Rybízový dort - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rybízový dort
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | hrnek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 43140 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
170 g | Cukr krupice |
80 g | Cukr moučkový |
70 g | Hera |
40 g | Kakao |
4 cl | Likér pomerančový |
150 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce | Pomerančová šťáva |
500 g | Rybíz červený |
1 l | Smetana 33% (šlehačka) |
5 ks | Vaječný bílek slepičí |
5 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 ks | Vejce slepičí |
13 polévková lžíce | Voda pitná |
9 plátek | Želatina bílá plátky |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 29g |
---|---|
Cholesterol | 266,4mg |
Draslík | 164,5mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 223,5mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 17,6mg |
Vitamín E | 1,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Cukr moučkový, Pomerančová šťáva, Rybíz červený, Vaječný bílek slepičí, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí, Voda pitná, Želatina bílá plátky mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hera, Kakao, Likér pomerančový, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rybízový dort postup přípravy receptu:
1 | V míse smícháme 120 g mouky, 70 g cukru, vejce, Heru a vypracujeme křehké těsto. Vložíme ho do chladničky, necháme 30 minut odpočívat. |
2 | Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Těsto vyválíme na placku, rozložíme do dortové formy, několikrát jej propíchneme vidličkou, troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia a dortovou formu s těstem do ní vložíme. Pečeme přibližně 20 minut, poté necháme vychladnout. |
3 | V míse ušleháme žloutky s 5 lžícemi vody a 100 g cukru. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který opatrně zamícháme do žloutkové směsi. Nakonec přimícháme 130 g mouky a kakao, plech vyložíme pečícím papírem a těsto na něj nalijeme. Pečeme 15 minut v troubě, předehřáté na 200 stupňů Celsia. |
4 | Upečený piškot vyklopíme na čistou utěrku, ještě horký zarolujeme a necháme vychladnout. |
5 | Želatinu namočíme, necháme nabobtnat. Rybíz rozmrazíme, 4/5 rybízu vložíme do kastrůlku, kde jej zahřejeme společně se zbytkem vody, cukrem a limetkovou šťávou. Kastrůlek sejmeme ze sporáku, do směsi zamícháme vymačkanou želatinu a mícháme tak dlouho, dokud se želatina nerozpustí. Potom necháme směs vychadnout, do směsi přimícháme pomerančový likér a necháme želírovat. Smetanu šleháme do tuha s moučkovým cukrem, polovinu opatrně vmícháme do rybízového krému. |
6 | Srolovaný piškot rozvineme, namažeme krémem a znova zarolujeme. Rozřízneme na 4 cm silné pásy. Jeden pás svineme a postavíme ho do středu křehkého těsta, kolem něj svineme ostatní pásy piškotu a necháme ztuhnout v chladničce. Zbytkem šlehačky dort potřeme dort, nazdobíme pomocí cukrářského sáčku a nakonec také zbytkeme rybízu. |
Poznámka
Servírujeme studené.