- Úvod
- Recepty
- Kuchařky
- Meníčka a jídelníčky
- Gastrorádce
- Kuchařská škola
Naučte se s námi vařit. Od základu po složité postupy, poté zvládnete připravit vše!
- Zbožíznalství
Zjistěte, co dáváte do jídla. Znáte opravdu všechny suroviny, které používáte?
- Cukrářská škola
Naučte se s námi vařit. Od základu po složité postupy, poté zvládnete připravit vše!
- Kuchařův rádce
Něco se vám nepovedlo, nebo chcete jen poradit? Zobrazte jednoduše rady, které potřebujete.
- Gastroslovník
Všechny gastronomické výrazy, pojmy a názvy na jednom místě! Jednoduše, stručně, přehledně, srozumitelně...
- Kuchařská škola
- Články Silvestrovské pohoštění…
Silvestrovské oslavy mohou mít mnoho podob, ale vždy jsou ve znamení zábavy, dobrého jídla a pití. Občerstvení bývá…
- Komunita
- E-shop
- + Přidat recept
- Milujivaření.cz/
- /
- Kuchařův rádce
Kuchařův rádce
Nabízíme vám nejrůznější rady, tipy a triky, kterými si usnadníte vaření. Jsou od předních kuchařů minulosti i současnosti, ale také od laiků. Všechny byly vyzkoušeny v praxi a fungují! Ušetříte s nimi nejen čas, ale v mnoha případech i finance, a váš pobyt v kuchyni se stane víc zábavou, než nutností.
Rady z:
OstatníBělostná poleva díky mléku
Rozmíchejte moučkový cukr v mléce, poleva bude lesklá a krásně bílá.
Broušení struhadla
Máte struhadlo téměř tupé? Nevyhazujte jej, postačí pár tahů smirkovým papírem.
Chutná a křupavá drobenka
Drobenka může být i křupavá, pokud do ní přidáte trochu müsli.
Chutná drobenka
Obohaťte standartní drobenku trochou medu, vaše koláče budou vskutku křupavější.
Citron na více použití
Také se vám stalo, že jste při vaření potřebovala jen pár kapek citrónu, ale rozkrojením citrón zeschnul a zplesnivěl? Příště do ovoce udělejte jen malou dírku párátkem a vykapejte tolik kapek, kolik budete potřebovat. Plod pak bude použitelný i za několik dní stále znovu.
Co dělat, aby marcipán nelepil
Marcipán se nebude lepit, jestliže jej před přípravou zabalíme do potravinářské fólie a na pár minut necháme v chladničce.
Domácí čokoláda
Domácí čokoládu si můžete za pomoci másla, 5 kostek cukru a trochu vody připravit všichni. Rozehřejte máslo, přidejte cukr, kakao a podle potřeby i vodu. Dejte ztuhnout do lednice, poté vyjměte a rozehřejte.
Dozdobte si šaty
Máte ve skříni oblíbené šaty na večírek, ale zjistila jste, že flitry a ozdůbky jsou pryč? Pořiďte si v galanterii sáček flitrů v podobném odstínu a pomocí vteřinového lepidla je upevněte.
Formičky na led mohou posloužit i jinak
Chcete zpestřit párty? Dejte do formiček na led rozpuštěnou čokoládu či kousky ovoce, pak je nechejte zmrazit.
Hladká majonéza
Nebojte se spravit sraženou majonézu. Stačí, když ušleháte nový bílek s citronovou šťávou, majonéza bude poté zase hladká.
Houbička v lednici
Ošklivé pachy v lednici můžete odstranit pomocí houbičky namočené v citrónové šťávě.
Intenzivní vůně máku
Pro větší intenzitu chutě a vůně máku stačí mák před vařením opražit na sucho v pánvi.
Jak na domácí müsli?
Zbožňujete chuť müsli? Zapomeňte na to kupované, které obsahuje zbytečně mnoho rafinovaného cukru. Vy si jej oslaďte medem, třtinovým cukrem nebo javorovým sirupem. Doporučuje se také kondenzované mléko, díky kterému bude müsli krásně křupavé.
Jak na jemnou jíšku?
Osolte jíšku trochou soli, jíška už nikdy nebude plná hrudek a žmolků, které znají všechny hospodyňky.
Jak na kuchyňské výpary
Nepříjemné kuchyňské vůně se lehce zbavíte, když povaříte vodu v hrnci s octem a špetkou skořice.
Jak na povedenou bílkovou polevu
Bílková poleva na zdobení se může povést i vám. Udělejte si ji ze 150g cukru a jednoho bílku, přidejte kapku citrónové šťávy, aby moc netekla.
Jak rozetřít polevu
V případě, že čokoládová poleva nejde dobře rozetřít, vraťte moučník zpět do vyhřáté trouby. Poté polevu po horkém moučníku dobře rozetřete.
Jak správně nabírat med
Aby nedošlo k znehodnocení medu, nikdy nenabírejte ani nezpracovávejte med kovovým náčiním.
Jak správně umístit lednici a sporák
Rozhodně byste vedle sporáku neměli stavět lednici. Nejen z estetického vzhledu, ale spíše z praktické stránky by měli být od sebe alespoň 2 metry, aby se neovlivnili svými tepelnými rozdíly a neprodražoval se tím jejich provoz.
Jak vyklopit pečivo z formiček
Pokud pečivo a cukroví nejde vyklopit, pomůžeme si vlhkou utěrkou. Na utěrku rozprostřeme formičky, pečivo se z formiček díky vlhku za chvilku uvolní.
Jedlá soda místo prášku do pečiva
Pokud vám schází prášek do pečiva, použijte jedlou sodu.
Jednoduché ozdoby na dort
Udělejte si barevné a jiné ozdoby na dort. Třeba dětem by se mohli líbit barevní dinosauři. Stačí, když koupíte žélé bonbóny a uděláte z nich pomocí másla a cukru jednotnou hmotu. Z té si potom vytvořte jednoduché vzory podle vlastní fantazie.
Jíška vskutku rychle
Rychlou jíšku můžete připravit pomocí másla nebo jiného tuku a mouky. Rozpalte si pánvičku, přidejte tuk a postupně přisypejte mouku. Jíška bude ihned hotová.
Když se srazí krém
Co dělat když se srazí krém? Stačí jej postavit s mísou nad páru a lehce míchat, krém bude krásně hladký.
Krabí jednohubky
Máte rádi jednohubky? Připravte si pomazánku z krabích tyčinek, jogurtu, cibule a majonézy. Ozdobte červenou paprikou.
Krájení čokoládové polevy
Snažíte se nakrájet čokoládové dorty nebo buchty polité čokoládovou polevou, která se vám doslova láme na kusy? Použijte nůž s velkou čepelí a nahřejte jí horkou vodou nebo nad puštěným plynovým hořákem. S horkou čepelí vám bude čokoláda tát a půjde lehce rozříznout. Více »
Kvasnice - dobrá rada
Kvasnice nikdy nemíchejte. Když je zamícháte, budou naprosto nepoužitelné.
Lahodnější strouhanka
Před obalováním nejdříve promícháme strouhanku s bylinkami, sušenou citrónovou kůrou, strouhaným parmezánem, hrubou solí či barevným pepřem. Pokrmy získají lahodnější a novou chuť.
Lehké dressingy díky jogurtu a smetaně
Připravte si do salátu dresink z jogurtu nebo zakysané smetany. Obě varianty jsou chutné. Nezapomeňte také přidat koření a další ingredience.
Lesklá poleva díky žloutku
Čokoládová poleva bude lesklá, pokud do ní přidáte jeden žloutek.
Maková náplň plná chuti
Připravte makovou náplň lepší než ji mají v pekárnách. Zamíchejte do máku pár lžiček medu, mléka a moučkového cukru. Nechte povařit a nanášejte na koláče.
Marcipánové hmoty na dorty
Marcipánová hmota na dorty se dost často trhá, nebojte se nastavit zbylé kusy a znovu je rozválet.
Méně mastné vdolky a langoše
Nechcete příliš mastné vdolky nebo langoše? Stačí je dát před smažením v oleji na několik minut péct do trouby.
Méně tučná jíška
Mouku na přípravu jíšky nejprve opražíme dozlatova, mouku stačí nasypat na plech a v troubě péct asi 5 minut při nízké teplotě.
Müsli - návod na servírování
Müsli servírujte s mlékem, smetanou nebo bílým jogurtem, skvěle se zasytíte.
Náhrada za majonézu
Pokud držíte dietu a nenapadá vás, jak nahradit majonézu, volte bílý jogurt.
Nahraďte jíšku
Použijte místo jíšky nastrouhané brambory nebo jinou kořenovou zeleninu. Bude to i tak chutné a dobré.
Nahraďte sýr čedar
Čedar patří mezi poměrně drahé sýry, nic nezkazíte náhradou za obyčejnou cihlu.
Nesmažte na pomazánkovém másle
Nikdy nesmažte pokrmy na pomazánkovém másle, stejně byste nedospěli k výsledku. Pomazánkové máslo by začalo prskat.
Nevyvedená drobenka
Neodhadli jste poměr a drobenka je lepivá a mazlavá? Vše vylepšíte troškou mouky.
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
vstoupitKuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.
vstoupitPřes 60800 receptů na jednom místě
Odběr novinek emailem
Mobilní aplikace
Desetitisíce receptů
do vašeho mobilu a tabletu
Miluji vaření mobilní aplikace je jedna z nejobsáhlejších aplikací na českém trhu. Na nic nečekejte a stahujte nekonečnou zásobu receptů do vašeho mobilu!
Stáhnout pro Android Mobilní verze webu