Kuchařův rádce

Nabízíme vám nejrůznější rady, tipy a triky, kterými si usnadníte vaření. Jsou od předních kuchařů minulosti i současnosti, ale také od laiků. Všechny byly vyzkoušeny v praxi a fungují! Ušetříte s nimi nejen čas, ale v mnoha případech i finance, a váš pobyt v kuchyni se stane víc zábavou, než nutností.

Rady z:

Ovoce

Banánová slupka a její využití

Pochutnejte si na bánánu, bánánovou slupkou přetřete lístky rostlinám. Budou se krásně lesknout.

Banány jako čerstvé

Aby se nestalo, že banány budou brzo hnědé, zakapeme je citronovou šťávou.

Banán zjemní pikantní a ostrá jídla

Po pikantním menu servírujte jako dezert banán. Zjemní tak ostrou chuť a zároveň ji neutralizuje.

Bramborová kaše s citrónem

Bramborová kaše nemusí chutnat všedně. Zkuste ji vylepšit citrónovou kůrou či kůrou z limetky. Poté důkladně zamíchejte.

Čerstvé ovoce

Aby nakrájené ovoce nezhnědlo, pokapejte jej vymačkanou šťávou z citrusu.

Čerstvý chléb díky jablku

Chléb vám v chlebníku vydrží déle čerstvý, když do něj přidáte rozkrojené jablko.

Citron na více použití

Také se vám stalo, že jste při vaření potřebovala jen pár kapek citrónu, ale rozkrojením citrón zeschnul a zplesnivěl? Příště do ovoce udělejte jen malou dírku párátkem a vykapejte tolik kapek, kolik budete potřebovat. Plod pak bude použitelný i za několik dní stále znovu.

Citrón na zápachy

Vaše prkénko zapáchá od všech surovin, které jste na nich krájela? Může být pryč. Stačí, když ho potřete citrónem a bude hotovo.

Citronová kůra

Citronovou kůru snadněji nastrouháme, když předtím citron na chvíli vložíme do chladničky.

Citron proti zápachu květáku

Budete vařit květák k obědu? Přidejte do vařící vody kapku citronu, typický zápach bude pryč.

Co k rozinkám místo rumu?

Nemáte doma rum a potřebujete naložit například rozinky? Místo rumu lze použít třešňový likér.

Domácí pečený čaj

Nakrájejte si doma ovoce podle chuti a dejte je zapéct. Domácí čaj je na světě!

Domácí prostředek na nádobí

Pustili jste se do mytí nádobí a zjistili jste, že prostředek na mytí vám došel? Spolehněte se na plátek citrónu, který posypte jedlou sodou. Mastné nádobi jím jednoduše potírejte.

Grilujte ovoce s medem

V případě, že chcete grilovat ovoce, použijte med. Kůrka bude lahodná a křupavá.

Houbička v lednici

Ošklivé pachy v lednici můžete odstranit pomocí houbičky namočené v citrónové šťávě.

I starší mrkev může skvěle chutnat

Starší mrkev mívá „mdlejší“ chuť, a proto ji můžete vylepšit tím, že ji budete vařit v čerstvé šťávě z pomerančů, kterou zakápnete trochou oleje.

Jablečný salát

Nastrouhejte jablka a posypte je trochou skořice. Přidejte rozinky, ořechy a mandle. Pochutnáte si!

Jablka nezhnědnou

Čerstvě nastrouhaná či jiným způsobem upravená jablka nezhnědnou, pokapeme-li je trochou citrónové šťávy.

Jak na nezralé avokádo

Pokud koupíte nezralé avokádo, zabalte je do novinového papíru. Uzraje daleko dřív.

Jak na skvrnu na keramické plotně?

Skvrny na keramické plotýnce odstraníte šťávou z citrónu.

Jak na skvrny od kečupu

Zamazali jste se kečupem? Namočte skvrnu do vody a posypte kuchyňskou solí nebo citrónem.

Jak nastrouhat rychle jablka

Potřebujete rychle mít nastrouhaná jablka? Zbavte je slupky a jádřinců. Dejte do misky a začněte je pomocí šťouchadla zpracovávat.

Jak skladovat zralé ovoce

Zralé ovoce uskladňujte v lednici, předejdete tak nepříjemným náletům kvasných mušek.

Jak vybrat meloun?

Ne vždy se nám podaří v obchodě koupit zralý meloun. S našimi triky se vám to podaří pokaždé. Cukrový meloun by měl mít silné aroma a meloun vodní je ve zralém stavu charakteristický ovocnou vůní.

Jemný dressing na saláty

Dressing na salát bude mít jemnější chuť, pokud vyměníte ocet za jablečný mošt (z jedné poloviny). Vhodnou náhražkou je také trochu oslazená šťáva z citronů.

Kapka citronu - skvělý pomocník

Chcete mít lesklý a chutný bílkový sníh? Přidejte do něj pár kapek čerstvé citronové šťávy.

Když zbyde ovoce

Zbyly vám jahody nebo jiné ovoce? Nenechejte jej zplesnivět a pochutnejte si na ovocném koktejlu, marmeládě nebo koláči.

Kontrola hroznového vína

Jak poznat hroznové víno, které se hodí k nákupu? Vezměte trs hroznů a zatřeste jimi. V případě, že zůstanou na stopkách, kupte je.

Krájení kandovaného ovoce

Kandované ovoce lépe nakrájíte, když je dáte předtím alespoň na pět minut zmrazit.

Křehké maso s papájou

Oloupanou, semínek zbavenou papáju rozmixujeme. Směsí potřeme maso, které poté připravíme dle chuti. Papája způsobí, že maso bude krásně křehké.

Křehké řízky díky citrónu

Než budete obalovat řízky, pokapejte je citronovou šťávou. Řízky budou pak mnohem křehčí a budou mít lepší chuť.

Křupavé grilované ovoce

Rozhodli jste se grilovat ovoce? Před samotným grilováním je nezapomeňte pocukrovat nebo potřít medem. Díky tomu bude mít ovoce úžasnou karamelovou kůrku.

Lahodnější strouhanka

Před obalováním nejdříve promícháme strouhanku s bylinkami, sušenou citrónovou kůrou, strouhaným parmezánem, hrubou solí či barevným pepřem. Pokrmy získají lahodnější a novou chuť.

Levný dezert - osmažený banán se šlehačkou

Osmahněte oloupaný bánán na másle, krásně zkaramelizuje a chutná skvěle. Polijte jej horkou čokoládou a dozdobte šlehačkou.

Malinová marmeláda plná chuti

Milujete chuť malin, uvařte si z nich marmeládu. Nezapomeňte však na scezení peciček.

Marmeláda jemná a lahodná, vidlička vám pomůže

Při vaření domácí marmelády použijte na rozdrcení ovocných hrudek vidličku nebo šťouchátko na brambory.

Měkké maso díky banánu

Chcete, aby vám rychle změklo maso? Spolehněte se na slupku od banánu. Předtím ji samozřejmě omyjte.

Mikrovlnka a trouby aneb jak je vyčistit

Použijte na jejich vyčištění citrón, neničte si ruce chemickými přípravky.

Mrkvový salát se sirupem

Sladký mrkvový salát s jablkem zakápněte sirupem a trochou pomerančové šťávy, bude chutnat excelentně.

Nadýchané a jemné palačinky

Do palačinkového těsta přidejte nastrouhané jablko. Palačinky budou bezchybné.

Nakupujte "zdravé" ovoce a zeleninu

Při nákupu ovoce a zeleniny dávejte přednost domácím produktům, pořiďte je u místního pěstitele, velmi moderní jsou tzv.bedýnky. Vaše tělo si odpočine od chemie.

Netradiční servírování melounu

Meloun můžeme rozkrojit na poloviny a poté z jedné poloviny vydlabeme kuličky a druhou vydlabeme celou. Melounové kuličky můžeme podávat ve vydlabané polovině.

Oloupané broskve

Použijte škrabku na brambory i na broskve, ale tu se zubatou částí.

Oloupané ovoce už nikdy nebude hnědé

Oloupané ovoce dáváme do okyselené vody, aby nezhnědlo.

Oloupejte citrusy bez starostí

Vložte citróny nebo pomeranče do vlažné vody na tři minuty a uvidíte, že jejich oloupání bude mnohem snazší.

Ovoce v moučníku

Aby třešně nebo višně neklesaly na spodek moučníku, obalíme je před vložením do těsta v hrubé mouce.

Ovocné skvrny

Ovocné skvrny spolehlivě zminimalizujete solí nebo jedlou sodou.

Ovocný koktejl - skvělá svačina

Umixujte z jahod či banánů ovocný koktejl. Zaženete hlad a pochutnáte si!

Palačinky na mnoho způsobů

Milujete palačinky, ale nezkoušeli jste nějaké jiné náplně? Můžete experimentovat třeba se zakysanou smetanou a mandarinkami nebo nutelou. Bát se nemusíte ani moučkového cukru a skořice. Uvidíte, že vám budou chutnat. Pokud dáváte přednost arašídům, nebojte se ani arašídového másla. Více »

Pečená jablka bez scvrknutí

Aby se jablka při pečení nescvrkla a nezhnědla, potřeme je před pečením máslem či olejem.

 

počet položek na stránku

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist