Svěží koláč - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Svěží koláč
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | Zdeněk Pohlreich |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (13%) |
ID receptu: | 46800 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
1 polévková lžíce | Citronová kůra |
200 ml | Citronová šťáva |
200 g | Cukr krupice |
300 g | Cukr moučkový |
1 ks | Kypřicí prášek do pečiva |
300 g | Máslo čerstvé |
800 ml | Mléko plnotučné |
600 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce | Oříšky piniové |
1 kávová lžička | Tresť vanilková |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
200 g | Vaječný žloutek sušený |
1 ks | Vanilkový lusk |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 90g |
---|---|
Cholesterol | 1g |
Draslík | 392,7mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 16,8mg |
Vitamín E | 2,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 59,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Citronová šťáva, Cukr krupice, Cukr moučkový, Kypřicí prášek do pečiva, Oříšky piniové, Tresť vanilková, Vaječný žloutek slepičí, Vaječný žloutek sušený, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Vanilkový lusk mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Svěží koláč postup přípravy receptu:
1 | Smícháme hladkou mouku s kypřícím práškem, máslo, moučkový cukr, žloutky, vejce, vanilkovou tresť, citronovou kůru a vypracujeme hladké těsto. Necháme v chladu odležet 30 minut. |
2 | Poté polovinu těsta vyválíme do koláčové formy a v předehřáté troubě předpečeme 15 minut. |
3 | Druhou část vyválíme v plát o velikosti formy. |
4 | Povaříme na náplň mléko s vanilkovým luskem a citronovou šťávou. Žloutky, cukr a mouku dáme do misky a postupně přimícháme do vařícího mléka a vše povaříme. Přecedíme a necháme vychladnout. |
5 | Předpečenou formu naplníme hmotou a překryjeme plátem těsta, který potřeme vejcem a posypeme piniovými oříšky. |
6 | Dopečeme při teplotě 180°C asi 30 minut. |