Citronové vánoční kousky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Citronové vánoční kousky
Citronové vánoční kousky
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 50 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 56842 |
Ingredience
Příprava pečení | |
---|---|
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
5 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
Těsto | |
2 polévková lžíce | Citronová kůra |
4 polévková lžíce | Citronová šťáva |
130 g | Cukr krystal |
1 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
100 g | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Mléko polotučné |
350 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 ks | Vejce slepičí |
Servírování | |
4 polévková lžíce | Cukr moučkový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 41,4mg |
Draslík | 33,6mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 29,4mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,9mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 16,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Citronová šťáva, Cukr krystal, Kypřicí prášek do pečiva, Vejce slepičí, Cukr moučkový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Citronové vánoční kousky postup přípravy receptu:
1 | Příprava pečení: Troubu připravíme k předehřátí na 160°C. Několik plechů na pečení vytřeme 2 lžícemi másla, vál na těsto pomoučíme asi 5 lžícemi mouky. |
2 | Těsto: V hlubší míse utřeme změklé máslo s cukrem a s nastrouhanou citronovou kůrou do pěny. Do hmoty postupně přimícháváme rozšlehané vejce a citronovou šťávu - po každém přidání surovin dobře promícháme. Mouku s kypřícím práškem prosijeme na ušlehanou část těsta a zapracujeme. Nakonec do těsta přimícháváme po částech mléko a hmotu vypracujeme prohnětáváním na vláčné, hladké těsto. Hotové těsto vyklopíme na pomoučený vál, na kterém z těsta můžeme buď vyválet plát, ze kterého vykrájíme různé tvary vánočními vykrajovátky, nebo těsto rozdělíme asi na 50 malých kousků, ze kterých uválíme krátké válečky. Tyto válečky rozložíme na připravené plechy tak, aby se nedotýkaly, prohneme je do tvaru esíček a zploštíme jemným rozmáčknutím. Připravené pečivo vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 20 minut dozlatova. |
3 | Servírování: Toto sladké pečivo předkládáme jako pohoštění, vychladlé, posypané asi 4 lžícemi moučkového cukru. |