Zavařený bezinkový mošt - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zavařený bezinkový mošt
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | Jana Pavlova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 48109 |
Kategorie: | Nápoje |
Ingredience
3 kg | Bezinky |
100 g | Cukr krystal |
2,5 g | Kyselina citrónová |
250 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 65g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 840,2mg |
Vláknina | 42g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 108,0mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bezinky, Cukr krystal, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kyselina citrónová nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Zavařený bezinkový mošt postup přípravy receptu:
1 | Použijeme pouze zralé plody černého bezu, propláchneme je studenou vodou a odstraníme stopky. Důkladně rozmačkáme a necháme několik hodin odstát, aby pustily šťávu. |
2 | Poté vylisujeme a znovu necháme stát. Jakmile se usadí kal, přecedíme přes plátno, nebo stočíme čistou šťávu gumovou hadičkou. |
3 | Odměříme 1l šťávy, přilijeme vodu, vmícháme cukr, kyselinu citronovou a vše necháme rozpustit. |
4 | Hotovou šťávu rozdělíme do lahví, uzavřeme, naskládáme na mřížku zavařovacího hrnce a při teplotě 80 °C sterilujeme 20 minut. |
5 | Po vyjmutí necháme vychladnout a uchováme na temné, studeném místě. |
Poznámka
Čas přípravy je bez doby na odstátí-několik hodin.