Husa nadívaná makarony - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 240 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Husa nadívaná makarony
Celkový čas: | 240 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 180 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 21118 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
husa | |
---|---|
2 kg | Husa domácí |
2 polévková lžíce | Sůl |
3 dl | Voda pitná |
nádivka | |
1 ks | Játra husí |
20 g | Máslo čerstvé |
1 kávová lžička | Pepř bílý |
300 g | Špagety, Makarony |
1 kávová lžička | Sůl |
50 g | Sýr Eidam cihla 45% |
2 ks | Vejce slepičí |
hříbková omáčka | |
200 g | Hříbky čerstvé |
40 g | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 dl | Voda pitná |
0,3 l | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 32g |
---|---|
Cholesterol | 516,5mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 8g |
Vitamín B6 | 1,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 11,9mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 26,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Husa domácí, Sůl, Voda pitná, Játra husí, Pepř bílý, Špagety, Makarony, Sůl, Sýr Eidam cihla 45%, Vejce slepičí, Hříbky čerstvé, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Husa nadívaná makarony postup přípravy receptu:
1 | Husu očistíme, omyjeme a odřízneme končetiny. Husu vykostíme tak, že nám zůstane velký plát masa v celku, který z každé strany osolíme. |
2 | Kůži neodstraňujeme! Husí játra podusíme na másle a pokrájíme na kostičky. |
3 | V osolené vodě uvaříme do poloměkka makarony. Scedíme je a dáme do mísy. Přidáme k nim nastrouhaný sýr, rozpuštěné máslo, 2 syrová vejce, nakrájená husí játra, sůl a pepř. Nádivku dobře promícháme a rozložíme ji na plát masa. Všechny strany k sobě dobře přišijeme tak, aby nám nádivka neutekla - kůže zůstane navrchu. |
4 | Naplněnou husu vložíme do pekáče, podlijeme vodou a pečeme ze všech stran do zlatohněda. V průběhu pečení husu otáčíme a poléváme výpekem. Když je husa upečená, vyndáme ji z pekáče, výpek slijeme, necháme chvíli vychladnout, pak z povrchu sejmeme husí tuk. |
5 | Připravíme hříbkovou omáčku. |
6 | Do hlubší menší pánve dáme rozehřát máslo a na něm krátce osmažíme očištěné pokrájené hříbky. Přilijeme k nim 1/2 dl vody, přidáme sůl a ještě je chvilku podusíme. Ve smetaně rozšleháme žloutky s hladkou moukou a smetanu přilijeme k hříbkům. Necháme krátce přejít varem a přidáme výpek z husy. |
7 | Z husí rolády odstraníme nitě, nakrájíme plátky, které servírujeme s hříbkovou omáčkou. |