Mokka terina - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Mokka terina
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 25641 |
Kategorie: | Dezerty a moučníky |
Ingredience
krém | |
---|---|
100 g | Čokoládové kousky |
150 g | Cukr krupice |
2 polévková lžíce | Káva Espresso |
0,5 dl | Likér Kahlua |
0,8 dl | Mléko polotučné |
3 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 ks | Vanilkový lusk |
100 g | Višně kandované |
2 dl | Voda pitná |
6 plátek | Želatina |
piškoty | |
0,5 dl | Likér Kahlua |
120 g | Piškoty cukrářské |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 70g |
---|---|
Cholesterol | 187,9mg |
Draslík | 28,3mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 147,6mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Káva Espresso, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Želatina, Piškoty cukrářské mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Čokoládové kousky, Likér Kahlua, Mléko polotučné, Smetana 33% (šlehačka), Vanilkový lusk, Višně kandované, Likér Kahlua mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Mokka terina postup přípravy receptu:
1 | Vanilkový lusk nakrojíme a vyškrabeme dřeň, kterou dáme do mléka. |
2 | Mléko s luskem, dření a kávou espressem svaříme, odstavíme z plotny a zakryjeme pokličkou na 10 minut. |
3 | Do mísy dáme žloutky s cukrem a šlehačem vyšleháme žloutkový krém, do kterého při šlehání postupně přiléváme kávový likér. |
4 | Z mléka odstraníme vanilkový lusk a pomalu ho přimícháme do krému. Mísu s krémem a mlékem vložíme do horké vodní lázně a šleháme do zhoustnutí. |
5 | Želatinu dáme do 2 dl studené vody nabobtnat na 5 minut. Nabobtnalou želatinu vymačkáme a v horkém krému ji rozpustíme. Pak krém odstavíme z horké lázně. |
6 | Formu na terinu vyložíme potravinářskou fólií. Na dno položíme sedm cukrářských piškotů (rovnou stranou naspod), které pokapeme kávovým likérem. |
7 | Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku a lehce ji vmícháme do krému. Nakonec do krému zamícháme čokoládová kávová zrna, kandované višně a pak krémem naplníme formu. Na povrch položíme zbylých sedm piškotů, které též pokapeme kávovým likérem. Formu zakryjeme fólií a necháme v chladničce minimálně 4 hodiny. |
8 | Vychladlou mocca terinu opatrně vyklopíme, nakrájíme porce a podáváme. |