Řecký jogurt - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 10 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Řecký jogurt
Řecký jogurt
Celkový čas: | 10 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 0 minut |
Autor: | čelma |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (20%) |
ID receptu: | 21331 |
Ingredience
1 kg | Jogurt bílý |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 23g |
---|---|
Cholesterol | 65,0mg |
Draslík | 775,0mg |
Vláknina | 0,0mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,5mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Jogurt bílý, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Řecký jogurt postup přípravy receptu:
1 | Kus tenké bílé látky o velikosti asi 125×75 cm vložíme do hrnce, přelijeme ji vodou a přivedeme k varu. Poté látku vyjmeme a po vychladnutí důkladně vyždímáme. |
2 | Látku přeložíme na polovinu a vložíme do cedníku nebo do mísy. Vmícháme do jogurtu sůl a přelijeme na připravenou látku. Látku za rohy svážeme do pevného uzlíku a zavěsíme nad mísu. Takto necháme v chladu viset nejméně 12 hodin. |
3 | Vykapaný jogurt přendáme na plastový cedník zavěšený nad mísu, přikryjeme folií, vložíme do lednice a necháme dalších 24 hodin odkapávat. Vykapaný jogurt by měl být jemný a krémovitý. V lednici nám vydrží až 5 dní. |
Poznámka
Před podáváním jogurt podle chuti přisolíme a můžeme ozdobit či přichutit panenským olivovým olejem, medem z pomerančových květů, nastrouhanou citronovou kůrou, semeny koriandru, mletou paprikou, nakrájenými listy máty nebo koriandru a podobně. Jako příloha jsou vhodné křupavé tyčinky.