Velikonoční jihočeský beránek - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Velikonoční jihočeský beránek
Velikonoční jihočeský beránek
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 40087 |
Ingredience
100 g | Cukr krupice |
20 g | Cukr vanilka |
13 g | Kypřicí prášek do pečiva |
1 dl | Likér mandlový - Amaretto |
20 g | Máslo čerstvé |
300 g | Mouka polohrubá |
30 g | Mouka pšeničná hrubá |
40 g | Rozinky tmavé |
250 g | Smetana 33% (šlehačka) |
4 ks | Vejce slepičí |
6 g | Pepř černý celý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 98g |
---|---|
Cholesterol | 320,1mg |
Draslík | 504,9mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,3mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Kypřicí prášek do pečiva, Vejce slepičí, Pepř černý celý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Likér mandlový - Amaretto, Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Mouka pšeničná hrubá, Rozinky tmavé, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Velikonoční jihočeský beránek postup přípravy receptu:
1 | Rozinky namočíme na 30 minut do likéru. Do misky prosejeme mouky, cukr, přisypeme kypřící prášek, vanilkový cukr, rozinky scedíme a vysypeme do mouky, vše dobře promícháme. Rozklepneme vejce a bílky oddělíme. Žloutky rozšleháme se smetanou a vylijeme do misky k mouce. Z bílku vyšleháme tuhý sníh, který zlehka přimícháme do připravené směsi. |
2 | Pečenou beránkovou formu vymažeme máslem, vysypeme moukou, vylijeme do ní těsto a v předehřáté troubě při střední teplotě pečeme přibližně 50 minut. |
3 | Upečeného beránka vyndáme z trouby a vyklopíme na podnos. Beránkovi uděláme oči a pusu z celého pepře. Celého potřeme likérem, ve kterém jsme namáčeli rozinky. Okolo krku mu zavážeme barevnou stužku. |
Poznámka
Beránka pečeme na ozdobu k velikonočním svátkům.