Citrónový pudink - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Citrónový pudink
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 40936 |
Kategorie: | Pudinky |
Ingredience
20 g | Bobkový list |
1 špetka | Citronová kůra |
200 g | Cukr krupice |
20 g | Cukr vanilka |
1 špetka | Pomerančová kůra |
200 g | Smetana 33% (šlehačka) |
1 dl | Šťáva citrónová |
5 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 59g |
---|---|
Cholesterol | 361,7mg |
Draslík | 125,3mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 662,8mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,9mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Citronová kůra, Cukr krupice, Pomerančová kůra, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Smetana 33% (šlehačka), Šťáva citrónová mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Citrónový pudink postup přípravy receptu:
1 | Smetanu vylijeme do kastrůlku, přidáme pomerančovou a citrónovou kůru, bobkový list, vanilkový cukr a za stálého míchání přivedeme k varu. Odstavíme ze sporáku a na chladném místě necháme vylouhovat tři hodiny. |
2 | Vejce rozklepneme, bílky dáme stranou, žloutky do misky, přisypeme cukr a šlehačem šleháme tak dlouho, aby nám vznikla světlá hustá hmota, do které ještě přidáme citrónovou šťávu. Z vychladlé smetany vybereme bobkové listy a smícháme s vyšlehanými vejci. Směs nalijeme do formiček, na plech nalijeme vodu a naskládáme naplněné formičky. Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 50 minut. |
3 | Upečené pudinky vytáhneme z trouby, vybereme z plechu, necháme 3 hodiny vychladnout a potom je dáme do ledničky zatuhnout. |
4 | Pudink před podáváním polijeme jahodovým sirupem. |
Poznámka
Pudink podáváme jako studený předkrm, ozdobený mátou.