Kuchařův rádce

Nabízíme vám nejrůznější rady, tipy a triky, kterými si usnadníte vaření. Jsou od předních kuchařů minulosti i současnosti, ale také od laiků. Všechny byly vyzkoušeny v praxi a fungují! Ušetříte s nimi nejen čas, ale v mnoha případech i finance, a váš pobyt v kuchyni se stane víc zábavou, než nutností.

Rady z:

Brambory

Bramborák s rumem a strouhanými houskami

Vylepšete si bramboráky trochou rumu a nastrouhané housky. Bramborák nebude mastný a překvapí vás křupavou kůrkou.

Bramboráky jako od babičky

Pokud máte rádi bramboráky, přidejte do těsta trochu tvarohu, ohromí vás křupavost spolu s lahodnou chutí.

Bramborové placky jinak

Bramborové placky jsou pochoutka, kterou známe všichni. Zkuste si je udělat jinak a to v přístroji na vafle.

Bramborové placky různých tvarů

Chcete potěšit vaše malé děti? Udělejte jim z bramborového těsta na knedlíky placky. Tvary jsou skutečně na vaší fantazii. Uvidíte, že děti snědí mnohem více a ještě k tomu budou spokojené.

Brambory na salát

Při přípravě brambor na salát je nekrájíme na příliš tenké plátky, aby se nerozpadaly.

Brambory se nerozvaří díky máslu

Brambory se nerozvaří, když je budete vařit ve vodě, do které přidáte kousek másla.

Buchty budou vláčnější

Buchty budou krásně nadýchané a vláčné, přidáme-li do těsta jeden nastrouhaný vařený brambor.

Chutné brambory s máslem a pažitkou

Nemáte čas dělat bramborovou kaši, rozmačkejte brambory s máslem a trochou pažitky.

Čistý nerezový dřez.

Nerezové dřezy můžeme vyčistit syrovým bramborem. Budou téměř jako nové.

Domácí americké brambory: Snadno a rychle

Abyste měli domácí americké brambory dříve uvařené, předvařte je a poté je dejte péct do trouby.

Domácí bramborové hranolky

Máte rádi domácí bramborové hranolky? Nasekejte brambory na proužky a osmažte je ve friťáku. Budou chutnat skvěle!

Domácí hranolky z brambor

Máte-li nadbytek brambor, nakrájejte je na proužky a uschovejte v mrazáku. Domácí hranolky budou chutnat úžasně.

Dušené zelí mnohem jemnější

Zelí bude jemnější, pokud přidáte nastrouhaný brambor.

Francouzské brambory a la France

Pro lepší chuť skutečné Francie na vašem talíři přidávejte do přípravy francouzských brambor šunku místo slaniny a špeku, na povrch můžete nastrouhat ementál, nivu, čedar a další vybrané sýry.

Jak na přesolenou polévku

Přesolila jste polévku? Dejte do ní vařit plátky brambor.

Jak na sekanou?

Chcete krásně spojit sekanou? Spolehněte se na syrové brambory, které budou najemno nastrouhané.

Kdy připravovat bramborovou kaši?

Bramborová kaše bude chutnat nejlépe, když ji připravíte těsně před servírováním. Položte na hrnec místo pokličky také suchou utěrku, vlhkost bude pryč.

Kmín k bramborám

Nezapomínejte dávat při vaření brambor koření jako je kmín. Bez kmínu to není ono.

Křupavá bramborová krusta

Aby měly opékané brambůrky krásně křupavý povrch, zasypeme je hladkou moukou.

Křupavé bramboráky

Pokud do bramboráku dáte více strouhanky než mouky, budou křupavé a načechrané. Lze také používat trochu hrubé mouky.

Lehce pikantní bramborák

Pikantnější chuť bramboráku dodá osmažená cibulka, nikoliv syrová.

Na čistou termosku s bramborami

Nastrouhejte do zašlé termosky syrové brambory a po té s ní pořádně zatřeste. Pak je na řadě vypláchnutí.

Nahraďte jíšku

Použijte místo jíšky nastrouhané brambory nebo jinou kořenovou zeleninu. Bude to i tak chutné a dobré.

Nedostatečné množství tvarohu

Máte málo tvarohu? Nevadí, nastrouhejte do něj vařené brambory. Tvarohu bude najednou více a i jeho chuť se zjemní.

Noky i z nových brambor

Máte chuť na noky nebo knedlíky, ale k dispozici máte pouze rané nebo nové brambory? Do těsta přimíchávejte na půl kila 3 lžíce solamylu.

Pikantní brambory

S trochou kremžské hořčice budou mít pečené brambory ostřejší chuť.

Přesolená polévka

Přesolenou polévku napravíme syrovým bramborem, který v ní povaříme.

Přírodní zahušťovadlo

Potěšte vašeho muže opravdu výjimečným gulášem, na místo zahušťovadel přidejte najemno nakrájené kousky syrové brambory.

Rychle uvařené brambory

Potřebujete mít brambory rychleji uvařené? Zkuste k nim při vaření přidat trochu oleje nebo másla. Určitě vám budou i více chutnat.

Sladké brambory

K rybím pokrmům se nemusíte bát připravit i sladké brambory. Stačí k nim přidat jen máslo, cukr a dát je na pánev.

Snadno oloupat vařené brambory

Aby nám šly brambory po uvaření krásně od slupky, pomůže nám, když do vody, v které se brambory vaří, přidáme trochu oleje.

Světlé těsto na bramboráky

Těsto na bramborové placky zesvětlíte tak, že do těsta připojíte nastrouhanou mrkev.

Termoska od čaje aneb jak ji vyčistit

Už vás unavuje špína v termosce od čaje, kávy nebo jiného pití? Vložte do ní syrové brambory. Nechejte je v ní a uvidíte, že bude rázem čistá.

Tip jak ohřívat hranolky

Hranolky byste neměli nikdy ohřívat v tuku, ale v páře jako knedlíky. Budou chutnat lépe.

Typ brambor A - použití

Varný typ brambor A můžete používat pro vaření ve slupce. Mají pevnou dužinu, nerozvářejí se po delší době, a proto se hodí do salátů a zapékaní.

Uvaření brambor ve slupce

Brambory nepopraskají, pokud přidáme do hrnce trochu octa.

Už nikdy zelené brambory

Brambory nezezelenají, když je budete přikrývat tak, aby se k nim nedostalo světlo.

Vaření brambor ve slupce

Olej přidejte do vody při vaření brambor, jejich slupka vám půjde ihned dolů.

Vaření starých brambor

Pokud vaříte straré brambory, přidejte do hrnce kostičku bujónu. Ten dodá onu potřebnou chuť.

Zahuštěná zelenina

Zeleninu zahustit můžete i syrovým, nastrouhaným bramborem nebo ovesnými vločkami.

 

počet položek na stránku

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist