a posypte kuchyňskou solí nebo citrónem.
Jak na spálené mléko?
Spálili jste mléko a nevíte co dál? Nalijte do hrnce vodu a přidejte cibuli. Mléko bude plavat na povrchu.
Jak na ucpanou výlevku?
Ucpala se vám výlevka? Použijte 1 menší šálek plný sody.
Jak na zašlé a páchnoucí potravinové dózy
Načichli vám potravinové dózy od uchovaných pokrmů? Potřete je šťávou z rajčat, vypláchněte a misky vložte do mrazáku.
Jak odstranit zápach z láhví?
Potřebujete odstranit nepříjemný zápach z láhví? Vsaďte na hořčici, dokáže zázraky!
Mastnota bude pryč díky jedlé sodě
Pokud máte mastné dlaždičky okolo sporáku, přidejte do mydlinkové vody také trochu jedlé sody.
Mikrovlnka a trouby aneb jak je vyčistit
Použijte na jejich vyčištění citrón, neničte si ruce chemickými přípravky.
Mycí přípravek na všechny skvrny
Použijte přípravek na nádobí na všechny skvrny od omastku a jiného. Hravě je vyčistí a to velice rychle.
Na čistou termosku s bramborami
Nastrouhejte do zašlé termosky syrové brambory a po té s ní pořádně zatřeste. Pak je na řadě vypláchnutí.
Nemyjte nádobí
Pořiďte si myčku a ušetříte několik set litrů měsíčně. Skutečně během několika měsíců se vám vstupní investice vrátí.
Ocet a jedlá sůl - účinný prostředek proti nečistotám
Používáte rádi ekologické čistící přípravky? Spolehněte se na ocet a jedlou sůl. Tato kombinace vám skvěle vyčistí vanu.
Ocet na čistotu
Máte na dně hrnce špinavé stopy po vaření těstovin? Pak uvařte vodu, nalijte ji do hrnce, přidejte trochu octa a umyjte. Dno se bude blýskat jako nové.
Odporný pach z ledničky
Odstraňte zápach z ledničky či mikrovlnky pomocí vanilky. Její esence zvládne odstranit pachy a bude hezky vonět.
Odstranění zbytků jídla pomocí soli
Přischlé či usazené jídlo dobře odstraníte pomocí kuchyňské soli, zapomeňte tak na čistící prostředky.
Odtok v kuchyni vyčistíte solí
Odtoky v kuchyni prolijte vřící vodou s aplikací soli.
Olej, sůl a jedlá soda na skvrny
Na náročné a obtížně odstranitelné fleky aplikujte trochu oleje, solí a jedlou sodou.
Ovocné skvrny
Ovocné skvrny spolehlivě zminimalizujete solí nebo jedlou sodou.
Pach z ryby na rukou
Pomocí kávové sedliny můžete odstranit pach z ryb, který vám zůstal na rukou.
Použitý olej
Pokud chcete znovu použít již použitý olej, vložte do síťky papírový ubrousek a nechte olej překapat! Bude jako nový.
Připálený hrnec
Vyčistíte jej, když ho necháte odstavit v horké vodě. Stačí ji ještě trochu povařit a budete mít hotovo.
Rajčatová šťáva - pomocník na pachy
Odstraňte zápach z ledničky, mrazničky nebo mikrovlnky pomocí rajčatové šťávy.
Rybí aroma
Dřevěné prkénko zbavíme rybího pachu, použitím citrónové šťávy.
Šeříme při mytí nádobí
Nemyjte nádobí pod tekoucí vodou. Napuštěný dřez je ekonomičtější variantou. Daleko levnější je však myčka na nádobí, i když se to nezdá.
Skvrny od bílého vína
Nedopatřením vám upadla sklenička s bílým vínem na ubrus a vy si lámete hlavu co teď s tím? Bílé víno zmizí díky vařícímu mléku.
Skvrny od borůvek budou pryč
Skvrny od borůvek vyperete jednoduše tak, že použijete kyselé mléko. Poté oděv běžně vyperte v teplé vodě.
Skvrny od červeného vína
Jak na skvrny na koberci od červeného vína? Dejte na skvrnu pánskou pěnu na holení, nechejte chvíli působit, poté ji setřete a skvrnu odstraňte.
Skvrny od čokolády
Zašpinili jste si halenku od čokolády, použijte k jejímu odstranění benzin a koncentrovaný čistící prostředek.
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
vstoupitKuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.
vstoupitPřes 60800 receptů na jednom místě
Odběr novinek emailem
Mobilní aplikace
Desetitisíce receptů
do vašeho mobilu a tabletu
Miluji vaření mobilní aplikace je jedna z nejobsáhlejších aplikací na českém trhu. Na nic nečekejte a stahujte nekonečnou zásobu receptů do vašeho mobilu!
Stáhnout pro Android Mobilní verze webu